* * *
To zdecydowanie najlepsze muffinki, jakie kiedykolwiek upiekłam w całej historii moich wypieków. Dla potwierdzenia wiarygodności wspomnę tylko, że mojej ośmiolatce i jej przyjaciołom również wpadły w oko (to już dużo mówi! :D). Późnym wieczorem piekłam je ponownie, aby były do szkoły na drugie śniadanie. Muffinki można przygotować praktycznie w jednej misce jedną ręką. Żadna specjalna technika nie jest potrzebna – to co jednak wyróżnia ten przepis, to odpowiednia ilość bardzo dojrzałych bananów. Ot, cała w tym filozofia!
Skład:
(przepis na ok. 8-10 sztuk)
250 g mąki pszennej
4 dojrzałe banany
100 g cukru
2 jajka
1 łyżka mielonego cynamonu
1 łyżka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki kefiru lub maślanki (ważne, żeby produkt miał temperaturę pokojową)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
A oto jak to zrobić:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, opcja: góra-dół.
- W szerokiej misce ugniatamy widelcem banany z jajkiem. Następnie dodajemy maślankę lub kefir, olej, cynamon, wanilię oraz cukier. Całość mieszamy i dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do papierowych papilotek. Muffinki pieczemy ok. 18-20 minut.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
W szerokiej misce ugniatamy widelcem banany z jajkiem. Następnie dodajemy maślankę lub kefir, olej, cynamon, ekstrakt z wanilii oraz cukier. Całość mieszamy i dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Mieszamy do połączenia się składników.
Gotową masę przekładamy do papierowych papilotek.
Muffinki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 18-20 minut.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
papierowe papilotki – PEPCO | biżuteria -bransoletka – RAW.STORE | golf z bawełny organicznej – NAGO
[współpraca]
Świetny przepis, Zosiu! Naprawdę prosty i z pewnością pyszny. Robię prawie identyczne, jednak zamiast mąki daję zmielone w blenderze płatki owsiane, a zamiast cukru syrop klonowy.
Twoje są wyjątkowo puszyste; czy to zasługa mąki? Pyszotka;-)
Cudne zimowe kadry u Ciebie. U nas już odwilż. Czekamy na wiosnę:-) Pozdrawiam ciepło z południa PL,
Marta:-)
Każdy Twój wpis, to magia! Są przepełnione miłością do ludzi i autentycznością🤍
Dziękuję Ci za to.
Aleksandra
Olu, to najpiękniejsza wiadomość jaką otrzymałam ostatnio…przyznam Ci szczerze, że nie wiem, czy na nią zasługuję…🤍👩❤️💋👩
Ściskam mocno ze słonecznego, ale dość mroźnego Orłowa!
a do nas zawitała już Ciotka Odwilż;-) moja rodzina nie znosi bananów w wypiekach;-) przypomnę sobie za to wcześniejsze przepisy! ściskamy!
U nas mrozy straszne ale w sercu odwilż🌸☀️🙌🕊
Ach, Zosiu! Ale smaka mi narobiłaś! Przepis wydaje się prosty, więc koniecznie muszę spróbować.
Piękna zima u Was!❄❄❄
Świetne ujęcia! 👍📷
Uściski zimowe!⛄
Aniu, trzymam kciuki! Uściski z krainy północnych mrozów❄️
Zosieńko pewnie się zdziwisz, ale jak tylko opublikowalas ten przspis, czyli coś po 15:00 (stale wchodzę ba bloga z ciekawości, czy już dzisiaj będzie coś nowego)…no i od razu jak tylko zobaczyłam te babeczki, to upiwklam z moją córą i FAKTYCZNIE genialne! Bardzo Co za nie dziękujemy!!!!
O rany!!!🙌
Super wyglądają te muffiny, mniam 😋 Ja mam swój wypróbowany przepis na babeczki z malinami, też łatwy i zawsze się udają, ale ten też chętnie wypróbuję. Zwłaszcza, że szybki i można wykorzystać zbyt długo leżące banany i moje dzieci też uwielbiają muffinki – syn jeść, a córka robić je ze mną 🙂
Uwielbiam tu zaglądać, cieszyć oczy i podpatrywać. Pozdrawiam serdecznie 🤗
wspaniałe, ale dawno muffinek nie robiłam!
💕💕
Ten przepis wygląda super. Spróbuje z nim swoich sił w weekend!
Katarzyna, trzymam kciuki! Mam nadzieję, że będą Ci smakowały!
Bardzo lubię chlebek bananowy, więc te muffiny na pewno znajdą się wśród ulubionych.
No to mamy plany na weekend jak wykorzystac przejrzale banany! Zosiu, cozy mozna zastapic kefir/maslanke jogurtem greckim lub naturalnym?
Jasne!
Potwierdzam! Od 17 lat nasz ulubiony przepis, sprawdził się na wszystkich urodzinach i w leniwie niedziele :)
Przepis wypróbowany, okazał się super łatwy w przygotowaniu i rewelacyjny w smaku😉na pewno będę do niego powracać😉smakowitego weekendu dla wszystkich Łasuchów😉ps Zosiu Twój blog to magia smaku i dobrego gustu😉
Ewelino, jak się cieszę!!!!
Ja mam pytanie z innej beczki. Muffiny super i na pewno wypróbuję ale chciałam zapytać o utwór muzyczny który leci w tle. Jest boski❤
Czesc Zosiu, mam taka wątpliwość. Do tych muffinek jajka wbijamy w całości czy osobno żółtka i ubita piane? Z góry dziekuje za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie 😊🤗
Ewelino w całości! Wszystko podałam w przepisie :)
zrobiłam w niedzielę. Faktycznie robi się ekspresowo i są pyszne i, co dla mnie najważniejsze – zachowały świeżość jeszcze przez dwa kolejne dni. W takim razie będzie to od teraz mój ulubiony przepis do zabierania na imprezy rodzinne i na wyjazdy :) bardzo dziękuję za ten przepis!!!
Zosiu, czym można zastąpić cukier? Chciałabym zrobić te muffinki dla malucha, który jeszcze nie je cukru :) pozdrawiam
A może stewia albo miód? Albo zminimalizować ilość cukru do max. 30 g? :)
Ja cukier zastąpiłam daktylami. Mufinki wyszły pyszne!
Ok- spróbuje zminimalizować albo może zastąpić daktylami.. :)
Jesli dziecko ma nie jesc cukru, to cukier z daktyli to tez nie jest rozwiazanie.
Śledzę stronę od dawna, a dopiero teraz pierwszy raz skorzystałam z przepisu. Zrobiliśmy Muffinki z moim trzyletnim synkiem i jesteśmy zachwyceni. Najsmaczniejsze jakie jedliśmy i takie proste w wykonaniu. Dziękujemy 😀
Ojejjjj☀️🙏👩❤️💋👩👩❤️💋👩👩❤️💋👩