Skip to main content

Nasze ulubione naleśniki z posypką piernikową i konkurs kulinarno-fotograficzny

*    *    *

Moja córka kocha naleśniki – a w zasadzie, to chyba nie poznałam jeszcze dziecka, które nie lubi naleśników. Owszem, kwestia wyboru dodatków, to co innego. Mam z góry przykaz – gdy są odwiedziny koleżanek z przedszkola (od września, już jest zerówka!) – to muszę być z nimi w gotowości. Nie mamy pod ręką nutelli ani bitej śmietany w spray-u (nigdy nie rozumiałam fenomenu tego paskudztwa) ani nawet kremu czekoladopodobnego. Ale są domowe przetwory – a mus śliwkowy jest moim ulubionym. Mam do niego słabość. Czasem przełamuję go rozmarynem lub świeżym tymiankiem. Mam nadzieję, że im Wam zasmakuje :)

Skład:

(przepis na ok. 8-10 sztuk)

ciasto na naleśniki:

1 szklanka mleka 3,2 %

1 szklanka mąki pszennej

szczypta cynamonu + 1 łyżeczka cukru waniliowego

2 jajka

3/4 szklanki wody gazowanej

do smażenia: olej kokosowy

do posypania: 1 opakowanie Katarzynki® – Fabryka Cukiernicza Kopernik KOPERNIK

mus śliwkowy:

ok. 1 kg śliwek węgierek

1 laska cynamonu

3-4 łyżki cukru lub ksylitolu

1 laska wanilii **

 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej + 2 gałązki świeżego tymianku

** laskę wanilii możemy zastąpić ekstraktem waniliowym

A oto jak to zrobić:

  1. Aby zrobić naleśniki: wszystkie składniki na ciasto miksujemy (korzystam z kielichowego blendera) na gładką konsystencję. Ciasto schładzamy w lodówce min. 30 minut. Na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym smażymy naleśniki.
  2. Aby zrobić mus śliwkowy: w garnku o żeliwnym dnie podgrzewamy cukier, świeży tymianek i cynamon. Następnie dodajemy wydrylowane śliwki oraz naciętą wzdłuż laskę wanilii. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 15 minut – od czasu do czasu mieszając aby śliwki nie przywarły do dna. Naleśniki podajemy z gorącym musem śliwkowym i piernikami startymi na tzw. grubych oczkach.

Naleśniki podajemy z gorącym musem śliwkowym i piernikami startymi na tzw. grubych oczkach.

Wraz z Fabryką Cukierniczą Kopernik S.A. mam przyjemność zaprosić Was do udziału w konkursie fotograficzno-kulinarnym.

Tytuł konkursu: Apetyt Kopernika – Piernikowy konkurs kulinarny

Zasady: Wymyśl przepis na danie z dodatkiem pierników toruńskich, zrób przepiękne zdjęcie, wygrywaj nagrody oraz publikacje w aplikacji kulinarnej.

Przepis na udział w konkursie to garść kreatywności i szczypta inwencji twórczej. Jeżeli  po prostu lubicie gotować i robić piękne zdjęcia, nie zastanawiajcie się i weźcie udział :-)

15 Odpowiedzi do “Nasze ulubione naleśniki z posypką piernikową i konkurs kulinarno-fotograficzny”

  1. Zosiu, jaką patelnię polecasz do smażenia naleśników? Będę wdzięczna za podpowiedź!

  2. Zosiu, naleśniki to dla mnie smak dzieciństwa, choć najlepsze w rodzinie robi moja siostra (mama trójki dzieci;-))
    Twój pomysł z musem śliwkowym i piernikami jest genialny!!! Wprawdzie nie mam własnych śliwek, ale kupuję od zaprzyjaźnionego pana na bazarku.
    Jak tylko wrócę do domu, zaraz zrealizuję przepis.
    Tymczasem wysyłam Ci lizbońskie słońce,
    Marta

  3. Zosiu, dzisiaj zrobiłam naleśniki z Twojego przepisu.. zniknęły w ciągu pół godziny..a cześć z nich miała zostać na jutro🙈 Pyszne!😊

  4. Zosiu, pamiętam, że kiedyś robiłam już naleśniki z piernikami z Twojego przepisu, były przepyszne! Pomysł z musem śliwkowym wydaje się smakowity👍😋

  5. Zosiu czy mleko zwykle mozna zastapic mlekiem roslinnym? A make przenna jakas inna bezglutenowa?

    • Mleko roślinne tak, tylko gorzej z mąką-musiałabym wymierzyć proporcje różnych mąk, tak żeby się nie rozpadły. Pomyślę!

  6. Zrobiłam te naleśniki zaraz po tym jak je zobaczyłam na blogu, są przepyszne! W mojej wersji wzbogacone o farsz serowy, żeby były bardziej treściwe ;) Niebo w gębie!

  7. Uwielbiam naleśniki. Będę musiała spróbować koniecznie! Zosiu, przepraszam za pytanie odbiegające od kulinarnych spraw ale co to za piękny lakier na paznokciach? Hybrydowy czy zwykły? 😊

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.