* * *
To już tradycja – kolejny rok mam przyjemność podzielić się z Wami efektami naszej wspólnej pracy. Dzięki zdolnemu zespołowi pań florystek z Pracowni Florystycznej Narcyz udało nam się na chwilę zaczarować rzeczywistość na potrzeby świątecznej kampanii dla Westwing.
Motywem przewodnim był las, który miał nadać sens spotkaniu się przy stole. Z daleka od hałaśliwej codzienności. Bez pośpiechu, w którym czasami roztargnieni, zbyt szybko się spalamy. Elementami dekoracyjnymi w przeważającej mierze były naturalne gałęzie sosny, jodły i ostrokrzewu, które nawiązywały do Matki Natury. Gdzieś w sercu miałam myśl, że po całym roku zima przynosi ukojenie i spokój, a jej ukoronowaniem powinna być celebracja wieczerzy wigilijnej. Niech zatem wyobraźnia nas nie ogranicza przy dekorowaniu stołu i będzie spełnieniem naszych świątecznych marzeń.
Wraz z Westwingiem przygotowałam listę kilku moich ulubionych przedmiotów, które być może i Wam przypadną do gustu. Poniżej znajdziecie również proste przepisy, które można wykonać w ostatniej chwili – mała odmiana wśród tradycyjnych potraw świątecznych.
Kruche wytrawne herbatniki z parmezanem i rozmarynem.
Skład:
(przepis na ok. 20-22 sztuk)
200 g masła
150 g mąki pszennej typu: 00
80 g tartego parmezanu
1-2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
1 łyżka suszonego oregano
duża szczypta soli
na wierzch: 2-3 gałązki rozmarynu
A oto jak to zrobić:
1. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Owijamy w bawełnianą serwetę i schładzamy w zamrażalniku przez min. 20 minut.
2. Ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy i wycinamy okrągłe kształty. Ciastka rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch kładziemy świeże listki rozmarynu i dociskamy do powierzchni ciasta.
3. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym w 180 stopni C przez 8-10 minut lub do uzyskania złotego koloru. Podajemy ze schłodzoną lampką prosecco.
Bliny gryczane z łososiem, kaparami, koperkiem i kwaśną śmietaną.
Skład:
(przepis na ok. 6-8 sztuk)
150 g mąki gryczanej (może być pszenna)
150 ml ciepłego mleka 3,2%
1 łyżeczka sody oczyszczonej
25 g rozpuszczonego masła
1 jajko
1 łyżeczka mielonego kuminu
szczypta soli
szczypta koperku
do podania: wędzony łosoś lub kawior, kapary, kwaśna śmietana np. 12%
A oto jak to zrobić:
1. Mąkę przesiewamy z sodą, a następnie łączymy z mlekiem, masłem, jajkiem, solą i kuminem. Całość mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 30 minut.
2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wlewamy po 2 łyżki ciasta tak, by uformować placuszki. Smażymy około 2 minut z każdej strony. Podajemy z plastrami wędzonego łososia, kaparami, szczyptą koperku i kwaśną śmietaną.
Świąteczny aperitif
Skład:
(przepis na 1 porcje)
ok. 20 ml ginu
ok. 300 ml świeżego soku jabłkowego
1 plaster pomarańczy
kilka kostek lodu
1 laska cynamonu
A oto jak to zrobić:
1. Świeży sok jabłkowy podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Przelewamy do szklanki, dodajemy gin, kostki lodu, laskę cynamonu i plaster pomarańczy. Pijemy od razu!
Wskazówka: przed zamrożeniem do kostek lodu można dorzucić po jednej świeżej żurawinie i gałązce rozmarynu. Po zamrożeniu kostki lodu będą bardziej świątecznie :)
Zosiu, skąd sukienka?:) jest przepiękna!
Chyba takie w Orsay sa
HM🤍
Dużo skromności i elegancji masz w sobie Zosieńko. W tych czasach to już coraz rzadziej spotykane…niezmiennie od 11 lat Ci kibicuję.
E.
Aaaaaaa 11 lat🙏😍😘❤️❤️❤️ dziękuję z całego ❤️
Nasza Zosia🤍🤍🤍🤍
Roniu🤍❤️😘
Przepiękny anturaż i Ty Zosiu. Aż by się chciało przenieść do leśnej, zimowej scenerii. Przepis na bliny zapisuję 🙂 wszystkiego najlepszego na Święta ❤
Martyno, dziękuję!
Spokojnych i radosnych Świąt✨✨✨
Jak w bajce Zosiu <3
Tworzysz dom i atmosferę jaką zawsze chciałam mieć w swoim domu☺️
Ewo❤️🌲🎄✨😘
Zosiu zdradź sekret skad ta sukienka?
Wyglądasz zjawiskowo!
Zosiu, sukienka jest z HM z obecnej kolekcji. Uściski przedświąteczne!
Droga Zosiu od Ciebie można nauczyć się gotowania, sztuki nakrywania do stołu, ale przede wszystkim elegancji, skromności. Twój blog i instagram to wyjątek wśród innych przeladowanych, przedekorowanych propozycji.
Po prostu mistrzyni szyku i skromności. Wielkie brawa🙂
Kochana🤍🤍🤍✨✨✨✨dziękuję i ślę wszystkiego co najpiękniejsze na ten cudowny świąteczny czas!
Zosiu, co to za smakowite ciacho na paterze?
Dariu, to ten tort: https://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/czy-mozemy-oficjalnie-rozpoczac-sezon-swiateczny-tort-bananowo-czekoladowy-z-aksamitnym-kremem-z-orzeszkow-ziemnych/
Zosiu, pięknie wyglądasz! A Twój las magiczny!
Bliny to mój sylwestrowy hit:)
Zosiu, przepisy jak przepisy ale jaka Ty masz figurę dziewczyno! Urodziłam drugie dziecko niedługo po Tobie i wiem, jak ciężko wrócić do formy przy maluszkach
Zosieńko, gdzie można kupić taką piękną sukienkę którą masz na zdjęciach? Las przepiękny!
Zosiu! Jak zawsze wprowadzasz nas w ten magiczny, świąteczny czas… Gratuluję efektu i przy okazji składam najserdeczniejsze życzenia dla Ciebie i Twojej rodzinny.
Dużo wewnętrznego spokoju, a przede wszystkim zdrowia i pogody ducha.
Uściski i pozdrowienia
This table is amazing !
Miki x
https://www.littletasteofbeauty.com/
Czy bliny można usmażyć wcześniej i odgrzać?
Piękny wystrój i wspaniały pomysł na ciasteczka bliny i torcik. Klasa. Zosiu bardzo proszę zdradź jakiej marki porcelana zdobi Twój stół.
Droga Zosiu z zaczarowanego, świątecznego lasu,
dzięki Ci za ten piękny wpis i re we la cyj ne przepisy.
Bliny to smak mojego dzieciństwa, dzięki rodzinnej tradycji ze wschodu;-)
Pięknie, elegancko i skromnie.
Za każdym razem bardziej zaskakujesz.
Pozdrawiam serdecznie z mroźnego południa PL,
Marta:-)
Pięknie tu!
Robię właśnie ciastka z rozmarynem! 😁