Skip to main content

Jak przygotować domowe lody z masłem orzechowym i biżuteria na Dzień Matki

*   *   *

  Maj jak co roku jest dla mnie szczególnym miesiącem. Sentymentalny i wzruszający. W pierwszej kolejności Dzień Matki do którego z dużym sercem się przygotowujemy. To również miesiąc imienin mojego brata i moich – do tradycji należy celebrowanie wszystkich okazji do wspólnego świętowania. To w maju planowo miała się urodzić nasza córeczka, jednak nie spieszno jej było i zawitała do nas na początku czerwca. I kiedy biżuteria Tous zaprosiła mnie do kampanii promującej serię biżuterii dedykowanej Mamom, poczułam się bardzo wyróżniona i wzruszona. Bycie Mamą to największy dar, który mnie spotkał i mam nadzieję, że jeszcze kiedyś będę miała szansę ponownie tego doświadczyć. Tymczasem dziękuję za każdy dzień!

Naszyjnik z serii dedykowanej Mamom z okazji Dnia Matki – Tous Mama Power Vermeil z różowego złota vermeil z szarą masą perłową, rubinem i perłą.

Skład:

(przepis na 3-4 osoby)

250 g serka mascarpone

500 ml śmietanki 36 % (schłodzonej)

ok. 300 ml mleka słodzonego w puszce (niecała puszka, można dodać więcej, ale wówczas lody będą bardzo słodkie)

100 g orzechów ziemnych (nie prażonych, niesolonych)

2-3 łyżki miodu

4 łyżki domowego masła orzechowego (tutaj przepis) (może być kupne, ale zwróćmy uwagę na skład, większość ma olej palmowy)

A oto jak to zrobić:

  1. Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem do uzyskana gęstej piany. Następnie dodajemy po łyżce serek mascarpone i słodzone mleko. Całość mieszamy (najlepiej na niskich obrotach) do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Na rozgrzanej patelni prażymy orzeszki ziemne, następnie dodajemy miód i mieszamy do połączenia się składników. Masło orzechowe i prażone orzechy dodajemy do lodów i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do szklanego naczynia i schładzamy w zamrażarce min. 3 godziny.

Bransoletka Tous Mama Power Vermeil z różowego złota vermeil z szarą masą perłową, rubinem i perłami.

29 Odpowiedzi do “Jak przygotować domowe lody z masłem orzechowym i biżuteria na Dzień Matki”

  1. Zosieńko wzruszyłam się tym ostatnim Twoim zdaniem :* A zdjęcia jak zawsze z klasą – subtelne i dziewczęce.

  2. Musisz być fajną Mamą!
    Kiedyś, kiedy również będę mamą, chciałabym być taka ja TY. Zawsze uśmiechnięta, wyważona i wprowadzająca domowe ciepło. Coraz mniej jest takich osób…

  3. Ale boski przepis:* Ja nie mam raczej koleżanek, które zajmują się domem w taki sposób. Nie gotują na co dzień, mają panie do sprzątania, z dziećmi spędzają czas po powrocie z pracy po 18. Tym bardziej cieszę się, że można spotkać kogoś takiego w sieci;-) Pięknego świętowania!

    • Anito kochana na Twoje dobre słowo zawsze mogę liczyć❤️Dziękuję i pozdrawiam ciepło!

  4. Ale trafiłaś w moje smaki Zosiu – jestem maniakiem masła orzechowego… potrafię je wyjadać łyżką bezpośrednio ze słoika – aż wstyd się przyznać ;)
    W tym roku mój pierwszy dzień mamy – no może jeszcze tak nie do końca… bo mojej malutkiej zostało jeszcze 6 tygodniu w brzuszku ale na pewno będziemy razem świętować :)
    Biżuteria piękna!

  5. W tym roku mój pierwszy dzień Mamy, od kilku dni czuje wielka ekscytacje. Wydaje mi się, ze jest to najpiękniejsze święto w roku? p.s Zosiu takie dziwne pytanie: czy to Ty jesteś na zdjęciach?

  6. A dlaczego to nie Ty jesteś na zdjęciach?
    Poznałam po pomalowanych paznokciach, Ty wolisz naturalne.

  7. Zosiu, napisz proszę skąd ta piękna sukienka widoczna na zdjęciach?
    Pozdrawiam majowo ;)

    • No właśnie ja też chętnie bym się dowiedziała!!!! Uwielbiam Twoją stronę!

      • Dziewczyny drogie, sukienka pochodzi z Mango (obecna kolekcja), bardzo ją lubię :-) Uściski i dziękuję za odwiedziny :*

  8. Pięknie piszesz o byciu mamą. Jednak cieszę się że u Ciebie równie celebruje się domowe uroczystości, chocby należały do tych najmniejszych i wcale nie trzeba tu wystawnego przyjęcia ale drobny, pyszny poczęstunek.

    • Małgosiu, trudno powiedzieć… u nas znikają szybko, ale myślę, że jeżeli są w zamrażarce to mogą poleżeć 2-3 tygodnie i nawet więcej :)

  9. Zosiu – wczoraj skorzystałam z Twojego przepisu – osłodziłam jedynie miodem i powiem, Ci że zdziwiłam się, że mogą wyjść tak dobre. Nawet mojej tacie, który jest pochłaniaczem lodów- smakowało. Już myślę, żeby zrobić wersję z truskawkami!

  10. Cześć Zosiu Mam pytanie ile czasu te lody moga zostać w lodowce w szklanym naczyniu? Pozdr. Ania

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.