Śnieg zza oknem – prószy nieustająco! Co za radość, od razu weselej i ładniej wokół nas. Na nocnym stoliczku już przygotowane całe stosy nowych książek, podrzuconych pod choinkę. Brakuje mi tylko ciepłego ciasta i herbaty z miodem. Czym prędzej pędzę do kuchni, nakładam fartuch i realizuję moją chwilową zachciankę!
Skład:
100 g masła
4 jajka
220 g mielonych migdałów
200 g cukru
1 tabliczka białej czekolady
60 g mąki tortowej
starta skórka z 2 cytryn
sok z 2 cytryn
A oto jak to zrobić:
1. Ucieramy masło z cukrem na białą masę. Stale mieszając dodajemy jajka, mąkę i mielone migdały. Dolewamy sok z wyciśniętych cytryn, startą skórkę oraz drobne kawałki białej czekolady. Dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C ok. 45 minut. Ciasto będzie gotowe, gdy powierzchnia nabierze złotego koloru, a nóż włożony w środek po wyjęciu będzie czysty. Ciasto powinno być wilgotne!
2. Przed podaniem posypmy cukrem pudrem.
Początkujący kucharz więc pewnie głupie pytania 2, no ale zadam: Czekoladę zetrzeć na tarce, tak? A drugie – mogę odstawić skórkę cytrynową?
******To ciasto jest takie smakowite szkoda że nie można sie poczęstować
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kto pyta nie bladzi :)
wydaje mi sie, ze bez skorki z cytryny bedzie troche bez smaku, wiec warto ja dodac, no ale zawsze mozna sprobowac bez, i zobaczyc co wyjdzie;) a czekolade, mysle, ze starcie na tarce zajmie zbyt duzo czasu, wiec wystarczy polamac na drobne kawalki :)
Ja włożyłam czeko do torebki śniadaniowej i waliłam tłuczkiem aż potłukłam na drobno. O!
Jaką dużą foremkę użyć??
właśnie. zwykłą tortownicę czy coś innego?
Kasiu, a co teraz czytasz? Może coś polecisz?
Mniam! Zosiu, jak tam postępy z książką? Jest szansa że wyjdzie przed czerwcem? Macie już chociaż ogólny zarys? I czy pojawią się tam jakieś przepisy z bloga, czy zupełnie nowe? Zżera mnie ciekawość!
Biala czekolada pasuje do bialego puchu lecacego z nieba od samego rana :D
MMM uwielbiamy cytrynę w wypiekach. Chociaż biała czekolada hmmm… to nie czekolada więc unikamy!
cudo !!!
ale jestem na diecie :(
Podziel się wrażeniami po upieczeniu. Jakie ciacho wyszło?:) czuć cytrynowa nutkę?:)
Witam,
Nie daje się do niego proszku do pieczenia?
BM
nie :)
Zosia
Super. Koniecznie muszę zrobić :)
Zosiu, masz może jakiś dobry przepis na tort Pavlova?
Pozdrawiam
Czy to jest normalne ze ciasto zawierając skórkę z cytryny jest zawsze gorzkawe?
nie :)
To co ja robię źle?:( Robiłam tartę cytrynową z Twojego przepisu i miała gorzkawy smak ;(
spróbuj sparzyć cytrynę, przed starciem skórki wrzątkiem.
Cytrynę najpierw trzeba sparzyć (polać na króciutko wrzątkiem) i dokładnie wyszorować. A potem, kiedy ścierasz na tarce, to tylko wierzchnią żółtą skórkę – nie dochodź do białej błony, która jest pod nią. No i może ogólnie troszkę mniej dodać tej skórki w ostateczności? Goryczka powinna zniknąć. Pozdrawiam!
Może zadam bardzo dziwne pytanie, ale jeżeli jesteś początkującą ” kucharką” to będzie uzasadnione- sama kiedyś robiłam mnóstwo oczywistych błędów i pewnie niektóre z nich nadal popełniam.
Jesteś pewna, że przed starciem cytryny na tarce oblewasz ją obficie wrzątkiem (zupełnie tak jak surowe jajka) ? Jeżeli nie to to może być przyczyna.
Pozdrawiam Zosiu, bije od Ciebie taki naturalny czar, a przez to stajesz się bliska każdemu czytelnikowi :)
:-)) dziękuję,
Zosia
ścieraj tylko skórkę, nie dodawał białej części między cytryną a skórką. Ona nadaje gorzkiego posmaku.
Pozdrawiam,
pamiętaj, aby dokładnie umyć oraz sparzyć cytrynę. powinno pomóc. pozdrawiam :)
Po pierwsze cytryny trzeba sparzyć i dokładnie umyć szczoteczką – gorzki smak mogą powodować konserwanty, którymi spryskuje się owoce. Po drugie ścieramy tylko żółtą część, biała skórka, która nazywa się albedo, również powoduje gorycz wypieków. Mam nadzieję, że trochę pomogłam:)
Pyszności. Masz naprawdę wyjątkowe przepisy.
Jak przeczytałam tytuł to się zaciekawiłam, jak zobaczyłam zdjęcia to oszalałam! MUSZE JE UPIEC:) Wygląda cudownie a na pewno jeszcze lepiej smakuje!
…. Fanta-pieprzę-styczne!
bardzo dziękuję za pomysł na słodkie ,
weekendowe popołudnie ! :D
Az slinka cieknie ;)
a cukier puder czy kryształ? ;)
….. na KAŻDYM zdjęciu widać puder
oraz jest podpis:
„2. Przed podaniem posypmy cukrem pudrem.”
to jak myślisz asinn ? :)
oj mala :P jednak zwykły ;)
zwykły cukier, cukier puder tylko do posypania na wierzch ;)
Mniam, aż ślinka cieknie. :)) .
Co się dzieje z Kasią:( , dlaczego już z Tobą nie pisze jesli można zapytać .
W tej kwestii nic się nie zmieniło! Nadal wspólnie prowadzimy nasze dwie strony! Zarówno makelifeeasier.pl jak i makecookingeasier.pl
pozdrawiam,
Zosia
ooo, pycha, zrobię za tydzień jako odstresowanie po sesji :)
Witam :)przepis jest niesamowity w szczególności, że jest tu moja ukochana biała czekolada:)
dziś właśnie zrobię Pulchne placuszki z jabłkami z Twojego przepisu:)
Czekam z niecierpliwieniem na kolejne przepisy :)
Pozdrawiam serdecznie
świetny i smaczny powód żeby zrobić przerwę w nauce przed egzaminami :)
Od kilku dni szukalam pomyslu na oslodzenie weekendu :-) i juz mam!!! Kazdy twoj przepis jest rewelacyjny:-)
No namówiłaś mnie :D, będę piekła w czwartek.
Czy tam nie leży Imperium Kapuścińskiego ?;)
przypadkiem trafiłam na Twojego bloga. przejrzałam wpisy, i wczoraj spróbowałam Banana Split. cudo!!;) na pewno będę tu zaglądać.
pozdrawiam ;)
Witam,
od dłuższego czasu czytam Twój blog Zosiu, przepisy są wspaniałe, ciasto kajmakowe zrobiło furorę na forum dla kobiet w ciąży, na którym się udzielam :) same pochwały zebrało, które Ci przekazuję.
Pozdrawiam.
:-) Cieszę się niezmiernie!!!!
Dziękuję za komentarz!
Zosia
chyba dojrzewam do pieczenia :)
właśnie stygnie ciasto i pachnie w domu cytrynami :) nie mogę się doczekać żeby spróbować :) dziękuję :)
Jaka szkoda, że jestem na diecie od początku stycznia :( Zrobiłabym takie ciach synkowi i mężowi, ale znając życie zjadłabym połowę sama:(
Zosiu czy możemy liczyć na jakiś przepis na słodkość, ale małokaloryczną?
Witaj Zosiu :),
Mam pytanko – jakie książki teraz czytasz? Możesz coś polecić?
Z góry dzięki za info
Pozdrawiam!
Wygląda ślicznie! Niestety, wyjątkowo jednak nie spróbuję tego Twojego przepisu, bo nie jestem fanką białej czekolady.
Ale, Zosiu, wilgotne, soczyste ciasta są cudne. Czekam na kolejne Twoje przepisy w podobnym klimacie!
Zosiu coś teraz z rodzaju ciasta bardzo pyszne mniam mniam
A dziewczyny zapraszam na Oszczedzaj na zakupach
czemu dodaje sie czekolade? mozna bez?
znów siedzę i ślinie się do ekranu. I pytanie:) Zosiu czy myślisz że taka puchowa pianka/czapa z serka mascarpone dobrze będzie współgrać z tym ciastem?
jakie ksiazki teraz czytasz? moze cos polecisz?:)
wspanialy blog! nareszcie mam ochote pogotowac! dziekuje zosiu
Wygląda przepysznie. Przepisu spróbuję w ten weekend.
wygląda świetnie ;)
ale mam kilka pytań: jak dużej formy należy użyć? jak duże kawałki białej czekolady należy wrzucić do ciasta: należy zetrzeć ją na tarce czy powinny to być jakieś większe kosteczki?
Pozdrawiam!
Wygląda smakowicie. Zastanawiam się tylko jakiej blaszki najlepiej użyć? Tortownica 24 cm nie będzie za duża?
Pycha!Ciekawe czy znajdzie sie kiedys przepis na murzynka:)))
Zosiu, właśnie robię to ciasto i czy na pewno tylko 60 gram mąki? Jakoś chyba mało, na zdjęciu wydaje się, że jest zdecydowanie więcej.
Pozdrawiam
ps: ciasto z kajmakiem i mascarpone – rewelacja!!!!
Zosiu w sobotę mam imieniny, a przepis wydaje się smakowity. Czy można go upiec w postaci muffinek? Dziwi mnie fakt, że nie trzeba proszku do pieczenia. Pozdrawiam i proszę o odpowiedź:)
To jest po prostu skandal! Człowiek ma postanowienie noworoczne, zaciska zęby, stara się zrzucić po tych świętach a tu proszę badzo. No nie da się! Oj, kusisz :) super!
Czekam na dalsze przepisy z niecierpliwością ten blog jest po prostu super zaczęłam gotować chociaż nigdy tego nie robiłam a wszyscy mi mówią że to co robię jest super:) dzięki Tobie:)
Zosiu, czy do tego ciasta naprawdę daje się jedynie 60 g mąki czy 60 dag?:)
Nad tym samym się zastanawiam. A osoby, które piszą, że upiekły ile dały mąki? ;)
Drogie Czytelniczki. Z mąką się nie pomyliłam, na pewno 60 g, gdyż dodajemy 220g mielonych migdałów :)
Z pozdrowieniami,
Zosia
ja upiekłam wczoraj i przez przypadek kupiłam tylko 75g migdałów blanszowanych więc blenderem je przemieliłam a brakującą część uzupełniłam mąką i wszystko świetnie wyszło :)
jeszcze ciepłe było milion razy za słodkie ale potem stygnąc wciągnęło całą wilgoć z powrotem i już wystudzone smakuje znakomicie :) na dole wyszła mi taka skarmelizowano czekoladowa skorupka smakująca jak krokant, mniam !
:-)) Dzięki za komentarz!
Ja również przy drugim pieczeniu nie miałam wystarczającej ilości migdałów i uzupełniałam tę różnicę mąką :)
Miłego wieczoru!
Zosia
Zosieńko, z całą sympatią do Ciebie, to ciasto się nie nadaje do jedzenia. Robiłam dokładnie tak jak napisałaś i wyszło gorzkie, kwaśne i zdecydowanie za mokre. Może to złe proporcje, albo nie mam pojęcia co… A może Ty wiesz czemu mi takie mogło wyjść? Mąki ma być naprawdę tak mało? 1/3 szklanki? Niestety swoje, całe musiałam wyrzucić, a nie jestem okropną piekarką, inne mi wychodzą :). Pozdrawiam
To ciasto jest obłędne!
Pojawia się na liście moich ulubionych, razem z tiramisu, musem malinowym i tartą.
Teraz, kiedy mam sesję, robienie Twoich ciast jest idealnym przerywnikiem!:)
Pozdrawiam :))
o nie! Dopiero zobaczyłam, że link „gotowanie” z makelifeeasier nie prowadzi już do Twojej strony
Aaaaleee mamy do nadrobienia Zosiu ;-) A ostatnio nawet często się zastanawiałam co się z Tobą dzieje. Cieszę się, że wszystko w porządku.
pozdrawiam!
:-)))
Pyszne!!!! dzisiaj skorzystałam z przepisu :D tzn. wczoraj bo już po północy ;) osłodził mi czas przy pisaniu pracy inżynierskiej i nauki do egzaminu….
Pozdrawiam Zosiu i czekam na kolejny przepis :)
Ja również je upiekłam. Jest rewelacyjne w swoim smaku! Gratulację Zosi! został mi ostatni kawałek:(
Dziś już od rana zajadam.l Przepis jest niesamowity.
Moja mama zaskoczona na maksa, że jej córka takie ciasta piecze
Dzięki Zosiu!
Zosiu jak mogę przyrządzić szpinak? masz jakiś zwyczajny przepis bez jakichś dodatków?:)
Ciasto właśnie wyjechało z piekarnika. Pachnie i wygląda obłędnie :-)))))
:-) Mam nadzieję, że będzie smakowało!
Miłego wieczoru!
Zosia
Ciasto pewnie pyszne, dopisuję do listy, aby wypróbować ;)
Upiekłam ciasto – wyszło bardzo smaczne ;) polecam serdecznie!
dziekuje za komentarz!
Super, ze Ci smakuje :)
Zosia
Ciasto wygląda przepysznie :)
Z pewnością upiekę:)
Mam tylko jedno pytanie… czekoladę należy zetrzeć na tarce?? Czy drobno posiekać?? :(
Jak Ci wygodnie :) Ja po prostu drobno posiekałam.
Powodzenia!
Zosia
Właśnie wyjęłam z piekarnika. W mieszkaniu cudnie pachnie cytryną i czekoladą :). Ciasto jeszcze gorące ale oczywiście już spróbowałam i jest pycha – słodkie i kwaskawe jednocześnie. Wprawdzie następnym razem dam dużo mniej cukru ale na pewno będzie jeszcze mnóstwo następnych razy.
Zosiu, uwielbiam Twoje przepisy – jeszcze mnie nie zawiodły. Dziękuję pięknie.
Powodzenia w pisaniu książki, którą na pewno postawię na półce u siebie w kuchni
Muszę to napisać…
Ciasto Mega wspaniałe, proste, szybkie i na dodatek mi wyszło;) Przepis podałam mamie koniecznie też chce spróbować.
Mój mąż jest zachwycony, że tak często zaskakuje go wypiekami a dzieciaki zawsze proszą dokładkę;)
Dziękuję Zosiu!!! – za przepisy, z których ciasta mi zawsze wychodzą. Do tej pory moim jedynym ciastem w domu była szarlotka a teraz; ciasto cytrynowe, ciasto marchewkowe, Pan Piernik… czekam z niecierpliwością na kolejne smaczne wypieki;)
Serdecznie pozdrawiam Ciebie Zosiu, Kasię i Was czytelniczki bloga!
Super że smakuje domownikom!
Pozdrowienia!
Zosia
Upiekłam je kilkanaście minut wcześniej, teraz (razem z mężem) jemy w połączeniu z mlekiem. Poezja!
Zosiu kocham Twoje przepisy.. ciasto marchewkowe robi furorę wszędzie gdzie się pojawi :)
ale……………. dzisiaj upiekłam Twoje ciasto cytrynowe…. niestety musiałam na 20 minut nagle wyjść z kuchni po wstawieniu ciasta…. i jak wróciłam zastałam spalony wierzch :((((((((((((((((((
Wiem, że nie powinnam zostawiać go bez nadzoru ;(((
jednak piekarnik był nastawiony na właściwą temperaturę i ilość czasu..
Czy wiesz co mogło być powodem takiego smutnego końca :(((
Jakkolwiek dziękuję za wszystkie przepisy… wiele razy z nich korzystałam i to pierwsza wpadka :P
Pozdrawiam
Zosiu,
Od kilku dni czytam Twojego bloga i znalazłam tyle fajnych przepisów,że nie wiem od czego zacząć..Dzisiaj postanowiłam upieć ciasto cytrynowe,ale nie wiem jakiej formy użyć…czy o średnicy 22 cm wystarczy?
Pozdrawiam.
mmmm…. pyszności . Już zabieram się do pracy.
z ręką na sercu powiem, że zrobiłyśmy i się zachwyciłyśmy. Przepis prosty a ciastko niepowtarzalnie pyszne
wygląda niesamowicie, chyba zrobię. ;-)
właśnie zrobiłam, pyszne! :)
Zosiu muszę jako jedna z kolejnych osób zapytać się o rozmiar tortownicy- jaką powinno mieć średnice? Dla mnie czyli osoby, która stawia dopiero pierwsze kroki w kuchni to informacja niezbędna:) Pozdrawiam:)
Ja dzisiaj zrobiłam i już od początku coś szło mi nie tak…masło z cukrem nie chciało się „ubić” tak bez grudkowo…a po dodaniu jajek i kolejno wszystkich składników również ta masa nie była tak gładka jak to u Ciebie na zdjęciach ( mimo wszystko postanowiłam wstawić do piekarnika ) przez cały czas pieczenia , tuszcz sączył się na wierzchu , a po wyęciu i ostygnięciu , ciasto było bardzo tłuste i ciężke a na dodatek od spodu nie było spieczone , o jego smaku już nie wspomne…..:( nie wiem co zrobiłam nie tak , robiłam naprawde wszystko tak jak Ty pokazałaś , z jedyną różnicą ,że migdałów było 100 g , no i dałam 6 czubatych łyżek mąki tortowej… nie wiem czemu tak się stało , boje się robić je drugi raz , żal mi tylko tej czekolady i migdałÓw:(( …Pozdrawiam
Witaj! No niestety podstawowy błąd- za mało dodałaś migdałów. W składzie jest podane dokładnie: 220 g mielonych migdałów :(
Migdały w tym cieście pełnią fukncję podobną do mąki i dlatego wyszło takie tłuste….
Właśnie piekę ;) widzę w przepisie inspirację Nigellą :))
Pozdrawiam i gratuluję ciekawego bloga. Często tu zaglądam :)
jak dużej blaszki uzyc?
przepyszne ciasto, tylko jak dla mnie za słodkie :)
Witam!
Zobaczywszy powyższe ciasto doszłam do wniosku, że umilę sobie południe tym wypiekiem. Wszystko było cudowne do momentu, gdy zaczęłam kroić to coś. Na obrazku ciasto wygląda pięknie, niestety nie mogę tego powiedzieć o smaku. Szczerze powiedziawszy uprzedziłam się do wszystkich przepisów na tej stronie. Było strasznie niedobre. Ogółem wyszło tragicznie i nie polecam. Strona wygląda bardzo zachęcająco, życzę powodzenia w dalszej pracy oraz miłego wieczoru! :-)
Upiekłam wczoraj. Jest bardzo słodkie, ale cytryna dobrze się sprawdza i równoważy co trzeba. Idealny wypełniacz mroźnych zimowych wieczorów! :)
Postanowiłam wypróbować ten przepis i muszę przyznać, że ciasto wyszło przepyszne ;-) Dzięki za przepis i powodzenia dalej!
super! bardzo się cieszę!!
Zosia
Ciasto pycha!!!! Właśnie jemy z mężem:)Super przepis i łatwo się je robi!!!pozdrawiam
cieszę się niezmiernie!
Dziwna jest dla mnie konsystencja tego ciasta, ale w smaku bardzo dobre ;)
Zosiu, jak uważasz, czy ciasto można podawać w towarzystwie gałki lodów śmietankowych? Szykuję przyjęcie i nastawiam się na zrobienie tego ciasta, cytryna, jak mi się wydaje, pasuje do lodów, ale zastanawiam się, czy nie przeszkadza to, że ciasto jest 'wilgotne’. Czekam na odpowiedź. Pozdrawiam :)
Pyszności, wyszło rewelacyjnie, ale przeraziła mnie trochę ilość i rozmiar cytryn i zamiast z dwóch, dałam soku z półtorej cytryny, i dobrze zrobiłam, po ciasto wyszło w smaku idealne:)
Pozdrawiam i czekam na dalsze przepisy.
a ile dodać cukru ?
No cóż, chociaż to ciasto składa się głównie z zakalca- przynajmniej u mnie- bez żadnych spulchniaczy- to nie sądziłam, że zrobi taką furorę- znikało w szybkim tempie z prośbami o podanie przepisu. Pozdrowionka.
to już drugi przepis, który zrobiłam z tej strony i wyszedł wspaniały:)ciasto jest przepyszne i zniknęło w jeden dzień:) Polecam i czekam na więcej taki fajnych i prostych przepisów:)
Obiecałam sobie, że jak cytrynowiec się uda, to zakomunikuje to na forum. Oto więc komunikuję: Udało się! Ciasto było wyborne! :) i co najważniejsze-wyszło bezzakalcowe! :) Generalnie to jakoś nie mam ręki do wypieków – jakoś tak się dzieje, że nawet te ciasta – które rzekomo wychodzą wszystkim – mnie jakoś nie wychodzą ;) a tu proszę – pyszności! :)
Także dziękuję Zosiu i już zabieram się do następnych Twoich przepisów! :) Pozdrawiam :) E.
Ciasto zrobiłam i wyszło pyszne. Świetny poprawiacz humoru na taką pogodę.
http://mojeptysiemalinowe.blogspot.com/2012/02/ciasto-cytrynowe-z-migdaami-i-biaa.html
Robiłam dziś to ciasto, wszystko ok, poza może 1 małym szczegółem;) Uważam, że sok z 2 cytryn to zdecydowanie za wiele. Ciasto jest zbyt kwaśne. Poza tym ok. Też miałam 200 g migdałów mielonym, więc wzięłam 20 g więcej mąki, a czekoladę starłam na drobnej tarce, choć troszkę to trwało:P
Ciasto pyszne, choć piekłam je krócej, bo 35 minut i wyszło mi zdecydowanie bardziej spieczone, ale było pyszne!!!!!
Zosieńko kochana ! Mam pytanko :-)
Czy ten przepis nadaje się, aby z tego ciasta (zamiast do dużej formy ) zrobić babeczki ? Chciałabym znaleźć przepis na mokre babeczki w środku jak w Lolasie, ale chyba wtedy tzreba je piec krócej, prawda? A może zrobiłabyś takie babeczki ? Pozdrawiam Cię serdecznie i Twojego maluszka:*
Zamiast migdalow dalam duzo wiecej maki. Z rozpedu wsypalam proszek, a ciasto i tak sie udalo :) Ciesze sie, bo juz sie obawialam, ze wyjdzie katastrofa ;) Smakuje cytrynowo, bez goryczki. Dla oslody posypie cukrem pudrem i bedzie idealnie!
Dziekuje Zosiu za kolejny fajny pomysl!
Mnie niestety ciasto wyszło bardzo słodkie, nawet na drugi dzień nie byłam w stanie zjeść całego kawałka :(. Proporcje dokładnie zachowałam takie jak Ty, no trochę więcej migdałów dałam.
Wlasnie pieke! Zapach unoszacy sie w domu jest niesamowity!
Ciasto zrobiła drugi raz i drugi raz wyszedł zakalec. Zastanawiam się czy jednak nie powinno dodać się proszku do pieczenia… Bo w smaku jest pyszne, ale jak podać gościom ciasto, które tak źle wygląda? :(
ciasto marchewkowe pychooota :) bardzo fajny przepis
mam następujące pytanie, w czym piec to ciasto, z góry dzięki za odpowiedz
najlepiej w piekarniku:-))
A mi nie smakuje :( Ale za to inne przepisy pyszności :)
Droga Zosiu!
Piekłam to ciasto już dwukrotnie i niestety nie wyszło mi dokładnie tak jak na zdjęciu… Twoje ma jasny kolor, a moje było szarawe. Podejrzewam, że to kwestia orzechów. Napisz proszę czy używasz migdałów z paczki, czy sama mielisz?
Ale poza tym ciasto jest naprawdę znakomite, wszyscy, którzy spróbowali błagają o przepis:)
Pozdrawiam:)
Witaj…
zarówno sama miele migdały, jak i używam mielonych z paczki. Po czym poznajesz, że nie wyszło?
z pozdrowieniami,
Zosia
To nawet nie to, że nie wyszło, bo ze smakiem było wszystko w porządku:) Natomiast kolor nie zgadzał się z tym, co jest na zdjęciu. Pomyślałam, że może to wina migdałów z paczki, które jak podejrzewam są mielone ze skórką, a te własnoręcznie obrane i zmielone dają taki ładny efekt…
Na Pani bloga trafiłam przez blog Kasi Tusk, a na blog Kasi zajrzałam po przeczytaniu pewnego artykułu.
Oba blogi bardzo mi się podobają i lubię na nie zaglądać.
Ciasto upiekłam i wyszło wyśmienite :-)
Super! Bardzo się cieszę, że smakowało!
Z pozdrowieniami,
Zosia
Witam,
ciasto wygląda przepysznie i kusi mnie mała iloscią mąki ;) Zastanawiam się, czy upieczenie małych babeczek, zamiast jednego większego ciasta jest dobrym pomysłem? Będę wdzieczna za odpowiedź:)
witaj, uwielbiam ogladac wasze blogi emanuje z nich taki spokoj i piekno :))
a pisze bo od tygodnia zastanawiam sie co by tu upiec na babskie spotkanie i prosze juz mam bedzie tarta z malinami i ciasto cytrynowe :) jutro biore sie do roboty zobaczymy co mi wyjdzie pozdrawiam i czekam na kolejne pysznosci, szczegolnie dla kobiet w ciazy :)
milej niedzieli:)
aha i takie jedno pytanie mam co do bialej czekolady to taka zwykla tabliczka? mieszkam w Paryzu i tu jest troche inaczej, jest np biala czekolada Nestle specjalnie do pieczenia ale te tabliczki maja po 200g jesli dobrze pamietam a to chyba za duzo……
z gory dziekuje za pomoc :)
Witam :) dzisiaj robię to ciacho :) tylko oczywiście już musiałam poprzekręcać… zamiast mielonych migdałów dodałam płatki… 200g… strasznie tego dużo teraz w tym cieście…w sumie to jest teraz ciasto w migdałach,a nie migdały w cieście… ale to nie jest największy problem… piekarnik mi przestaje działać… pachnie pięknie ale jest ciągle surowe w środku… ale nie poddam się :)
robię już 3 przepis z Waszego bloga w ciągu tygodnia :) wszystko wychodzi super :) dziękuje za przepisy i super bloga :)
Długo się zbierałam żeby cos napisać.. często miałam sporo pytań na które niekoniecznie mogłam znaleźć odpowiedź, więc sama podzielę się spostrzeżeniami :-)
Do ciasta cytrynowego miałam już dwa podejścia, za każdym razem wyszło pyszne chociaż za drugim osiągnęłam ideał :-) za pierwszym razem było jak w przepisie – 200 g mielonych migdałów (resztę uzupełniłam mąką) migdały były dostępne w Lidlu. Dałam troszkę mniej cukru – i słusznie bo już przy 180 g ciasto wyszło bardzo słodkie. Piekłam w tortownicy o średnicy ok 28cm. Wynik końcowy to pyszny zakalec (ciasto wyszło bardzo płaskie).
Przy drugim podejściu mój Lidl mnie zawiódł-migdałów mielonych brak :-( znalazłam w Leclercu, ale TARTE migdały i niechcący ulepszyłam moje ciasto :-). Cukru tym razem dałam ok 170g , sok z dwóch cytryn i startą skórkę. Piekłam w takiej formie do tart – średnica ok 23 cm. Ciasto wyszło REWELACYJNE – najważniejsze, trochę wyrosło, czego się nie spodziewałam. Tarte migdały dały rewelacyjny efekt- były drobniutkie wyczuwalne kawałki migdałów – znajomi myśleli, że ciasto jest z serem :-)
Anyway..wielkie dzięki za wspaniałe przepisy i inspiracje. Pozdrawiam
Ciasto pyszne! Zrobiło furorę w rodzinie.
czy na pewno ma tam być tylko 60 g mąki tortowej?
Witaj Zosiu! Ciasto już w piekarniku, ale może masz rady co do mielenia migdałów? Ciężko jest kupić mielone w sklepie, a mielenie na tarce przepłaciłyśmy zakrwawionymi palcami! Jak mielić migdały? Zmielenie 220 gram migdałów GRANICZY Z CUDEM I BRAKIEM PALCÓW!
młynek do kawy? :>
do tego przepisu trzeba 60g mąki tortowej, czy to nie za mało, czy ok ?
już znalazłam odp. w komentarzach :)
Witam, ciasto jest rewelacyjne, wszyscy moi znajomi sie nim zachwycaja, jadnak gdy robilam je ostatni raz troche za bardzo sie przypieklo. Wlaczylam termoobieg z nagrzewaniem gornym i juz po 20 min ciasto bylo mocno brazowe na wierzchu. W zwiazku z tym moje pytanie jak powinnam je piec? :)
Robię to ciasto już 2 raz! :) dziękuję i pozdrawiam :)
Czy migdały można zastapić zmielonymi orzechami włoskimi ???
Jasne!
Przepis bardzo fajny, ja go trochę zmieniłam i wyszło też pysznie, polecam sprawdzić co tam się upiekło :)
http://kuchniapysznosciowa.blogspot.com/2012/12/21-ciasto-cytrynowo-czekoladowe.html
Myślę, że lepiej napisać wprost, że jest to zmodyfikowany przepis z bloga Gosi, a nie że go wygrzebałaś po latach.. Inne doświadczone blogerki tak robią.
a ile na szkalnki tej mąki? Dałam chyba za dużo, bo wyszedł płaski zakalec :/
Czy można to upiec w formie silikonowej?
Kochana Zosiu!
Jak wszystkie twoje dania itd mi wychodzą i są przeepyszne
to to ciasto mi kompletnie nie wyszło :( nie wiem co zrobiłam źle bo robiłam zgodnie z przepisem ale wyszło mi zbyt cytrynowe i nie wilgotne ,ale wręcz lejące się :( dodałam wszystko zgodnie z przepisem :(
Ciasto jest pyszne! Wyszło idealne! Smakuje wszystkim domownikom!
Potwierdzam – znakomite. Wypróbowane 5 razy – za każdym udane.
Przepraszam za prostackie słownictwo ale ja pierdziele to ciasto jest rewelacyjne… :)
właśnie wstawiłam do piekarnika, ale obawiam się, że nie wyjdzie, bo zamiast masła, użyłam „pyszny duet”, czyli margarynę ze znikomą ilością masła:(
Pingback:Ciasto migdałowo-cytrynowe z czekoladową polewą i truskawkami | Relax Time
Absolutnie przepyszne !!! :) Polecam :)
Jutro przyrzadzam Twoje ciasto po raz drugi. Poprzednim razem zanioslam do pracy i wszyscy chcieli przepis. Jest naprawde smaczne!!!
Niestety, wyszedł mi totalny, totalny zakalec… :/
Oj! To niedobrze! Ale zakalec z tych zjadliwych? :-)
dziś realizuję przepis, jestem ciekawa efektu. Migdały grubo posiekalam przez co musiałam dodać więcej mąki i sok tylko z 1 cytryny bo było dosyć rzadkie.
Ciasto wyszło pyszne!