Skip to main content

Ratatouille-Przepis!

Skład:

6 łyżek oliwy z oliwek

2 średnie cebule, posiekane w kostkę

4 ząbki czosnku

1 duży bakłażan, pokrojony w grubą kostkę

2 średnie cukinie, pokrojne w cienkie plastry

3-4 średnie pomidory, obrane ze skórki i posiekane

3 gałązki świeżej natki pietruszki

2 gałązki świeżego tymianku

2 gałązki świeżej bazylii

1 łyżeczka cukru

sól i pierz

A oto jak to zrobić:

1. W dużej, żeliwnej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę i mieszając, smażymy 2 minuty. Dodajemy rozgnieciony czosnek i smażymy kolejne 3 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodajemy bakłażana, cukinię, pomidory a następnie wszystkie przyprawy-natkę pietruszki, bazylię i tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień, przykrywamy naczynie pokrywką i dusimy przez 30 minut.

2. Po 30 minutach próbujemy. Dodajemy cukru i doprawiamy w razie potrzeby. Podajemy na ciepło z kromką ciemnego pieczywa i ze świeżymi listkami bazylii.

Cukinię kroimy w cienkie plastry.

Bakłażan siekamy w grubą kostkę.

Czosnek wyciskamy do oddzielnego naczynia.

Pomidory obieramy ze skórki i siekamy w ćwiartki.

Wszystkie warzywa smażymy w żeliwnej patelni.

Doprawiamy świeżą pietruszką…

i bazylią.

Dodajemy posiekane pomidory i dusimy wszystko pod przykryciem przez 30 minut.

35 Odpowiedzi do “Ratatouille-Przepis!”

  1. Mmmmm aż się głodna zrobiłam :) pysznie wygląda, na pewno wypróbuję :)

    Pozdrawiam :))

  2. idealne na jesień! kolory, smaki.. i na te już coraz chłodniejsze dni, rozgrzewa!
    moje ulubione smaki, dziękuję za przepis!

  3. No Zosiu myślałam, że to będzie coś ciekawszego, a to nic innego jak tzw „polskie leczo”, którego mało kto nie zna. Czekam na coś ciekawszego. Pozdrawaiam

  4. Ile porcji wyjdzie z takiej ilości składników?
    gorące pozdrowienia z zimnego Szczecina

    • To zależy od możliwości łakomczuchów! :) (jeżeli jest jeszcze jedno przewidziane danie, to max. 4 osoby)

      Pozdrawiam serdecznie… niestety również z chłodnego Trójmiasta!
      Zosia

  5. Zosiu, a czy bakłażan i cukinia nie będą gorzkie? Ja zawsze wykrajam ten miąższ ze środka ;>

  6. Muszę przyznać, że jestem bardzo rozczarowana- nie potrawą, bo ona jest pyszna, ale tym, że wydawało mi się po wczorajszej wypowiedzi, że nakręcisz filmik z przygotowania ratatouille:-)

  7. Witam! dziś wykorzystam ten przepis, bo wczoraj kupiłam składniki :))
    Wczoraj upiekłam tartę ze śliwkami, ale niestety nie udała się, bo śliwki puściły mocno sok, mimo że były twarde, a poza tym ciasto wyszło za słodkie.

  8. hej Zosiu, wypróbowałam twój przepis na chłodnik ze śliwek z herbatnikami, rewelacja, właśnie się nim zajadam, pyszne, lekkie, proste, ale w smaku niebanalne GRATULIJĘ TRAFNOŚCI WYBORU PRZEPISÓW, dzisaj po pracy zasmakuję Panna Cottę wg Twojego przepisu – tylko z musem brzoskwiniowym, bo nie dorwałam malin ;) czekam na więcej podpowiedzi.

    • Dzięki za komentarz! Z brzoskwiniami również może dobrze smakować!

      Z pozdrowieniami z deszczowego Trójmiasta!
      Zosia

      • Ja pozdrawiam ze słonecznego Krakowa, za oknem piekna pogoda a ja siedzę w pracy :(((

          • Dziekuję ;)))

            Zosiu mam pytanko odnośnie bakłażanów, słyszałam i czytałam, że baklażany trzeba wcześniej posolić odczekać , przelać wodą i dopiero go przyrządzać, ponieważ jest gorzki, czy ty tak robiłaś??? Jak twoja potrawa, nie była gorzka, jestem ciekawa, bo jeżeli nie to szkoda pracy sobie dokładać z tym soleniem ;)).
            pozdrawiam :))))))

    • zapomniałam dodać ratatouile też mam zamiar wyprubować, muszę jednak wcześniej upolować bakłażana ;)))))))))))))))))))

  9. Przepis wyprobowany :) Bardzo smakowalo! Jedyne co zmienilam, to dusilam troche dluzej – 40 minut. Pozdrawiam z Brukseli.

  10. Dzisiaj wypróbowałam ten przepis, pyszne wegetariańskie danie, do tego chleb razowy na zakwasie świeżo upieczony dziś rano przez moją mamę :). Uwielbiam bakłażana, może jakiś przepis z tym warzywem w roli głównej?
    Serdecznie pozdrawiam ze świętokrzyskiego :)

  11. Kochana Zosiu! Uwielbiam Twoje przepisy! Tylko nie widzę nic z łososiem, a to moja ulubiona rybka. Może jakaś kanapka?

    Pozdrawiam Cię cieplutko

  12. Mimo deszczowej pory nie mam zupełnie ochoty na mięso i same warzywa zupełnie mi wystarczają. Zrobiłam i wyszło znakomite. Polecam!
    Przed pokrojeniem w kostke ja zawsze solę bakłazana i odstawiam na 15min, później go płuczę. Przeważnie te młode są gorzkie, tylko nigdy nie wiem jak to poznać:)
    U mnie starcza na 2 porcje – dla mnie małą, a reszta dla łakomczucha.:)))

  13. Pachnie pysznie. Jednak dla mnie czegoś brakuje w tym daniu. Jest zbyt mało wyraziste w smaku. Ale za to niskokaloryczne.

  14. zamiast takich bladasów, lepiej dodac pomidory pelati. a bakłażana i cukinię trzeba przedtem obsmażyć na olwie (a jeszcze lepiej – upiec). wtedy danie będzie smaczne i bedzie mogło się nazywać ratatouille;)

  15. Dziewczyny odchudzanie proponuje zaczac od motywacji, jak chcecie cos na motywacje, poszukajcie sobie w goglu; odchudzanie przed i po by sasetka

  16. Υour style is гeally ᥙniquе in comparison to other folkѕ I have read stuff from.

    I appreciate you for posting when you have the opportunity,
    Guess I’ll јust book mark this page.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.