Początek lata na blogach kulinarnych, kręci się wokół pięknych czerwonych talerzy i zielonych, lśniących od oliwy szparagów, podanych na tysiąc sposobów. Jeżeli jesteście ciekawi wspaniałych smaków tworzonych przez polskich blogerów kulinarnych to zapraszam na dzisiejszy ranking.
1. Jadłonomia
Marta robi rewolucję z wegańską kuchnią i podbija serca nawet najwierniejszych mięsożerców. Przyznam, że sama chętnie zaglądam na jej bloga, po świeże i nieoczywiste inspiracje. Niektóre z jej przepisów na stałe zagościły w naszej kuchni. Muszę wypróbować risotto ze zdjęcia, wzbogacone cydrem i skórką cytrynową!
Anię z przyjemnością od dawna śledzę na Instragramie i Wam też gorąco polecam. Z poczuciem humoru, nieraz z ironią opowiada i zdradza niejeden przepis. Bardzo cenię sobie szczere i autentyczne konta, a profil Ani właśnie takim jest!
Marta i Tosia to duet tworzący bloga Burczymiwbrzuchu.pl. Te dwie zdolne i młode dusze nie boją się całkowicie innych połączeń smakowych. Żurawina i szparagi, kalafior i kawa? Proszę bardzo! Możecie nie wiedzieć, ale ich książka ze śniadaniami kryje wiele cudownych smaków. Polecam!
Jeśli ktokolwiek z Was, jeszcze nie poznał Magdy, powinien nadrobić zaległości. Na blogu odnajdziecie sekrety i sztuczki, które odmienią Wasze dania. Jednak ja najchętniej śledzę jej podróże, które odkrywa przed nami na Instagramie.
Michała przedstawiałam Wam ostatnim razem, jednak po raz kolejny zasługuje na wyróżnienie. Czasami zazdroszczę mu talentu do tworzenia tak niesamowitych opisów dań. „Ślinka cieknie” na samą myśl!
Świetny ranking, Zosiu! Dzięki za kolejne inspiracje. Zgadzam się z numerem 1. Dla mnie Jadłonomia to absolutny hit od lat:-)
Pozdrawiam słonecznie z południa PL,
Marta:-)
💚💚💚
Spektakularny i wyjatkowy pod kazdym wzgledem jest blog oraz wszystkie insta Aleksandra Barona. Jest profesjonalista w kazdym wzgledzie, nawet instragramowe zdjecia sa ogromna inspiracja. Wedlug mnie to najbardziej kreatywny kucharz z najwyzszej polki w Polsce. Nikt nie zglebia smakow tak jak on, siegajac do wiekowej historii, odtwarzajac historyczne smaki w znakomiej symbiozie ze wspolczesnoscia. Niestety, miejmy nadzieje, ze chwilowo jest na kreatywnej przerwie, juz nie gotuje w Zoni. Miejmy nadzieje, ze znow bedzie gotowal i odkrywal przed nami wspaniale smaki.
Czasami zagladam do Anii Starmach, kiedy potrzebuje jakiegos przepisu, ale strona jest malo inspirujaca, mimo, iz wiemy z tvn jaka profesjonalna wiedze i umiejetnosci kulinarne Ania reprezentuje.
Wsrod semi-amatorow, Zosiu prosze nie obraz sie, ale najlepszym blogiem kulinarnym pozostaje Krytyka Kulinarna. Magda Grzybek, jak rzadko kto ma ogromne wyczucie nie tylko smakow, ale rowniez potraw. W przeciwienstwie do wielu polskich, kulinarnych blogierek i blogierow wyczuwa sedno smaku makaronow, wloskiej kuchnii, sledzii i bialych szparagow, niemieckiej kuchnii, a o tatarach, wiedomo, juz nie wspomne. Ostatnio nieco mniej publikuje, ze wzgledu na slodkiego „dzidziutka“, ktorego, w przeciwienstwie do bratowej, publikuje nie tylko w homeopatycznych fragmentach, ale w calej jego slodkosci.
Zarowno Magda, jak i Aleksander zainspirowali mnie tak bardzo, ze wrocilam do smakow polskiej kuchnii, wschodniej kuchnii. Bardzo dlugo wymiernikiem wschodnio-europejskiej kuchnii byly dla mnie jedynie bliny z kawiorem i dania z jesiotra, a teraz przyrzadzam chlodniki, kiszonki, zakwasy. Niby roznica pomiedzy tortellini a pierogami niezbyt wielka, a smakowo to dwa rozne swiaty. Dobrze, ze sa tak wspaniali koneserzy w polskiej blogoferze.
A gdzie makecookingeasier? Ach, bo to blog poza schematem! <3