* * *
Kto już raz wykonał wieniec drożdżowy, ten będzie inaczej myślał o wytrawnych wypiekach. Oryginalny przepis z 2015 roku jest jednym z najczęściej odtwarzanych przepisów blogowych. Co roku w okresie świąteczno-noworocznym przeżywa prawdziwe oblężenie i doczekał się różnych wersji. Jedną z nich jest dzisiejsza propozycja, która została również doceniona przez magazyn VOGUE. Od siebie dodam tylko, że jest to doskonała propozycja na Sylwestra. Możecie podać go z pastą, hummusem lub ulubioną sałatą.
Skład:
(przepis na 1 wieniec)
Ciasto:
500 g mąki pszennej typu 00
25 g świeżych drożdży
300 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
farsz:
1 pęczek świeżej natki pietruszki
4–6 ząbków czosnku
szczypta płatków chili
3 łyżki oliwy
kilka kawałków sera pleśniowego lub ser mozzarella (opcjonalnie)
garść kaparów
3–4 filety anchois
sól morska
A oto jak to zrobić:
- Świeże drożdże mieszamy z ciepłą wodą i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli, dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto. Formujemy kule. Przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, by podwoiło swoją objętość.
- Z ciasta formujemy prostokąt. Na wierzchu ciasta rozsmarowujemy oliwę z oliwek, a następnie rozkładamy posiekaną natkę pietruszki, wyciśnięty czosnek, posiekane filety anchois i kapary. Całość doprawiamy solą morską. Zawijamy wzdłuż boku. Powstały wałek ciasta nacinamy wzdłuż i obracamy 2 wałki, zachowując rozcięcia z farszem na wierzchu. Przewijamy jeden wałek na drugi. Formujemy wieniec, który przekładamy na przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia. Całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Zdejmujemy folię i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 25 minut. Warto sprawdzić na 10 minut przed zakończeniem, czy wierzch wieńca zbyt szybko się nie rumieni – jeżeli tak, to przykryjmy go folią aluminiową. Wieniec posypujemy płatkami chili i podajemy na ciepło ze schłodzonym masłem.
bluzka – madelle | spódnica – Klamoty Vintage Butik
[współpraca]
Uwielbiamy ten wieniec. Musimy spróbować wersję ulepszoną 😊
Polecam❤️❤️❤️
Ten wieniec to już KLASYK, Zosiu! Super, że teraz czytelnicy Vogue też mają okazję go wypróbować😉
A my dziś z mężem lepimy pierogi ruskie z twarogiem wędzonym.
Pozdrawiam ciepło z południa PL,
Marta🤓
Robiłam pietruszkowym i był naprawdę super , więc ten też z pewnością będzie
Hej,
Właśnie robię ten wieniec, ale w sposobie przygotowania nie ma nawet wzmianki o oliwie.. rozumiem, ze te 2 łyżki oliwy z listy składników to trzeba dodać do ciasta, a nie wysmarować miskę? 🙈 bez oliwy nie dałoby się chyba nawet wyrobić na gładkie i elastyczne.. i na pewno nie ma w przepisie żadnego cukru? Drożdże wyrosną tak same z siebie?? Będę wdzięczna za odpowiedz, pozdrawiam!
Oliwa służy do posmarowania ciasta przed rozłożeniem farszu. Drożdże nie potrzebujà cukru. Trzymam kciuki i ppzdrawiam noworocznie!
Mój plan na Sylwestra to galart i barszcz z krokiecikami. Na wiedeński koncert noworoczny upiekę Twój tort makowy z kremem karmelowym.
Ależ wspaniałości!!
Zosiu, czy będą jakieś przepisy na domowy chlebek? Ostatnio wkręciłam się w pieczenie chleba, ale ciężko mi znaleźć przepis idealny:)
Szkoda, że nie można poczuć jego zapachu, ale wygląda (i prawdopodobnie smakuje również) fenomenalnie. Chętnie spróbuję!
Super easy to make!
Miki x
https://www.littletasteofbeauty.com