* * *
Croque madame to odpowiednio zarumienione pieczywo z dojrzewającym serem, plastrem szynki i opływającym sosem na bazie masła, mąki i mleka – czyli klasycznym beszamelem. To właśnie biały sos w połączeniu z odpowiednio dobranym chlebem i wysokiej jakości serami stanowi o wyjątkowości tego francuskiego przysmaku. Lubię podawać go z dojrzałymi kawałkami awokado wymieszanymi z solą morską, pieprzem i kroplą oliwy.
Skład:
(przepis na 2 porcje)
4 kromki pieczywa (najlepiej tostowego, ale można bułkę paryską)
1 łyżeczka musztardy Dijon
żółty ser w grubych plastrach Hochland Burger & Toast
4 plastry szynki
beszamel:
ok. 50 g masła
1 czubata łyżka mąki
100ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej + odrobina soku z cytryny
sól morska
do podania: grillowane pieczarki lub plastry awokado wymieszane z oliwą, solą i pieprzem
2 jajka sadzone
A oto jak to zrobić:
- Aby zrobić sos beszamel: na małym ogniu w rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, stale mieszając, aż powstanie gładka konsystencja. Nie przerywając mieszania dolewamy mleko i mieszamy. Gdy sos nabierze jednolitej masy odstawiamy z ognia. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, solą morską i sokiem z cytryny.
- Podgrzane pieczywo smarujemy cienką warstwą musztardy, nakładamy plastry sera, szynkę i przykrywamy pieczywem. Na wierzch grzanki rozsmarowujemy beszamel. Całość zapiekamy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C (max. 4-5 minuty). Tak przygotowane tosty podajemy z jajkiem sadzonym na górze. Możemy doprawić świeżymi ziołami, pieprzem i solą.
Ser Hochland Burger & Toast w formie grubych plastrów sprawdzi się przy zapiekanym pieczywie z sosem beszamelowym. Doskonale się topi i pozostaje ciągnący.
Tak przygotowane tosty podajemy z jajkiem sadzonym na górze. Możemy doprawić świeżymi ziołami, pieprzem i solą.
Pysznie, a w połączeniu z eleganckimi naczyniami cudownie podkreśla wyjątkowość niedzielnego śniadania.
Miłego dłuższego weekendu.
ostatnie zdjęcie magiczne:*
Kochana :*
Zosiu uwielbiam twoje przepisy, ale jeszcze bardziej przepiękne wnętrza twojego domu, które w tej kombinacji stają się kwintesencją wyrafinowania i dobrego smaku.
Zosiu kochana dziękuję z całego serca! Moc uścisków :*
Po takim śniadaniu nie chciałoby mi się wychodzić z łóżka, idealne na jesienną niedzielę;)
Zosieńko uwielbam Twoje przepisy – właśnie zajadam się tą kanapką – zamiast musztardy dodałam trochę żurawin i powiem Ci, że było wspaniałe!
Dziękuję!
Aniko, z żurawiną doskonałe połączenie – szczególnie, że jest ser :-)))
Fajnie, że pokazujesz też takie nowoczesne przepisy – niby proste, ale jeżeli człowiek nie był we francji, to by nie wiedział!
:))
Zosiu a może wyczarowałabyś jakiś fajny przepis na faszerowane naleśniki?
Joanno, a co powiesz na te propozycje: https://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/nasze-ulubione-nalesniki-z-posypka-piernikowa-i-konkurs-kulinarno-fotograficzny/
https://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/nalesniki-szpinakowe-farszem-miesa-ciecierzycy-kielkow-papryki/
https://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/francuskiej-kuchni-nalesniki-ricotta-skorka-otarta-cytryny/
Piękne zdjęcie i wspaniałe przepisy – ilekrość tu zaglądam, zawsze się mogę zainspirować.
Zosiu a to ostatnie zdjęcie!!!! Ach, chyba już ktoś tu wspomniał, że jest magiczne :*
:* dziękuję i zapraszam :)
W Setną Rocznicę Odzyskania Niepodległości RP francuskie śniadanie! Biało- czerwona ścierka jako akcent świąteczny! Żałosne!!!
… nigdy nie zrozumiem potrzeby pozostawienia takiej wiadomości :)
Pięknie <3 Cudowne wnętrza, świetne zdjęcia i z pewnością same pyszności na talerzu. Bardzo lubię tu zaglądać. nie tylko w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji, ale także aby poczuć to rodzinne ciepło i spokój :)
Pozdrawiam Zosiu Ciebie i całą Twoją Rodzinę (łącznie ze zwierzyńcem) :)
Droga Aniu my też ściskamy mocno!
Jeszcze dzisiaj zastanawiałam się co zjeść na śniadanko, a tu u Ciebie takie pyszności :)
Blog o modzie
:-))
Ponur listopadowa niedziela, a ten przepis dodał blasku! Pyszne, piękne, proste!
Spróbowałam, polecam!
:*