* * *
Wpis dedykuję tym wszystkim osobom, które podobnie ja jak uwielbiają włoskie odmiany ravioli. Co tu dużo mówić – ile bym ich nie przygotowała to wciąż za mało. A podane z mieszanką podgrzanego masła z oliwą, rozmarynem, gałką muszkatołową i włoską pancettą smakują niebiańsko. Nic tylko piszczeć z zachwytu!
Skład:
(przepis dla 4 osób)
2 jajka
300 g mąki pszennej
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
farsz:
250 g ricotty
ok. 400-500 g świeżych i oczyszczonych kurek
1 cebula
4-5 ząbków czosnku
świeżo zmielony pieprz / sól morska / mielona gałka muszkatołowa
do smażenia: 2-3 łyżki masła
do podania: garść groszku cukrowego (lekko podsmażony na maśle) + gałązki rozmarynu
kilka plastrów wędzonego boczku lub włoskiej pancetty
A oto jak to zrobić:
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy jajka, oliwę i zagniatamy ciasto. Jeżeli uznamy, że ciasto jest za suche to dodajmy trochę ciepłej wody. Ciasto wyrabiamy ręcznie (lub za pomocą haka) aż stanie się zwarte i gładkie. Przykrywamy szmatką i przechodzimy do przygotowania farszu.
2. Aby przygotować farsz: na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy do zarumienia posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy świeżo zmielony pieprz, gałkę muszkatołową i oczyszczone kurki (możemy pokroić w zależności od rozmiaru). Całość smażymy na patelni ok. 10-12 minut. Patelnię odstawiamy z ognia i czekamy aż ostygnie. Dodajemy ricottę. Mieszamy i doprawiamy wg własnego uznania.
2. Gotowe ciasto na ravioli spłaszczamy w dłoniach i wałkujemy na bardzo cienkie i podłużne płaty. Nakładamy farsz (patrz na zdjęciu), boki zwilżamy delikatnie wodą i przykrywamy kolejnym płatem. Za pomocą odpowiedniego wykrawacza wycinamy ravioli. Gotowe ravioli wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 3-4 minuty lub do momentu, aż wypłyną. Ravioli podajemy polane mieszanką podgrzanego masła wymieszanego z oliwą, szczyptą soli i gałki muszkatołowej. Polecam dodać lekko podsmażony na maśle groszek cukrowy lub podsmażony wędzony boczek / włoska pancetta.
Gotowe ciasto na ravioli spłaszczamy w dłoniach i wałkujemy na bardzo cienkie i podłużne płaty. Nakładamy farsz (patrz na zdjęciu), boki zwilżamy delikatnie wodą i przykrywamy kolejnym płatem.
Za pomocą odpowiedniego wykrawacza wycinamy ravioli.
Gotowe ravioli wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 3-4 minuty lub do momentu, aż wypłyną.
Ravioli podajemy polane mieszanką podgrzanego masła wymieszanego z oliwą, szczyptą soli i gałki muszkatołowej. Polecam dodać lekko podsmażony na maśle groszek cukrowy i rozgniecione gałązki rozmarynu.
Zosieńko, to jest niebiańskie połączenie! Ty to masz talent❤️👌🥰
:*****
Zocha! Ale Ty to gotować potrafisz! Rany juleeeeek :PPPPP
Obślinię zaraz ekran…..! Nie do wiary, że takie cuda można ugotować w domu!!!!
Cudowny przepis, tym bardziej że dopiero wróciliśmy z Włoch.
Wygląda przepysznie! Nie mam co prawda wykrawacza do ravioli, ale coś czuję, że już niedługo to się zmieni :-)
Oj, zamawiam wykrawać (czaję się od jakiegoś czasu) i zamawiam
Mniam! U mnie dziś podobne klimaty, ulepiłam 59 ruskich pierogów polanych masłem z bułką tartą. Zaprosiłam teściową :-D Niechwaląc się wyszły mega pyszne.
Twoje ravioli Zosiu chętnie zjadlabym :-)
Przyjemnego wieczoru, pozdrawiam :-)
Zosiu! Zdjęcia są tak apetyczne, że poczułam ten smak w ustach, aż ślinka cieknie :) dziękuję za kolejny fantastyczny przepis, pozdrawiam z Poznania!
to danie wygląda tak domowo, nieziemsko smacznie, muszę spróbować:)
Zosiu czy zdradzisz który mikser Kitchenaid posiadasz oraz jaki kolor? :)
Ale pyszotki! Akurat trafiłaś z tematem, bo miałam ochotę na domowy makaron, ale w oryginalnej odsłonie :)
Wygląda pysznie, lecz w każdej potrawie taka ilość czosnku! Przecież on zdominuje całą potrawę i nie czuć innych walorów smakowych. Delikatny w smaku groszek cukrowy, aż mi go szkoda. O jakimkolwiek spotkaniu towarzyskim po zjedzeniu tego dania nie wspomnę:(
Zrobiłam! Pyszne! Mam jednak pytanie o ricottę. Jaką polecasz? Mój farsz wyszedł rzadki w połączeniu z kurkami🤔 ale smaczny i ciasto koniecznie z wodą lub mniej mąki! Moje smaki, powtórzę na pewno!
Umarłam i jestem w niebie. Zosiu co za przepis !!!
😇😇😇😇