* * *
Bez wątpienia to jeden z naszych ulubionych przepisów na makaron – a z groszkiem cukrowym, to już kwintesencja lata. Proporcje są absolutnie dowolne, ponieważ w zależności od liczby głodomorów dodaję nieco więcej boczku lub parmezanu. Jedni wolą bardziej płynne carbonara – wówczas do podsmażonego boczku lub pancetty (włoski boczek wieprzowy, można go dostać z powodzeniem w większości sklepów z wędlinami) dodaję mascarpone i odrobinę więcej śmietanki 36 %. Tak, wiem, to danie zdecydowanie nie należy do dietetycznych ale chyba nigdy nie pretendowało do tego miana. Jest sycące i przywodzi na myśl beztroskie chwile – zapewne dzięki magii groszku!
Skład:
(przepis na 4 porcje)
ok. 450 g ugotowanego al dente makaronu tagliatelle
ok. 2o dag wędzonego boczku lub pancetty
3 jajka + 1 żółtko
250 g serka mascarpone + 2 łyżki śmietanki 36% (opcjonalnie)
duża garść świeżo startego parmezanu
sólo morska i świeżo zmielony pieprz
ok. 150 g świeżo groszku cukrowego (obrany)
A oto jak to zrobić:
- W średniej misce łączymy jajka, żółtko i tarty parmezan. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w cienkie paski boczek lub pancettę. Odstawiamy z ognia, czekamy aż nieco przestygnie i łączymy z serem mascarpone i śmietanką.
- Ugotowany al dente makaron odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka – pozostawiamy na małym ogniu – i dodajemy mieszanką jajeczną oraz boczek z mascarpone. Całość dokładnie mieszamy (najlepiej do momentu, przed ścięciem się jajek). Na końcu dodajemy obrany, surowy groszek (może go wcześniej delikatnie podsmażyć na maśle). Makaron podajemy natychmiast!
Ugotowany al dente makaron odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka – pozostawiamy na małym ogniu – i dodajemy mieszanką jajeczną oraz boczek z mascarpone. Całość dokładnie mieszamy (najlepiej do momentu, przed ścięciem się jajek). Na końcu dodajemy obrany, surowy groszek (może go wcześniej delikatnie podsmażyć na maśle). Makaron podajemy natychmiast!
Czy możemy czymś zastąpić boczek, żeby było to damie wegetariańskie? ;) pozdrawiam !
Patrycjo, może dodajmy wędzoną paprykę i podduszoną na maśle cebulę?
Ja polecam szparagi w sezonie albo fasolkę/groszek :)
Nie widzę poprzednich komentarzy, ale ja stanowczo mówię nie, bo raz na letnie upały serwować taka bombę kaloryczna i ciezkostrawną to trochę przesada, dwa wersja z mascarpone i śmietaną to wszystko tylko nie carbonara. Rozumiem chęć spolszenia dania, ale tym razem to za dużo.
Pozdrawiam mimo wszystko serdecznie z Livorno
Agato dziękuję za wiadomość… ech, no właśnie mieliśmy dość poważną awarię strony (przepraszam, jeżeli ktoś ucierpiał). Oczywiście rozumiem, że przepis może Ci się do końca podobać :) Ja jednak pozwoliłam sobie na opublikowanie, bo to nasza ulubiona wersja i bardzo często z niej korzystamy:) Uściski i mam nadzieję, że kolejny wpis będzie dla Ciebie ciekawszy :)
absolutnie cudowne zdjęcia! pięknie wyglądasz! uwielbiam danie z groszkiem i indykiem z Twoich przepisów, nie omieszkam zrobić też tego dania, wcześniej w ogóle nie komponowałam groszku w ten sposób, więc wielkie dzięki!
będę dziś go robiła! Zdjęcia niesamowicie apetyczne!
Bardzo się cieszę – daj w wolnej chwili znać, czy ta kombinacja Ci odpowiada :-))) Uściski poranne! :*
Zosieńko!!!! Zniknęły komentarz pod Twoim postem… a pisałaś o kapeluszu i podawałaś jeszcze wskazówki… ech, nie zdążyłam zanotować:(
Ech.. niestety tak – mieliśmy kilkugodzinną awarię, ale już wszystko powróciło do normy :-)) Pozdrawiam ciepło !
P.S. Kapelusz pochodzi ze sklepu: NAP :)
Petarda! Przepyszny! Już na stałe zagości w naszym menu :)
Suuuuuper❤️❤️❤️❤️