Skip to main content

Najlepszy sernik jaki upiekłam! (kremowy, bananowo-limonkowy)

*   *   *

Myślę, że wszystkie serniki, które dotychczas upiekłam, mogą się przy nim schować. W domu nazwaliśmy go królem serników – bo jest wilgotny, kremowy, bananowy, bo ma 3/4 puszki mleka skondensowanego (tak, tak ten słodki ulep :)). Jeżeli nie macie pod ręką limonki to można zastąpić cytryną albo tradycyjnie pomarańczą. Pieczcie i częstujcie swoich gości!

Skład:

(tortownica o średnicy 26/29 cm)

ok. 750-800 g sera twarogowego (użyłam Piątnicy)

500 g serka mascarpone

300 ml mleka skondensowanego (słodkie)

5 jajek

sok i starta skórka z 1 limonki

3 dojrzałe banany

120 g cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

wierzch: 250 g serka mascarpone + 2-3 łyżki jogurtu greckiego + 2 czubate łyżki cukru pudru

do ozdoby: gałązki pistacji / borówki amerykańskie / otarta skórka z limonki / migdały w białej czekoladzie / świeże kwiaty

A oto jak to zrobić:

  1. Twaróg mielimy przez maszynkę (ja użyłam blender) na gładką masę, dodajemy mascarpone, mleko skondensowane, sok i otartą skórkę z limonki, ugniecione banany, cukier puder, przesianą mąkę i ekstrakt z wanilii. Całość mieszamy mikserem tak żeby nie było żadnych grudek. Na końcu dodajemy rozbite jajka. Mieszamy do połączenia się składników.
  2. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C przez 60-70 minut. Po upieczeniu, studzimy na kratce cukierniczej. Gdy sernik całkowicie wystygnie, wierzch dekorujemy wymieszanym serkiem mascarpone z jogurtem i cukrem pudrem. Dekorujemy owocami i świeżymi kwiatami.

Dzisiejszy wpis mam przyjemność przygotować wraz marką TOUS. Na co dzień lubię delikatną biżuterię, która nie ogranicza ruchów, szczególnie gdy gotuję lub wykonuję zdjęcia. Bransoletka Tous Super Power Vermeil wykonana jest z różowego złota vermeil i nylonowego, pleconego sznurka z malachitu, turkusu, perły i rubinu.

Do dekoracji sernika użyłam świeże kwiaty (jaskry i anemony), gałązki pistacji, borówki amerykańskie i migdały w białej czekoladzie.

Sernik pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C przez 60-70 minut. Po upieczeniu, studzimy na kratce cukierniczej. Gdy sernik całkowicie wystygnie, wierzch dekorujemy wymieszanym serkiem mascarpone z jogurtem i cukrem pudrem. Dekorujemy owocami i świeżymi kwiatami.

61 Odpowiedzi do “Najlepszy sernik jaki upiekłam! (kremowy, bananowo-limonkowy)”

    • Melduję, że moi goście byli zachwyceni tartą z łososiem i porem:-) Babka mocno czekoladowa z kawą i pomarańczą zjedzona w połowie:-P jeśli ktoś jeszcze chciałby coś dobrego upiec na święta, to bardzo tę babkę polecam, a robi się w mig!

  1. Mam wielka ochotę spróbować ale mieszkam we Włoszech i nie mamy tutaj sera twarogowego:( Czy mogę go zastąpić ricottą? Dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam

  2. Czy można zamiast sera twarogowego użyć zwykłego z wiaderka ? Z góry dziękuje za odpowiedź.

  3. Zosiu to przecież jakieś cudeńko ten sernik . Serdeczności i piękna na Święta kochana Zosiu. Pozdrawiam Ania

  4. Która to już będzie Twoja potrawa na naszym stole???
    -kiełbaski białe z gruszka
    -szynka pieczona z rozmarynem,miodem i gruszka
    -wielkanocna sałatka sledziowa
    -mazurek -i tu mam problem kajmakowy lub limonkowy,podpowiedz prosze?
    -i…i teraz sernik
    Dzikuje?

  5. Zosiaaaa! Miałam robić Twoj wielkanocny sernik, składniki miałam i wchodzę na bloga….. bzum do sklepu i zmieniam koncepcje, a więc melduję, że już wyrośnięty stygnie na kracie ;) a jak pachnie! Wszytsko wyszło :***

  6. Zosiu, nie mogę upiec kolejnego ciasta, bo to by już było 5…. z czego 3 wg Twojego przepisu. Zostawię ten przepis na jakąś niedzielę po Świętach. Pozdrawiam serdecznie i życzę radosnych Świąt pełnych łask danych przez zmartwychwstałego Pana.

  7. Zosiu wypróbuj e z pewnością wpadla mi w oczy patera gdzie moge ja kupic.potrzebuje duzej i.mniejszej Podpowiedz

    • Elu dzięki (po ukrojeniu widać przynajmniej przekrój :-))) Uściski świąteczne!

    • Basiu, 500 g do sera, 250 g na wierzch (patrz w składzie :)) Pozdrawiam ciepło!

  8. Ha! Kolejne cudo na świątecznym stole ! Aż żałuję, że dopiero teraz weszłam, bo u mnie już się studzi sernik z brzoskwinia mi. I choć pięknie wygląda to patrząc na Twój stwierdzam, że muszę go troszkę podrasować ? Zosia dla Ciebie i Twoich bliskich oraz dla wszystkich czytelniczek /ów Wesołych, rodzinnych i smacznych Świat Wielkanocnych.

  9. Bardzo kuszący przepis. Mam wielką ochotę na ten sernik. Ale co robić żeby nie opadał? Zawsze mi opada.

  10. Zosiu a gdzie znajdę taki komplet zastawy – pod tort i talerzyki? Bardzo delikatny i ładny wzór :)

  11. Dlaczego ja dopiero teraz dotarłam do tego przepisu ?
    Sernik na pewno zagosci u mnie po świętach!
    Serdeczności na święta :)

  12. Czy mleko skondensowane można zamienić śmietanka do kawy 30 %, albo zwykłym mlekiem?

  13. Sklepy już zamknięte i nie kupię mleka skondensowanego ?
    Wesołych Świąt Zosiu dla Ciebie i Rodziny ?

  14. Piękny byłby na wesele lub inna jakoś ważna uroczystość. ?Wesołych Świąt!Pozdrawiam. ?????

  15. Kochana Zosiu, bardzo ciekawy skład tego sernika; wypróbuję w przyszłości, bo wygląda epicko!
    My w tym roku mamy też sernik z Twojego przepisu, z białą czekoladą, dodaję tylko skórkę z dwóch??. Rodzina się zawsze upomina o ten Twój sernik;-)
    Wesołych i radosnych Świąt!
    Pozdrawiam z deszczowego południa PL,
    Marta:-)
    PS. Gratuluję super wywiadu i tekstów w Zwierciadle:-*

  16. Wesołych Świąt Kochana Zosiu :* dużo spokoju w rodzinnym gronie i objedzenia (takiego pozytywnego) ;) ps. sernik zrobię po świętach bo teraz jednak nie wygrałam z wypiekami mojej Mamy ;)

  17. Zosiu, upiekłam ten sernik i wyszła totalna porazka. Jeszcze nigdy nie uzyskałam sernika o tak dziwnej konsystencji, wyszła twarda guma, o kremowosci nie ma mowy. Trzymałam się przepisu 1:1, myślisz,że co poszło nie tak..?Dodam, że moja masa ma dużo ciemniejszy bananowy kolor.

  18. Zosiu! Dwa pytania 1. Czy pasuje na górę dać mus malinowy zamiast tego w przepisie? Czy będzie nadal smakowało? 2. Jaka sredniaca blaszki? 3. Pieczemy z termoobiegiem czy bez? To mój pierwszy w życiu sernik na wyjątkową okazję i bardzo chciałabym, aby wszystko się udało:))) Pozdrawiam z Karoliny Południowej z USA

  19. Witaj Zosiu,
    pytanie czy ser uzyty to może byc ser na sernik z wiaderka /kg opakowania/ niepotrzebnie zerknłam na twój blog w pracy :) mmmmm to musi byc pycha

  20. Pani Zosiu,
    Komentarz piszę po raz pierwszy (jakoś nigdy się nie złożyło), tym razem robię wyjątek. Ciasto jest znakomite, po prostu znakomite. Puszyste, delikatne, akcent limonkowy bardzo wzbogacił smak, banany komponują się rewelacyjnie. Na mój smak odrobinę za słodki (z czym nie wszyscy się w domu zgadzają ;) ale wybrnęłam dodając kwaskowate maliny na wierzch.
    Gratuluję! Cenny przepis.
    Pozdrawiam

  21. Zosiu, czy można sernik zrobić z takiego sera już zmielonego? Takiego gotowego do serników?

    Z góry dziękuję za podpowiedź :)

    Pozdrawiam

  22. Witaj Zosiu właśnie zabieram się za to cudo 😊pytanie mam takie co to znaczy studzić na kratce ? Czy w tortownicy czy wyjàć z niej ? Będę piekła na papierze do pieczenia ..może to dziwne pytanie ale wolę dopytać żeby nie zepsuć Pozdrawiam 😍

  23. Spośród wszystkich ciast, które robiłam na różne okazje moja siostra na jutrzejsze 25te urodziny wybrała sobie właśnie ten sernik :) Pozdrawiam ciepło i dziękuję za inspirację

  24. Zosiu, mam pytanie. Czy gotową masę serową wylewamy bezpośrednio do tortownicy czy można przygotować jakiś spod do ciasta i zrobić sernik na delikatnym spodzie?

  25. Czy banany są tu wyczuwalne bo zupełnie nie lubimy ich w innej wersji niz surowa… albo ewentualnie mozna je pominąć?

  26. Dzień dobry,
    Zosiu, czy jajka dajemy całe, czy tylko ubijam białka ?

    Pozdrawiam świątecznie,
    Aleksandra

  27. Dziś zrobiłam, smak pyszny, banany wyczuwalne. U mnie 70 min. pieczenia to za krótko, piekłam 90 min. Wyszedł bardzo ładny, nie pękł, konsystencja ok. Ktoś wyżej pytał, czy daje się całe jajka – odpowiedź brzmi tak. Bardzo dobrze kroi się bez spodu i myślę, że taki jest najlepszy.

  28. Nie przepadam za smakiem dojrzałego banana, czy wyjdzie bez tego składnika?? Straci na wyjątkowości lub konsystencja nie wyjdzie?

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.