Skip to main content

Jak zrobić domową nutellę i słodkości a’la Churros na Tłusty Czwartek

*   *   *

Dzisiaj krótko i na temat. Jeżeli jesteście fanami wszelkich kremów typu nutella, ale po latach nieświadomości poznaliście rzeczywisty skład tego dobrodziejstwa, to ten przepis powinien Wam się spodobać. 100 % orzechów laskowych, dobre kakao, daktyle moczone w wodzie lub w mleku i odrobina oleju kokosowego. Bez oleju palmowego i cukru. Warunek – silny blender lub mikser i chwila pracy. A dla osób, którzy już myślami są przy Tłustym Czwartku proponuję małą odmianę w postaci smażonych ciastek, przypominających składem hiszpańskie churros – są kruche, delikatne i bardzo smaczne.

Skład:

Domowa nutella (przepis na 1 słoik o pojemności ok. 200 ml):

200 g prażonych orzechów laskowych

8 daktyli (najlepsze Medjool)

2 łyżki dobrego kakao

2 łyżki oleju kokosowego

miód (opcjonalnie, jeżeli lubicie słodkie)

przepis na ciastka a’la churros:

500 ml mleka

50 g masła

180 g maki

4 jajka

2 łyżki brązowego cukru

1 łyżka cukru wanilinowego + szczypta kardamonu

1 łyżka ekstraktu z wanilii

szczypta soli

do smażenia: tłuszcz roślinny

do posypania: brązowy cukier zmieszany z cynamonem, garść posiekanych pistacji

A to jak to zrobić:

  1. Aby zrobić domową nutellę: orzechy laskowe prażymy na rozgrzanej patelni lub w piekarniku – osobiście wolę w piekarniku w 180 stopniach C przez 8-10 minut – uzyskują lepszy aromat. Uprażone orzechy przekładamy do miksera i partiami miksujemy do uzyskania gładkiej masy *. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, aż napęcznieją (można również chwilę podgotować w mleku). Do zmiksowanych orzechów dodajemy odcedzone daktyle, kakao, olej kokosowy i ewentualnie miód (jeżeli lubimy słodkie). Całość ponownie miksujemy na krem.
  2. Aby przygotować ciastka a’la churros: mleko zagotowujemy z masłem, cukrem, cukrem wanilinowym, kardamonem, ekstraktem z wanilii i szczyptą soli. Zmniejszamy ogień i dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy, aż powstanie gładka masa (najlepiej trzepaczką do jajek). Odstawiamy, aż masa ostygnie. Dodajemy jajka i miksujemy mikserem do uzyskania jednolitego ciasta.
  3. Tłuszcz rozgrzewamy w garnku. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kawałki ciasta do rozgrzanego tłuszczu. Smażymy ok. 1,5 minuty z każdej strony. Ciastka wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na ręcznik papierowy. Przed podaniem posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem. Podajemy z domową nuetllą.

*  jeżeli mamy blender o dużej mocy, to uda nam się uzyskać gładką masę. Ja skorzystałam z elektrycznego młynka do mielenia kawy  – ale uwaga! trzeba mielić partiami i z przerwami, żeby urządzenie się nie spaliło.

Wskazówki smażenia: Często popełnianym błędem jest szybkie rozgrzewanie tłuszczu do bardzo wysokiej temperatury i wrzucenie ciasta. W efekcie ciasto bywa spalone z zewnątrz i surowe w środku. Proponuję umieszczać ciasto do lekko skwierczącego tłuszczu i powoli smażyć.

Usmażone ciastka a’la churros posypujemy mieszanką brązowego cukru z cynamonem.

Podajemy z domową nutellą i posiekanymi pistacjami.

11 Odpowiedzi do “Jak zrobić domową nutellę i słodkości a’la Churros na Tłusty Czwartek”

  1. No wiesz, Kochana, Twoje masło orzechowe na dobre zadomowiło się w naszej lodówce, nutella zapewne podzieli jego los;-D nigdy nie kupiliśmy nutelli w sklepie, dzieci od kiedy zaczęły rozumieć, wiedzą, że oleju palmowego nie jemy;-) nawet czekoladę szukamy bez tegoż składnika. Domowa nutella zapewne przypadnie im do gustu!

    • Ale się cieszę!!!! U nas masło orzechowe też znika na potęgę :-) Miłego tłustego czwartku :*

  2. Zosiu pyszności. Ja też uwielbiam churosy i dziś jeszcze robiłam gniazdka. Szaleństwo :) pozdrawiam Zosiu.Ania

  3. Zosiu,

    na pewno zrobię taką Nutellę – uwielbiam z naleśnikami :P
    Orzechy w przepisie to laskowe, prawda? Włoskie to pomyłka?

    Pozdrawiam
    Marlena

  4. Domowa nutella jest najlepsza, same zdrowe składniki i pyszny smak. Staramy się uniknąć przetworzonego jedzenia więc wszystkie formy słodkości ze znanych składników są zawsze mile widziane. :*

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.