Skip to main content

Domowe ravioli z kurkami, duszoną cebulą, rozmarynem i ricottą. Buon appetito!

*    *    *

Wpis dedykuję tym wszystkim osobom, które podobnie ja jak uwielbiają włoskie odmiany ravioli. Co tu dużo mówić – ile bym ich nie przygotowała to wciąż za mało. A podane z mieszanką podgrzanego masła z oliwą, rozmarynem, gałką muszkatołową i włoską pancettą smakują niebiańsko. Nic tylko piszczeć z zachwytu!

Skład:

(przepis dla 4 osób)

2 jajka

300 g mąki pszennej

2 łyżki oliwy z oliwek

szczypta soli

farsz:

250 g ricotty

ok. 400-500 g świeżych i oczyszczonych kurek

1 cebula

4-5 ząbków czosnku

świeżo zmielony pieprz / sól morska / mielona gałka muszkatołowa

do smażenia: 2-3 łyżki masła

do podania: garść groszku cukrowego (lekko podsmażony na maśle) + gałązki rozmarynu

kilka plastrów wędzonego boczku lub włoskiej pancetty

A oto jak to zrobić:

1. Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy jajka, oliwę i zagniatamy ciasto. Jeżeli uznamy, że ciasto jest za suche to dodajmy trochę ciepłej wody. Ciasto wyrabiamy ręcznie (lub za pomocą haka) aż stanie się zwarte i gładkie. Przykrywamy szmatką i przechodzimy do przygotowania farszu.

2. Aby przygotować farsz: na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy do zarumienia posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy świeżo zmielony pieprz, gałkę muszkatołową i oczyszczone kurki (możemy pokroić w zależności od rozmiaru). Całość smażymy na patelni ok. 10-12 minut. Patelnię odstawiamy z ognia i czekamy aż ostygnie. Dodajemy ricottę. Mieszamy i doprawiamy wg własnego uznania.

2. Gotowe ciasto na ravioli spłaszczamy w dłoniach i wałkujemy na bardzo cienkie i podłużne płaty. Nakładamy farsz (patrz na zdjęciu), boki zwilżamy delikatnie wodą i przykrywamy kolejnym płatem. Za pomocą odpowiedniego wykrawacza wycinamy ravioli. Gotowe ravioli wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 3-4 minuty lub do momentu, aż wypłyną. Ravioli podajemy polane mieszanką podgrzanego masła wymieszanego z oliwą, szczyptą soli i gałki muszkatołowej. Polecam dodać lekko podsmażony na maśle groszek cukrowy lub podsmażony wędzony boczek / włoska pancetta.

Gotowe ciasto na ravioli spłaszczamy w dłoniach i wałkujemy na bardzo cienkie i podłużne płaty. Nakładamy farsz (patrz na zdjęciu), boki zwilżamy delikatnie wodą i przykrywamy kolejnym płatem.

Za pomocą odpowiedniego wykrawacza wycinamy ravioli.

Gotowe ravioli wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 3-4 minuty lub do momentu, aż wypłyną.

Ravioli podajemy polane mieszanką podgrzanego masła wymieszanego z oliwą, szczyptą soli i gałki muszkatołowej. Polecam dodać lekko podsmażony na maśle groszek cukrowy i rozgniecione gałązki rozmarynu.

16 Odpowiedzi do “Domowe ravioli z kurkami, duszoną cebulą, rozmarynem i ricottą. Buon appetito!”

  1. Obślinię zaraz ekran…..! Nie do wiary, że takie cuda można ugotować w domu!!!!

  2. Wygląda przepysznie! Nie mam co prawda wykrawacza do ravioli, ale coś czuję, że już niedługo to się zmieni :-)

  3. Mniam! U mnie dziś podobne klimaty, ulepiłam 59 ruskich pierogów polanych masłem z bułką tartą. Zaprosiłam teściową :-D Niechwaląc się wyszły mega pyszne.
    Twoje ravioli Zosiu chętnie zjadlabym :-)
    Przyjemnego wieczoru, pozdrawiam :-)

  4. Zosiu! Zdjęcia są tak apetyczne, że poczułam ten smak w ustach, aż ślinka cieknie :) dziękuję za kolejny fantastyczny przepis, pozdrawiam z Poznania!

  5. Wygląda pysznie, lecz w każdej potrawie taka ilość czosnku! Przecież on zdominuje całą potrawę i nie czuć innych walorów smakowych. Delikatny w smaku groszek cukrowy, aż mi go szkoda. O jakimkolwiek spotkaniu towarzyskim po zjedzeniu tego dania nie wspomnę:(

  6. Zrobiłam! Pyszne! Mam jednak pytanie o ricottę. Jaką polecasz? Mój farsz wyszedł rzadki w połączeniu z kurkami🤔 ale smaczny i ciasto koniecznie z wodą lub mniej mąki! Moje smaki, powtórzę na pewno!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.