* * *
Mam słabość do pieczenia mięsa z owocami – tak przygotowany kurczak, często gości na naszym stole, szczególnie w weekendy, kiedy przy stole bywa tłoczno i gwarno. Moim zdaniem, to doskonałe rozwiązanie na zimowe obiady. Połączenie suszonego majeranku z czosnkiem i sokim z mandarynek potrafi zmienić mdłego kurczaka w najbardziej wykwintne danie. A jeżeli chcemy, żeby skórka wyszła nam chrupiąca, to wystarczy skórę kurczaka dokładnie wysmarować masłem i ponownie powtórzyć ten proces, po godzinnym pieczeniu.
Przepis jest prosty i autentyczny w smaku – a zapach mandarynki podczas obierania powoli zwiastuje święta!
Skład:
1 kurczak (najlepiej tzw. zagrodowy, ma żółty odcień skóry)
3-4 mandarynki
1 łyżka czubata suszonego majeranku
1-2 czerwone cebule
4-5 ziarenek ziela angielskiego
1 główka czosnku
4-5 łyżek masła + 2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól morska
A oto jak to zrobić:
- Umytego i osuszone kurczaka nacieramy solą, smarujemy masłem (masło możemy lekko podgrzać) i obsypujemy suszonym majerankiem. Do środka kurczaka dodajemy obraną cebulę, ziele angielskie, mandarynkę (bez skórki) i naciętą główkę czosnku (patrz na zdjęciu). Tak przygotowanego kurczaka umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Skrapiamy oliwą i obkładamy obranymi mandarynkami. Naczynie przykrywamy i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w 190 stopniach C. Pieczemy przez 50 minut.
- Po upływie czasu, ostrożnie wyjmujemy i polewamy kurczaka powstałym tłuszczem. Następnie ponownie smarujemy skórę masłem i wstawiamy na kolejne 40 minut. Przed podaniem kroimy na części.
Komentarz: Do pieczenia mięsa najlepiej posłużą nam żeliwne naczynia, gdyż rozprowadzają równomiernie ciepło, oszczędzając przy tym zużycie energii. Żeliwo jest odporne na wysokie temperatury – dzięki temu, taki garnek możemy również umieścić w ognisku, nad żarem. Całą ofertę garnków żeliwnych możecie znaleźć tutaj.
Umytego i osuszone kurczaka nacieramy solą, smarujemy masłem (masło możemy lekko podgrzać) i obsypujemy suszonym majerankiem. Do środka kurczaka dodajemy obraną cebulę, mandarynkę (bez skórki) i naciętą główkę czosnku. Tak przygotowanego kurczaka umieszczamy w żaroodpornym naczyniu.
Żeliwne naczynie – CHASSEUR
Oj zaburzało w brzuchu😁 a ja słabość do mięs z owocami przejęłam od Ciebie😲 indyk z gruszka czy jabłkiem hmmm. Nigdy kurczaka w całości nie robiłam ale u Ciebie taka zawsze łatwizna ze chetnie porywam się na takie nowości . No i ten nowy obrus !!!!
Dzien dobry, super przepis, chętnie wypróbuje :)
Na drugim zdjęciu pod przepisem (zdjęcie stołu) widzę, ze ma pani zapalone świeczki na najniższej półce regału – nie okopcają spodu półki nad nimi? Czy to są jakieś specjalne świeczki?
Aniu, to zwykłe świece – rzeczywiście trzeba uważać, ale chciałam żeby już nieco dodały nastroju świątecznego, pozdrawiam ciepło!
uwielbiam pieczonego kurczaka, z mandarynkami nie jadłam, wygląda tak pysznie, że spróbuję :)
Zosiu,
Jak zwykle super :). Pytalas sie kiedys co bysmy chcieli widziec na blogu w zwiazku ze swiatecznymi przepisami, moze by tak nowy przepis na ciasteczka swiateczne co mozna upiec z dziecmi ?
Pozdrawiam z Kopenhagi.
xxx
Dawno nie jadłam kurczaczka z taką prawdziwą chrupiącą skórką, narobiłaś mi smaka :)
Blog o gotowaniu
:-))) cieszę się!
kupiłam dzisiaj bio kurczaka. skorzystam w ten weekend z przepisu, bo brzmi pysznie :)
Świetny przepis uwielbiam kurczaki w całości , ostatnio piekłam nabitego na butelkę piwa wyszedł pyszny chociaż obawiałam się smaku piwa ale kompletnie nie było czuć piwem 😀
Już wszystkie składniki mam na liście zakupów :)
Jedno pytanie: na zdjęciu mandarynka jest w skórce? W tekście mówiłaś o obranych mandarynkach.. Dozycic też jedną nieobrano?
Pieczemy z przykryciem czy bez? Chodzi mi o pierwszy i drugi etap pieczenia. Pozdrawiam!
Gosiu – z przykryciem – i pierwszy i drugi etap :)
Dobry wieczôr :) na ile osób mniej więcej wystarcza kurczak? Nigdy nie piekłam całego kurczaka, a chcę wypróbować ten przepis na najbliższe przyjęcie dla 12 osób.
Wczoraj piekłam. Jeden wystarczył dla rodziny 2+2. Na święta chyba dokupię podudzia i dorzucę. Zeby starczyło dla 6 osób.
:-)))
A ja mam pytanie. Kurczaka piekłam wczoraj, taki przedświąteczny test. Smaczny, idealnie miękki:)
Ale… nie da sie osiągnąć skórki przypieczonej piekąc go pod przykryciem.
Niestety pod koniec pieczenia dalej był blady, wiec ściągnęłam przykrywkę i zmieniłam funkcje na grill. Wyszło idealnie:)
Maju dzięki za wiadomość. :)
Zosiu, a podasz przepis na brukselkę, która przewija się na zdjęciach? Z daily food diary wiem, że jest z masłem i parmezanem ale ją się najpierw gotuje czy od razu wrzuca na patelnię z masłem?
Gosiu – ją ją wrzucam do gotującej się wody i pozostawiam na parę minut, tak żeby tylko trochę się podgotowała.. a później przysmażam na maśle, szczypta soli, pieprz i na koniec tarty parmezan. Uściski w Nowym Roku!
Dzięń dobry, kurczak wyglądaja smakowicie☺. Od paru dni jestem posiadaczką garnka żeliwnego, mam w związku z tym pytanie: czy temperatura i czas pieczenia pozostaje bez zmian we wspomnianym garnku? Dziękuję i pozdrawiam.