* * *
Jeżeli lubicie hummus lub wszelkiego rodzaju pasty, które doskonale pasują np. do pieczonych warzyw, to myślę, że ten przepis Was zainteresuje. A przynajmniej zainspiruje do stworzenia swojej wersji wiosennej przekąski. Zatem czym szczególnym się wyróżnia? Sprawdźcie sami!
p.s. I nie zapomnijcie włączyć głośników :)
Skład:
2 puszki ciecierzycy
duża garść świeżej kolendry
2 gałązki szczypiorku + cebulki
1/4 szklanki lodowatej wody
1 główka czosnku + ok. 50 ml oleju roślinnego
1 czubata łyżka mielonego kminu rzymskiego
sok z 1 cytryny
1 łyżka pasty tahini
1 łyżeczka suszonych płatków chili
1 łyżeczka soli
garść prażonych pestek dyni lub słonecznika
do podania: pieczony kalafior
A oto jak to zrobić:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Czosnek obieramy z łupin. Obrane ząbki przekładamy do żaroodpornej kokilki i zalewamy olejem. Pieczemy ok. 30 minut. Wyjmujemy i czekamy, aż ostygnie.
- Odsączoną ciecierzycę płuczemy w zimnej wodzie i przesypujemy do kielicha blendera. Dodajemy tahinę, pieczony czosnek (kilka ząbków oraz łyżkę oleju zostawmy na wierzch) sok z cytryny, szczypior i cebulkę, liście kolendry, wodę, kmin oraz na początek 1/2 łyżeczki soli. Wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Całość doprawiamy do smaku solą i płatkami chili.
- Podajemy z pieczonym kalafiorem lub pieczywem. Przed podaniem rozłóżmy na wierzchu odłożony pieczony czosnek, kilka listków kolendry i posypmy płatkami chili oraz prażonymi pestkami dyni.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Czosnek obieramy z łupin.
Obrane ząbki przekładamy do żaroodpornej kokilki i zalewamy olejem. Pieczemy ok. 30 minut.
Liście kolendry odrywamy z gałązek – będziemy potrzebowali dużą garść.
Odsączoną ciecierzycę płuczemy w zimnej wodzie i przesypujemy do kielicha blendera. Dodajemy tahinę, pieczony czosnek (kilka ząbków oraz łyżkę oleju zostawmy na wierzch) sok z cytryny, szczypior i cebulkę, liście kolendry, wodę, kmin oraz na początek 1/2 łyżeczki soli. Wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Całość doprawiamy do smaku solą i płatkami chili.
Przed podaniem rozłóżmy na wierzchu odłożony pieczony czosnek i kilka listków kolendry. Posypmy płatkami chili oraz prażonymi pestkami dyni.
sukienka – NATULA | drewniana ławka – WESTWING | kardigan – EDITED
[współpraca]
Zosiu,
Cudna wiosenna inspiracja! Jutro miał być grill, niestety pogoda zapowiada się nieciekawa, więc pewnie zamiast tego w ruch pójdzie piekarnik. No i hummus będzie jak znalazł :)
Filmik cudny! Piękna muzyka :)
Pozdrawiam gorąco!
Ania
Droga Zosiu,
przepis świetny i TA zieleń oraz odgłosy natury❤️
Bardzo lubię hummus! Ostatnio dodawałam czosnek niedźwiedzi z bazarku. Zielono mi🌱
Pozdrawiam wiosennie życząc udanej niedzieli,
Matta
Marto, dzięki! A czosnek niedźdzwiedzi to super pomysł.. tylko już powoli go nie ma…
Uwielbiam hummus pod różnymi postaciami :)))
Ostatnio uwielbiam z pieczonymi pomidorami ❤️❤️❤️
Claudio, dziękuję za odwiedziny! A co do Twojej wersji hummusu, to oprócz pomidorów, coś jeszcze dodajesz?
Zosiu, dodaję oczywiście tahini, paprykę wędzona, czosnek granulowany, sól, pieprz no i pieczone pomidory 🙊
Jeśli chodzi o hummus to ja bardzo eksperymentuję 🙈❤️
Wszystko mam oprócz kolendry, czy mogę użyć pietruszki? Szczerze mówiąc za kolendrą nie przepadamy☺
Karin – oczywiście, śmiało ją pomiń, możesz tez dorzucić garstkę pietruszki :)
niedawno na nowo przekonałam się do hummusu!
Ja zdecydowanie też!
Zosiu, przepis na pewno wypróbuję. A ten film- jaki piękny! Skojarzył mi się z „Dumą i uprzedzeniem”- chyba z powodu tej pięknej muzyki i takiej sielskości…. Zosiu, nieustannie czarujesz codzienność. Pozdrawiam serdecznie!
Moniko, ale mi miło – i nawet nie wiesz jak się cieszę, że masz takie skojarzenia :))) Ściskam mocno i przesyłam duuużo słońca na cały nowy tydzień!
Zosia, zgadnij co jutro będę miała na obiad ;-)
Pani Zosiu, wspaniałe zielone, wiosenne smaki. Czy można prosić o jakieś inspiracje z truflą? Pani tak doskonale łączy różne konwencje, na pewno Pani pomysły byłyby inspirujące. Ja tylko umiem risotto…
Pani Paulino, tak na szybko to polecam jajecznicę na maśle z camembertem + odrobina oliwy truflowej / startej truli. Całość z garścią roszponki lub rukoli :)
Zosiu, czy znajdę gdzieś na blogu przepis na tę jajecznicę z camembertem?