Skip to main content

Najprostsze ciasto z letnimi owocami i kokosową kruszonką – na powitanie lata

*   *   *

… a naprawdę, to lato zawitało do nas już na początku maja! Widzę to po cudownych różach, które z reguły kwitną pod koniec czerwca, po wiadrach czereśni, które zbieramy w pośpiechu przed szpakami, po uginających się krzakach porzeczek i agrestu. Już wiem, że pracy będzie dwa razy więcej, ale słoiczek domowej konfitury to skarb, który docenia się podwójnie w listopadową szarugę.

Teraz sezon mamy na czereśnie. Kilka słoików kompotu już stygnie w spiżarni, więc upiekłam ciasto, które jest wspaniałe, bo jest bardzo proste i smakuje z większością owoców. Ja uwielbiam je z węgierkami – wówczas do kruszonki dodaję odrobinę marcepanu – ale to dopiero w połowie sierpnia, bo na razie jeszcze są zielone.

Moi domownicy do tego ciasta domagają się schłodzonego masła :)

Skład:

(tortownica o średnicy 26 cm)

300 g mąki pszennej

4 jajka

250 g brązowego cukru

100 g masła

skórka otarta z 1 cytryny (opcjonalnie)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

garść owoców (czereśnie, morele, truskawki, porzeczki, dowolnie)

kruszonka kokosowa:

30 g wiórków kokosowych

1 łyżeczka mielonego cynamonu

25 g mąki pszennej

50 g cukru pudru

60 g masła

do posypania: cukier puder

A oto jak to zrobić:

  1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy roztopione (ale nie gorące!) masło, otartą skórkę z cytryny i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy. Na wierzchu ciasta rozkładamy owoce i ścieramy kruszonkę (przepis poniżej).
  2. Aby przygotować kruszonkę: wszystkie podane składniki zagniatamy, formujemy kulę i umieszczamy w zamrażalniku na min. 10 minut.
  3. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym w 160 stopniach C (opcja: góra-dół) przez 55 minut. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż ostygnie. Możemy posypać cukrem pudrem.

Gorące ciasto najlepiej smakuje z masłem :)))

21 Odpowiedzi do “Najprostsze ciasto z letnimi owocami i kokosową kruszonką – na powitanie lata”

  1. Ciasto z gałka kodów jadłam, ale z masłem? ? Trzeba wypróbować!

    Tymczasem u mnie w piekarniku czekoladowe ciasto ze świeżymi wiśniami. Tez bardzo apetyczne! ? Bedzie jutro do kawy!

    Miłego wieczoru, Zosiu ?

    • Masłem często smaruje się najprostsze ciasto drożdżowe, zwłaszcza jak jest świeże i jeszcze ciepłe. Mniam!

  2. Nie ma to jak takie proste masło, w sam raz na weekend :) Tydzień temu piekłam placek z czereśniami, ale nic nie szkodzi, można powtórzyć:)

  3. Fajny przepis:-) u mnie teraz najchętniej proszę o Twoją tartę z rabarbarem. Robię też dużo drożdżowych. Ale ponieważ ciasto musi być praktycznie codziennie, szybkie przepisy są zawsze w cenie;-D

  4. U mnie w piwnicy już stoją słoiki kompotu czereśniowego i nawet kilka dżemów z czereśni. Dzisiaj rozpoczęłam sezon na jabłka ??. Zaczęłam od robienia musu jabłkowego i szarlotki -teraz to już rąk nie domyję ?

  5. U Ciebie piękna sceneria do weekendowego dpotkania przy herbatce i czymś słodkim. Z reguły najprostsze ciasta smakują najlepiej. U nas już po sezonie czereśniowym, sprawę definitywnie zamknęły ptaki ?. Teraz powoli dojrzewają jabłka, bedą pyszne szarlotki z papierowek.

    • A więc tak… ciasto super, na całe szczęście wyszło bo w swoim roztargnieniu zapomniałam dolać do niego roztopione masło :D Tak stygło, że zostało na blacie ;) Przepis super, pozdrawiam!

  6. Ciasto spróbuję zrobić. wygląda pysznie. Prosze powiedz co to za odmiana róz w tle zdjęcia.

  7. Wróciłam do tego przepisu w listopadowy wieczór, i dech mi zaparło po raz kolejny po obejrzeniu zdjęć 😍

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.