Skip to main content

Śnieżnobiała polewa do ciasta marchewkowego.

Przepis na ciasto marchewkowe, ku memu zaskoczeniu spotkał się z dużym zainteresowaniem. Dziś proponuję jego uzupełnienie, czyli polewę. A może komuś zasmakuje …  :)

Skład na polewę:

200 g białego serka, naturalnego

1 łyżeczka cukru wanilinowego

50 g cukru pudru

1 łyżeczka soku z cytryny

2-3 łyżki masła

 

 

 

A oto jak to zrobić:

1. Serek miksujemy z masłem na wyjątkowo gładką masę. W trakcie mieszania, dodajemy cukier puder i cukier wanilinowy. Na końcu skrapiamy cytryną. Tak przygotowaną masę, nakładamy na ciasto ale dopiero jak ostygnie.

Dla przypomnienia, przepis na ciasto marchewkowe:

https://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/marchewkowe-pole-rosnie-wokol-mnie/

41 Odpowiedzi do “Śnieżnobiała polewa do ciasta marchewkowego.”

  1. Ciasto marchewkowe jest jednym z moich ulubionych ciast.Wczoraj po długich poszukiwaniach kupiłam formę do tarty-w końcu:)Więc powrócę do Twoich starszych przepisów.
    ps.fajnie,że można tu wejść i czerpać inspiracje bo już wiele razy miałam tak,że wchodziłam do kuchni i pierwsza myśl -nie wiem kompletnie co ugotować-zajrzę na bloga Zosi-na pewno coś znajdę:)
    Pozdrawiam ciepło:)))

  2. Biały serek naturalny? Czyli jaki…? Rozumiem, że homogenizowany, twaróg się nie nada?
    Proszę podpowiedzcie o jaki serek chodzi…

  3. Wygląda naprawdę bardzo smakowicie i estetycznie;>
    Zauważyłam, że bardzo dbasz o estetyke…:D

  4. No dziewczyny, nie ma lekko, jak publikujecie przepis na moje ulubione meksykanskie ciasto, to sie wpraszam na jego jedzenie! Mowcie tylko gdzie i kiedy:) a wystarczylo dac znac ze robicie, to bym wpadla na konsumpcje popublikacyjna hehe

  5. Wlasnie wczoraj jadlam ciasto marchewkowe po raz pierwszy w zyciu i musze przyznac, ze bylo pyszne…
    Zamiast polewy, byla warstwa kremu serowego i posypka z migdalow..pyszne:)

  6. Zosiu, Tobie zawsze tak pieknie wyrasta to ciasto a mi zawsze opada:( jakie robie błędy??? pomocy:(

  7. Kochana Zosiu, dzięki Twoim przepisom coraz bardziej lubię gotowanie. Piękne zdjęcia i dokładne instrukcje sprawiają, że Twoje przepisy są naprawdę użyteczne i pomagają nam stworzyć cudowne dania ;)
    Ostatnio wymyśliłam sobie, że fajnie by było upiec sobie muffinki- od razu pomyślałam o Twojej stronie, ale chyba nie ma tu takiego przepisu. Czy znasz jakiś sprawdzony??
    Czekam i z góry dziękuje za odpowiedź :)

  8. Zosiu czy mogłabyś dodać jakiś przepis na tort. Malinowy król wygląda pysznie ale trudno teraz o dobre, świeże maliny. Mój chłopak ma urodziny niedługo i chciałabym mu upiec jakiś tort ale zupełnie nie mam pomysłu. Liczę na Ciebie.

  9. Ostatnio jadłam pierwszy raz w życiu ciasto marchewkowe,ale w kawiarni i było pyszne.Teraz powinnam się skusić i sama upiec, a Twoje przepisy i zdjęcia bardzo zachęcają do tego :)

  10. Zosiu, właśnie naszła mnie ochota na kogel mogel, ale sezon na maliny już dobiegł końca, czy uważasz, że jeśli zrobię go z jabłkami, to również będzie smakował ;) ?

    Pozdrowienia

  11. Serek najlepiej śmietankowy, np. Philadelphia.
    A przepis znany z kwestii smaku. Smakuje wyśmienicie!

  12. śliczny pierścionek :) ja staram się zdejmować przy pracach w kuchni bo ciasto lubi się zaplątać itp itd. Mamy teraz taki okres, że można spotkać dynie w sklepach – to może przepis na ciasto dyniowe? przyrządziłam takie kiedyś ale pamiętam je jak przez mgłę :/

  13. Zosiu! szukam przepisu na koktajl z krewetek – pomożesz? :)

    a mój debiut z ciastem marchewkowym jest zaplanowany na niedzielę. :) jeszcze tylko nie wiem, na którą polewę się zdecyduję: śnieżnobiała, z białej czekolady, serka waniliowego, a może śmietany…? dzięki za inspirację, kochana!

  14. Witam :)

    Chcialabym mojemu chłopakowi upiec na 20 urodziny tort, taki niewielki :) Jedno wymagane; żeby był kokosowy. Masz jakieś pomysły ?

  15. Zosi,
    kiedys pisalas, ze bylas na wymianie studenckiej w Niemczech. Polecam Tobie bardzo fajna strone internetowa wspanialego, niemieckiego, mlodego kucharza Tim Mälzer
    http://www.tim-maelzer.de/
    jego potrawy sa naprawde super, dobre i proste w przygotowaniu.

    Pozdrawiam z Kolonii
    Dorota

  16. ps: polecam Ricotta-Käsekuchen z dnia,
    20.06.2009 Autor: Tim Rubrik: Kuchen & Desserts
    wspaniale ciasto, szybkie, tanie i pyszne
    Pozdrawiam Dorota

  17. Zosiu! Ratunku, czy mnie oczy mylą, czy kilka dni temu był wpis o tarcie na słodko z orzechami i miodem… tak bardzo chciałam to przyrządzić i nie mogę znaleźć tego przepisu.. :(

    • tak był na makelifeeasier.pl! U mnie będzie w połowie tygodnia.

      Serdecznie pozdrawiam,
      Zosia

    • O jak miło! Dzięki za komentarz i baaaardzo się cieszę, że smakowało!

      Z pozdrowieniami!
      Zosia

  18. Zosienko!
    Ciasto palce lizać! Kocham twoje przepisy, naprawdę.
    Tylko moje wyszło takie jaśniejsze, nie wiem czy ja nie dopiekłam, czy ty trochę przypiekłaś (nie obraź się, Zosiu)?
    Pozdrowienia z gór przesyła Andżela!

  19. od dawna szukałam przepisu na taką [polewę do ciasta marchewkowego. uwielbiam ją:)

    • Myślę, że lepszym pomysłem będzie użycie serka Mój ulubiony z Wielunia, który jest idealny do tego kremu – gładki, jedwabisty niemalże i przede wszystkim nie za kwaśny.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.