* * *
Cudownie prosta, idealna do zjedzenia na świeżym powietrzu babka jogurtowa. Receptura wymaga, żeby po upieczeniu posypać cukrem pudrem, suszonymi płatkami róży i podać z filiżanką dobrej herbaty i mieszanką miłości i harmonii…
Skład:
(forma keksówka o wymiarach: ok. 25 cm x 12 cm)
280 g mąki pszennej + szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
180 g brązowego cukru
250 g jogurtu naturalnego
skórka otarta z 2 cytryn + sok z 1/2 cytryny
1/2 szklanki oleju roślinnego
A oto jak to zrobić:
- Do średniej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą.
- W oddzielnym naczyniu mieszamy jogurt, jajka, brązowy cukier, otartą skórką z cytryny oraz sok z 1/2 cytryny. Całość ucieramy na puszystą masę. Gdy masa się wymiesza dodajemy suche składniki. Mieszamy i na końcu dodajemy olej. Wymieszane (nie miksujemy zbyt długo, tylko do połączenia się składników) ciasto przelewamy do natłuszczonej formy / keksówki.
- Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez ok. 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy po nakłuciu jest czysty. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i suszonymi płatkami róży. Możemy również udekorować domowym lukrem.
wiklinowy koszyk – DUKA // ceramiczne talerzyki i deska drewniania – DUKA
ZOSIEŃKO – te zdjęcia są tak urocze!!!!! Jakże TY musisz być wymarzoną Mamą!!!!
Kiedyś też chciałabym być taka ja TY. Wszystkiego dobrego w dniu Twojego święta :*
Ale powiało letnim nastrojem :)) P.S. Zosiu kochana czy zdradzisz skąd Twoje torba z dzisiejszego Instastory oraz ten sweterek w paski? PLeaseee ;)
Zosiu w jaki sposób zabezpieczacie się przed kleszczami?
Polecam spray-e przeciwko kleszczem, np. w Rossmannie🕷🦟
Zosieńko jesteście przeurocze! Jestem tak bardzo wdzięczna za Twoja obecność w sieci, pojawiłas się jak moj synek był jeszcze malutki i poszłam Twoją drogą i jestem bardzo szczęśliwa. Dziś mogę tez pochwalić się podobnym zdjęciem już z dwójka pociech. Dziekuje Ci bardzo !
❤️❤️❤️❤️
myślę,że każda mama byłaby zachwycona takim ciastem:)
☀️
Zosiu, mam zamiar upiec Twoje ciasto, wszystkie dotychczasowe proby pieczenia takiego ciasta konczyly sie zakalcem. Podpowiedz prosze jak go uniknac i czy pieczesz z termoobiegiem/gora dol.
Pozdrawiam
Celino, jest kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę w trakcie pieczenia, a mianowicie: wszystkie produkty muszą zachować temp. pokojową – jajka i jogurt też!, kolejna ważna sprawa – ciasta nie mieszamy zbyt długo – masę tylko w jednym kierunku. To nie przesąd. Mąka zawiera gluten, a gdy mieszamy ciasto w różnych kierunkach, rozrywamy włókna, z których gluten jest zbudowany. Poza tym mieszanie w różne strony sprawia, że z ciasta uciekają pęcherzyki powietrza. W przypadku ciast ucieranych zaleca się, aby masy nie mieszać zbyt długo – wystarczy tylko do połączenia się składników. Zanim ciasto trafi do piekarnika, urządzenie musi być rozgrzane do temperatury podanej w przepisie! Może to Ci pomoże :) Powodzenia!
Upiekłam wczoraj i niestety – zakalec :( Myślę,że czytając poprzednie komentarze popełniłam błąd – dałam jajka i jogurt z lodówki… Spróbuję jeszcze raz,bo zapach obłędny! 😉
Też niestety wyszedł mi zupełny zakalec…
Niestety u mnie też zakalec :-( ale spróbuję jeszcze raz! ;-)
Zosieńko piekę już 2 blaszkę tego ciasta i jest cuuuuudowne❤️🙏dzięki Ci za nie💥💥💥