Przepis na ciasto marchewkowe, ku memu zaskoczeniu spotkał się z dużym zainteresowaniem. Dziś proponuję jego uzupełnienie, czyli polewę. A może komuś zasmakuje … :)
Skład na polewę:
200 g białego serka, naturalnego
1 łyżeczka cukru wanilinowego
50 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
2-3 łyżki masła
A oto jak to zrobić:
1. Serek miksujemy z masłem na wyjątkowo gładką masę. W trakcie mieszania, dodajemy cukier puder i cukier wanilinowy. Na końcu skrapiamy cytryną. Tak przygotowaną masę, nakładamy na ciasto ale dopiero jak ostygnie.
Dla przypomnienia, przepis na ciasto marchewkowe:
https://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/marchewkowe-pole-rosnie-wokol-mnie/
Ciasto marchewkowe jest jednym z moich ulubionych ciast.Wczoraj po długich poszukiwaniach kupiłam formę do tarty-w końcu:)Więc powrócę do Twoich starszych przepisów.
ps.fajnie,że można tu wejść i czerpać inspiracje bo już wiele razy miałam tak,że wchodziłam do kuchni i pierwsza myśl -nie wiem kompletnie co ugotować-zajrzę na bloga Zosi-na pewno coś znajdę:)
Pozdrawiam ciepło:)))
jeszcze bym posypala troche cynamonem, mniam! :)
Biały serek naturalny? Czyli jaki…? Rozumiem, że homogenizowany, twaróg się nie nada?
Proszę podpowiedzcie o jaki serek chodzi…
Też się zastanawiam, co to jest za serek…
Ja używałam Philadelphi i było ok, w szwedzkich przepisach właśnie jego najczęściej podają, wiadomo-mogą być jakieś odpowiedniki;)
Ja użyłam serka naturalnego GARWOLIN wyszła pycha :)
Dziękuję Wam za podpowiedzi :)
We need a lot more initsghs like this!
Najlepiej Hohland albo Philadelphia :)pozdrawiam
Polewa wygląda świetnie, musi idealnie pasować do ciasta :)
Ale… do ciasta z łyżeczką?! Zawsze widelczyk!
Wygląda naprawdę bardzo smakowicie i estetycznie;>
Zauważyłam, że bardzo dbasz o estetyke…:D
No dziewczyny, nie ma lekko, jak publikujecie przepis na moje ulubione meksykanskie ciasto, to sie wpraszam na jego jedzenie! Mowcie tylko gdzie i kiedy:) a wystarczylo dac znac ze robicie, to bym wpadla na konsumpcje popublikacyjna hehe
mniamuśś… ;P
Wlasnie wczoraj jadlam ciasto marchewkowe po raz pierwszy w zyciu i musze przyznac, ze bylo pyszne…
Zamiast polewy, byla warstwa kremu serowego i posypka z migdalow..pyszne:)
Zosiu, Tobie zawsze tak pieknie wyrasta to ciasto a mi zawsze opada:( jakie robie błędy??? pomocy:(
nie wyjmuj od razu z piekarnika, uchyl drzwiczki i czekaj aż się ostudzi :)
dzięki! na pewno wypróbuję ten sposób, bo moje ciasto zawsze przypomina zakalec:(
Kochana Zosiu, dzięki Twoim przepisom coraz bardziej lubię gotowanie. Piękne zdjęcia i dokładne instrukcje sprawiają, że Twoje przepisy są naprawdę użyteczne i pomagają nam stworzyć cudowne dania ;)
Ostatnio wymyśliłam sobie, że fajnie by było upiec sobie muffinki- od razu pomyślałam o Twojej stronie, ale chyba nie ma tu takiego przepisu. Czy znasz jakiś sprawdzony??
Czekam i z góry dziękuje za odpowiedź :)
ciasto marchewkowe to uczta dla podniebienia!
Zosiu czy mogłabyś dodać jakiś przepis na tort. Malinowy król wygląda pysznie ale trudno teraz o dobre, świeże maliny. Mój chłopak ma urodziny niedługo i chciałabym mu upiec jakiś tort ale zupełnie nie mam pomysłu. Liczę na Ciebie.
Ostatnio jadłam pierwszy raz w życiu ciasto marchewkowe,ale w kawiarni i było pyszne.Teraz powinnam się skusić i sama upiec, a Twoje przepisy i zdjęcia bardzo zachęcają do tego :)
Zosiu, właśnie naszła mnie ochota na kogel mogel, ale sezon na maliny już dobiegł końca, czy uważasz, że jeśli zrobię go z jabłkami, to również będzie smakował ;) ?
Pozdrowienia
Zosiu, a co z postem o twoich naczyniach, który zapowiadałaś ;) ?
Serek najlepiej śmietankowy, np. Philadelphia.
A przepis znany z kwestii smaku. Smakuje wyśmienicie!
śliczny pierścionek :) ja staram się zdejmować przy pracach w kuchni bo ciasto lubi się zaplątać itp itd. Mamy teraz taki okres, że można spotkać dynie w sklepach – to może przepis na ciasto dyniowe? przyrządziłam takie kiedyś ale pamiętam je jak przez mgłę :/
O Boże, jakie dobre!
Dla mnie z polewą, dla rodziny bez. :)
Zosiu! szukam przepisu na koktajl z krewetek – pomożesz? :)
a mój debiut z ciastem marchewkowym jest zaplanowany na niedzielę. :) jeszcze tylko nie wiem, na którą polewę się zdecyduję: śnieżnobiała, z białej czekolady, serka waniliowego, a może śmietany…? dzięki za inspirację, kochana!
Witam :)
Chcialabym mojemu chłopakowi upiec na 20 urodziny tort, taki niewielki :) Jedno wymagane; żeby był kokosowy. Masz jakieś pomysły ?
proszę o pomoc :)
Zosi,
kiedys pisalas, ze bylas na wymianie studenckiej w Niemczech. Polecam Tobie bardzo fajna strone internetowa wspanialego, niemieckiego, mlodego kucharza Tim Mälzer
http://www.tim-maelzer.de/
jego potrawy sa naprawde super, dobre i proste w przygotowaniu.
Pozdrawiam z Kolonii
Dorota
oo świetnie, dziękuję!
Zosia
ps: polecam Ricotta-Käsekuchen z dnia,
20.06.2009 Autor: Tim Rubrik: Kuchen & Desserts
wspaniale ciasto, szybkie, tanie i pyszne
Pozdrawiam Dorota
Zosiu! Ratunku, czy mnie oczy mylą, czy kilka dni temu był wpis o tarcie na słodko z orzechami i miodem… tak bardzo chciałam to przyrządzić i nie mogę znaleźć tego przepisu.. :(
tak był na makelifeeasier.pl! U mnie będzie w połowie tygodnia.
Serdecznie pozdrawiam,
Zosia
Dzieki za przepis. Ciasto wyszlo idealnie i zostalo spalaszowane w mgnieniu oka. Pychotka! Nie sadzilam ze mozna zrobic tak pyszne ciasto z marchewki. Dzis znalazlam przepis na amerykanskie ciasto z… burakow. Brzmi dziwnie ale z pewnoscia sprobuje :) Podaje link dla zainteresowanych: http://www.femalefirst.co.uk/foodanddrink/Recipe+American+style+beetroot+pie-1776.html
Pozdrawiam!
O jak miło! Dzięki za komentarz i baaaardzo się cieszę, że smakowało!
Z pozdrowieniami!
Zosia
Zosienko!
Ciasto palce lizać! Kocham twoje przepisy, naprawdę.
Tylko moje wyszło takie jaśniejsze, nie wiem czy ja nie dopiekłam, czy ty trochę przypiekłaś (nie obraź się, Zosiu)?
Pozdrowienia z gór przesyła Andżela!
Ja również pozdrawiam!
od dawna szukałam przepisu na taką [polewę do ciasta marchewkowego. uwielbiam ją:)
Moze byc twaróg??
Myślę, że lepszym pomysłem będzie użycie serka Mój ulubiony z Wielunia, który jest idealny do tego kremu – gładki, jedwabisty niemalże i przede wszystkim nie za kwaśny.