Skip to main content

Proste jedzenie czyli ziemniaczane pulpeciki ze szpinakiem i ricottą

*   *   *

Lato sprzyja prostym rozwiązaniom. A to przepis, w którym składniki można wymieszać w jednym naczyniu i usmażyć w kilka minut. Ukłon w stronę domowych smaków. Świetnie współgrają z letnią sałatką z soczystymi pomidorami. Lubię je również na drugi dzień, bo smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Przepis można dowolnie modyfikować – zamiast ricotty, dodać fetę albo ugnieciony twaróg. Niepozorne pulpeciki. Tak dobre, a często zapominane..

Skład:

(przepis na 8-10 sztuk)

4-5 ugotowanych ziemniaków (duże)

4 ząbki czosnku

1,5 łyżki majonezu Majonez Kielecki lekki

ok. 150 g sera ricotty lub twarogu

sól morska / świeżo zmielony pieprz / świeżo zmielona gałka muszkatołowa

1 pęczek szpinaku albo opakowanie (np. młody szpinak typu baby)

do sosu majonezowego: 3-4 łyżki majonezu + 2 łyżki jogurtu + odrobina soku z cytryny + 1 łyżeczka musztardy

do smażenia: olej roślinny

do obtoczenia: mąka

do podania: sałatka z pomidorów

A oto jak to zrobić:

  1. Na rozgrzanej patelni podsmażamy posiekany czosnek i zblanszowany szpinak. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
  2. Ugotowane ziemniaki (mogą być bez skórki) ugniatamy widelcem, dodajemy ricottę, podduszony szpinak z czosnkiem i majonez. Całość mieszamy do połączenia się składników. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na min. 30 minut do lodówki, żeby masa nieco się zwarła (umożliwi to późniejsze formowanie pulpecików).
  3. Z masy formujemy kształtne pulpety w wielkości mandarynki i obtaczamy je w cienkiej warstwie mąki (tyle, żeby nie rozpadły się w trakcie smażenia). Smażymy po parę minut z każdej strony, na rozgrzanej patelni z tłuszczem roślinnym. Podajemy na ciepło z domowym sosem majonezowym.
  4. Aby przygotować sos majonezowy: majonez mieszamy z jogurtem. Dodajemy musztardę, drobno posiekaną dymkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

26 Odpowiedzi do “Proste jedzenie czyli ziemniaczane pulpeciki ze szpinakiem i ricottą”

  1. wygląda niesamowicie apetycznie :) ląduje w ulubionych, może jako laik kulinarny ogarnę :)

  2. Od samego czytania pociekła mi ślinka więc muszę spróbować zrobić!🙂 Gosiu, piękna sukienka, można wiedzieć skąd? Pozdrawiam😊

  3. Zdjęcia piękne, ale to nic nowego. Pulpeciki wyglądają zachęcająco, myślę, że kiedyś wypróbuję przepis. Nie mogę się doczekać wpisu z wyprawy do Austrii. Czy pojawi się taki? Widziałam kilka zdjęć na Insta. Niesamowite widoki.Uściski!

    • Aniu kochana❤️Dziękuję za Twój komentarz:) Właśnie jestem w trakcie selekcji zdjęć z naszej wyprawy…i oczywiście mam ich za dużo…a nie chcę Was zbyt mocno zamęczać😊

  4. Pyszny i prosty przepis. Uwielbiam takie! Coś czuję, że pulpeciki ziemniaczane zagoszczą na stole w przyszłym tygodniu :)
    Jedno pytanie – czy majonez jest koniecznym składnikiem tego przepisu czy można go ominąć? Nie jem majonezu, a szkoda mi go kupić tylko do jednego przepisu. Będę wdzięczna za odpowiedź.
    Pozdrawiam,
    Kinga

  5. Można nazwać ten krzew mimoza jak w piosence Niemena. Fajny blog niecierpliwie czekam na każdy wpis 😀

  6. Bardzo fajne, zwłaszcza jak się ma ziemniaki pozostałe z obiadu dnia poprzedniego. Wtedy roboty jest tak naprawdę niewiele. Zrobiłam dziś na obiad – do tego sałatka z fetą. Fajny i szybki przepis. Dzięki.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.