Skip to main content

Migdałowa szarlotka

*    *    *

  Chciałabym Wam dzisiaj polecić bardzo prosty przepis na szarlotkę migdałową. Jestem pewna, że zwolennikom ciast bezglutenowych może się spodobać, gdyż tradycyjną mąkę pszenną zastąpiłam zmielonymi migdałami. Ja swoje mieliłam partiami w młynku do kawy – ale polecam wykonywać to pulsacyjnie, żeby niechcący nie spalić młynka. Lubię takie proste przepisy – szczególnie kiedy sezon owocowy dopiero za parę miesięcy – a jesienne jabłka leżą w spiżarce i marszczą swoją skórkę.

Skład:

(forma o średnicy 23 lub 26/9 cm)

6 jajek

150 g cukru pudru

150 g masła (roztopione)

300 g mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów)

2 jabłka

1 łyżeczka cynamonu + 1/2 łyżeczki kardamonu (przypraw można więcej, wg własnego uznania)

do posypania: płatki migdałowe + cukier puder

A oto jak to zrobić:

  1. Jajka ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę – najlepiej mikserem, potrwa to ok. 10 minut. Gdy masa będzie puszysta odstawiamy mikser i dodajemy mąkę migdałową/zmielone migdały, tarte jabłko, roztopione masło i przyprawy. Za pomocą szpatułki mieszamy dokładnie składniki (z dołu do góry, tak żeby nie opadła masa jajeczna).
  2. Wymieszane ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 170 stopniach C przez ok. 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy na kratce cukierniczej. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 170 stopniach C przez ok. 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy na kratce cukierniczej. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

33 Odpowiedzi do “Migdałowa szarlotka”

  1. Zosiu a próbowałaś robić sama cukier puder z ksylitolu? Albo wiesz gdzie można kupić gotowy?

    • Ksylitol,tak jak zwykły cukier, można zmielić w młynku do kawy. Nie ma sensu szukać pudru skoro raz,dwa można zrobić samemu. Młynek to wydatek rzędu 50 zł a będzie miał wiele innych zastosowań np. do mielenia siemienia lnianego i robienia własnych mąk z przeróżnych płatków.

      Przepis fajny,muszę wypróbować!

  2. Nareszcie! Już myślałam, że zapomniałaś :D
    Będzie robione :)
    Pięknego tygodnia :*

  3. kocham szarlotki, wersja migdałowa brzmi przepysznie :) rozjaśni te ponure dni;)

  4. śmiem twierdzić, że to najbardziej ekspresowy wpis na blogu ever, ale podejrzewam, że to dlatego, że również ciasto robi się super ekspresowo;-)

  5. Brzmi pysznie. Jak duże mogą być kawałki jabłka – pokrojone nożem czy starte na grubych oczkach?

  6. A mi sie zawsze wydawalo,ze to koleczko na raczce ktorym posypujesz szarlotke jest do herbaty.. I zawsze sitkiem posypuje. Ja do spodu szarlotki dodaje pokrojone orzechy wloskie,cudo w smaku.

  7. Zosiu, będzie jak znalazł na weekend. Dam znać, jak wyszło, ale już wiem, że będzie rewelacja.

  8. Upiekłam i szczerze wszystkim tu polecam! To kolejny przepis z tej strony, który wzbudza zachwyt wśród moich domowników❤️
    Zosieńko dziękujemy Ci wszyscy!!!

  9. Też lubię urozmaicona kuchnię, nie zawsze to co gotuję i piekę jest zdrowe i zbilansowane, ale robię to dla siebie. Uważam jednak, że publikowanie przepisów zobowiązuje do przestrzegania pewnych zasad. Polecanie serów pleśniowych ciężarnym kobietom- nie. Wypieki z mąk ze strączków/nasion w tym migdałowej- nie. Sól morska- nie. Dlaczego? Między innymi w trosce o dzieci,proszę poczytać.
    Pozdrawiam
    Jolka

    • Pisanie postów też zobowiązuje do pewnych zasad, np. zastanowienia się, czy nie pisze się głupot.

  10. Świetna propozycja ulubionego deseru, Zosiu:-)
    Bardzo fajnie, że tak dużo jabłek, a mniej ciasta! Wypróbuję chętnie, bo przepis, rzeczywiście, ekspresowy;-)
    Kupuję mielone migdały, jeśli się uda, żeby nie musieć mielić;-)
    Pozdrawiam słonecznie i wiosennie z południa PL,
    Marta:-)

  11. Ciasto wczoraj upieczone i jest rewelacyjnie pyszne :) mam tylko jedno pytanie: masa niemal wypływała mi z formy o średnicy 24-cm. Niemal do samego końca delikatnie rosła, a w ciągu ostatnich kilku minut środek się zapadł. Czy to skutek otwarcia piekarnika i sprawdzania patyczkiem? (po 35 min. ciasto było nadal płynne, piekłam ok. 42 min.).
    Polecam z kulką lodów jogurowych lub śmietankowych! :)

  12. Zosiu nie mogę kupić u mnie mąki migdałowej czy migdały całe ze skórką zmielić? czy bardziej płatki?bo nie ukrywam że nie bardzo mi się chcę obierać .:):):)Pozdrawiam

  13. Dziękuje za szybką odp:):) ciasto już jest w piekarniku:):)
    Ps. pochwalę się jak wyjdzie:):):) milego dnia

  14. Coś wspaniałego :) ja kocham brownie z mąki migdałowej to muszę i zrobić szarlotkę:)

  15. Ciacho wyszło przepyszne, mój piekarnik potrzebował 45 minut. Jak ekspresowa się robiło, tak ekspresowo zniknęło 😊

  16. Pyszne! Moje pierwsze bezglutenowe ciasto. Ja ubiłam żółtka z xylitolem i stevią (bo zabrakło mi xylitolu na wszystko), a białka ubiłam na pianę. Na stałe wchodzi do rodzinnego jadłospisu! Dziękuję Pani Zosiu!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.