* * *
Prawdopodobnie w każdym domu, gdzieś w kredensie jest skrzętnie schowane blaszane pudełko z kruchymi ciasteczkami. Na czarną godzinę, na poprawę humoru, na błagania dzieci, na smutki i dla niespodziewanych gości. Dzisiejsze upiekłam z myślą o nadchodzących świętach, których kształt pasuje nam do koszyka wielkanocnego. Piekę je z moją Hanią w Wielkim Tygodniu, ponieważ długo zachowują swoją świeżość… a to czy wytrwają do Świąt przy Hanusi, to już inna sprawa! :-P
Skład:
(przepis na ok. 15-18 sztuk)
250 g mąki krupczatki (do ciasta kruchego ta najlepsza!)
1 łyżeczka pasty waniliowej (lub cukier waniliowy)
120 g masła
80 g brązowego cukru
2 czubate łyżki serka waniliowego
do dekoracji:
cukier Gruba Rafinada Diamant
A oto jak to zrobić:
1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier, pastę waniliową i serek waniliowy. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
2. Ciasto wyjmujemy z lodówki – odcinamy kawałki, formujemy kulkę w wielkości śliwki, a następnie rolujemy na cienkie wałeczki i zawijamy z dwóch stron na kształt baranków (na zdjęciu). Posypujemy z wierzchu cukrem (przed posypaniem, wierzch ciastek możemy posmarować rozbitym żółtkiem). Ciastka pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopniach C (opcja: góra-dół).
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki – odcinamy kawałki, formujemy kulkę w wielkości śliwki, a następnie rolujemy na cienkie wałeczki i zawijamy z dwóch stron na kształt baranków.
Kruche ciasteczka są doskonałe na zbliżające się święta wielkanocne – można je również przyozdobić lukrowymi pisakami.
Ciastka posypujemy cukrem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C, przez ok. 25 minut.
A jakie ciasta goszczą na Waszym stole wielkanocnym?
Zosiu z każdym Twoim kolejny wpisem, chcę więcej i więcej! Wszystko jest takie spójne, pięknie ułożone i konsekwentne. Dzięki i za tą harmonię.
Malika
Maliko dziękuję Ci z całego serca.. tak miło być docenionym :) Dobrego piątku!
Zosiu a czy do tych ciasteczek mogę dodać odrobinę cynamonu?
Agnes, jasne! Możesz dodać do ciasta albo posypać na wierzchu (tak jak cukier). Trzymam kciuki!
Chyba fakt, że mamy małe dzieci (moje 9 i 4) sprawia, że tak uwielbiam Twoje przepisy! Pasują mi do rozkładu dnia i ilości czasu, który posiadam oraz smaku moich dzieci, które lubią proste i nieprzekombinowane smaki:* I naprawdę uroczo zrobiło się na blogu!
❤️❤️❤️
W tym roku w święta będą gościć ciasteczka z Twojego przepisu :)
Anna nawet nie wiesz jak mi miło!
Może dziś jeszcze nie święta ale mała próba musi być :) ps. Po prostu nie mogłam się doczekać :)
Ja mam wielki problem z ciasteczkami maślanymi, robiłam kilka podejść i zawsze mi się rozpłyną przy pieczeniu :( Daję ciasto do lodówki, wkładam do nagrzanego już pieca i po 5 minutach są praktycznie roztopione. Co mogę robić źle?
Czy piekarnik ma mieć włączony termoobieg czy nie? Pytam o.te wszystkie rzeczy bo dużo gotuję i piekę, a ta jedna rzecz mi.nigdy
Magdalena, jak kiedyś też miała podobny problem – myślę, że to kwestia zbyt dużej ilości masła. Wypróbuj ten przepis, może tym razem się uda :-)
* A ta jedna rzecz mi nigdy nie wychodzi.
Z góry dziękuję za podpowiedź :)
Dlaczego często pozuje Pani w niewyprasowanych ubraniach? Przy tak wymuskanych zdjęciach…rzuca sie to w oczy
Dzień dobry, to len, może dlatego takie wrażenie. Dziękuję za odwiedziny :)
Kwestia gustu. To piękną, lniana bluzka i delikatne gniecenia dodają jej szlachetności i autentyczności.
Sama z chęcią taką nosiłabym,zdradzisz,gdzie ją kupiłaś?
A ja nawet nie zauważyłam że bluzka pognieciona. Może dlatego że patrzę Zosi na ręce ;)
kochana :*
ło,ja też nie zauważyłam;-D ale mi pasuje jak najbardziej, rzeczy się po prostu gniotą;-) wyglądasz pięknie, daj znać, co to za bluzeczka!
Tak wlasnie wyglada len, trzeba by go prasowac co 10 min zeby nie wygladal na pognieciony
Przepięknie wyglądają, koniecznie upiekę :)U mnie zawsze jest mazurek cygański, babka drożdżowa i klasyczny sernik :)
Magdalena, dzięki za wiadomość. A zdradzisz z czym przygotowujesz mazurek cygański?
Witam, czyli bez jajek? Zamiast nich jest serek waniliowy? Pozdrowienia! :)
Zosiu. Na jakiej blasze piekłaś ciasteczka ? Bardzo podoba mi się ta na zdjęciu a obecnie powinnam kupić nową do kuchni. Pozdrawiam serdecznie.
Super przepis :-) Zosiu skąd jest Twoja sukienka? :-)
Pozdrawiam
Super i jakie szybkie i łatwe, moja mama rozwalkowuje ciasto potem to skręca w analogiczny sposób a potem tylko Kto i „rolade” wygląda podobnie ☺☺☺☺
Len gniecie się szlachetnie.Uwielbiam ubrania z tej tkaniny.
Zosiu ,jak u Ciebie piękne i już wiosennie.
Pozdrawiam bardzo serdecznie.
Mam remont w domu,ale zaglądam do Ciebie Zosiu codziennie.
Kuchnia prawie gotowa i przyznam ,że mnie inspirujesz.
Miłego dnia.Ewa
Ewo dziękuję Ci bardzo! Ale Ci zazdroszczę – ten moment po remoncie :-)))
Zosiu, przygotowałam od razu z podwójnej porcji! Dodałam tylko mniej cukru- taki nawyk internisty. Ale wyszły przepyszne, nawet 16- miesięczna bratanica schrupała ze smakiem.
Pozdrawiam
Moniko nawet nie wiesz jak się cieszę :-)))) Dziękuję Ci bardzo za wiadomość :*
Upiekłam zdecydowanie zasługuje na miano Króla sernikow?. Dziekuje za przepis wykorzystam nie raz.
Wesołych Świat dla Ciebie i Twojej rodziny ?
❤️❤️❤️
Przepiękna bluzka :) zdradzisz gdzie kupiłaś ? Przepis na pewno wypróbuję, ciasteczka wyglądają smacznie. A w konsystencji są one twardsze czy miękkie ?
Witam Pani Zosiu,
Dziękuję za przepis. Ciasteczka upieczone i zjedzone😁.
Radosnych Świąt Wielkanocnych 😊
Pozdrawiam serdecznie 🐤🐤🐤
☀️🥰😇
Dzin dobry Zosiu,
Chcialam zapytac o serek jaki dodajesz, domyslam sie ze to homogenizowany. Czy zamiast takiego mozna dodac sera z wiaderka?
Dziekuje!
Uwielbiam sprawdzac co masz nowego na stronie❤
Jasne, śmiało!