* * *
Bardzo prosty i banalny przepis, ale takie najlepiej sprawdzają się w ciągu tygodnia. Jeżeli lubicie smażone placki ziemniaczane, to koniecznie wypróbujcie połączenie buraków z cukinią. Podaję je z kwaśną śmietaną z dużą ilością czosnku i garścią świeżych kiełków. Odgrzewane na drugi dzień, też smakują!
Skład:
1 duży burak (obrany ze skórki)
2 jajka
1 cukinia
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (może być ryżowa lub kukurydziana)
sól morska i pieprz
sos czosnkowy:
4-5 łyżek śmietany kwaśnej lub jogurtu greckiego
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli
A oto jak to zrobić:
- Obranego buraka ścieramy na tarce na dużym oczku, podobnie czynimy to z cukinią. Startą masę odciskamy na tarce, tak żeby pozbyć się soku. Do masy dodajemy jajka, mąkę i doprawiamy solą/pieprzem. Wszystkie składniki na sos mieszamy do połączenia się.
- Na rozgrzanej patelni z tłuszczem smażymy placuszki z dwóch stron, do momentu, aż zbrązowieją. Wskazówka: polecam formować grubsze placuszki – lepiej się smażą i nie rozpadną się. Usmażone placki przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu. Podajemy z sosem czosnkowym i garścią czarnuszki lub sezamu.
Obranego buraka ścieramy na tarce na dużym oczku, podobnie czynimy to z cukinią. Startą masę odciskamy na tarce, tak żeby pozbyć się soku. Do masy dodajemy jajka, mąkę i doprawiamy solą/pieprzem.
Usmażone placki przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu.
Podajemy z sosem czosnkowym i garścią czarnuszki lub sezamu.
Ma pewno wypróbuję – ja uwielbiam z cukinią i ziemniakami lub marchewką. Zosiu, czy mogłabyś powiedzieć jak sprawdza się u Ciebie drewniany blat? I z jakiego jest drewna, dąb? Jestem na etapie planowania remontu kuchni i bardzo mocno zastanawiam się nad drewnianym blatem.
Ale to super wygląda! ? Musi być pyszne!
:-))
buraki nie są moim ulubionym warzywem, może takie placki mnie do nich przekona? Spróbuję :)
Placki wyglądają obłędnie, pięknie je udekorowałaś. Nigdy takich nie robiłam, ale na pewno wypróbuję. Robiłam kiedyś połączenie cukinii, ziemniaków i też były fajne.
☺️??
Jakich kiełków Pani użyła? ;)
Aniu, to akurat były kiełki lucerny, ale polecam też z rzodkiewki.
Wyglądają super, koniecznie muszę wypróbować :) Dla ilu osób wystarczy przepis? Pozdrawiam serdecznie :)
Droga Julio z przepisu mniej więcej wychodzi ok. 12 placuszków.
Zosiu, placuszki jutro zrobię na obiad?Mam takie nietypowe pytanie: czy radzisz kupić matowe białe fronty kuchenne czy w połysku (ikea veddinge lub ringhult)? Właśnie urządzamy kuchnie i nie wiem które wybrać. Z góry dziękuje i pozdrawiam z Wrocławia Ania
Aniu, ja zawsze jestem za matowymi :-)) Uściski!
Zosiu bardzo dziękuje za odpowiedz?dobrego dnia i moc uścisków z Wrocławia dla Orłowa?
:* P.S. A jaka pogoda we Wrocławiu?
Zosiu do 15:00 było sloneczko?Teraz zaczęło padać. Dobrego tygodnia i raz jeszcze dzieki za poradę: połysk wymienimy na mat vedinge lub voxtorp. Buziaki?
Zosiu a Ty co byś preferowała teraz veddinge czy voxtorp bez uchwytów? Sorrki, ze tak zawracam glowe?
Fajna propozycja na dziś, choć nie mam cukinii dodam ziemniaki.
Dobry pomysł :-)
A co myślicie o upieczeniu ich w piekarniku? :/
też sie zastanawiam nad pieczeniem! tylko jak dlugo?
Zosiu masz jakiś pomysł?
hmmm, ja bym upiekła w 180 stopniach C przez 18-20 minut i obserwowała.. Taki czas powinien wystarczyć. :-)
Zosiu, mam pytanie ile placuszków +/- wychodzi z podanej przez Ciebie porcji?
Pozdrawiam, Monia
Napewno spróbuję tych placków, wyglądają bardzo apetycznie :)
Ostatnio wypróbowałam inne placki, które polecam – ziemniak, cukinia, patison. były przepyszne! :)