* * *
Po świętach zalegają na dnie szuflady. Część z nich nieco nadgryziona i zawinięta z powrotem w sreberko. Czekoladowe mikołaje. I gdyby były zrobione z białej czekolady, to ich żywot w naszym domu byłby znacznie krótszy. A tak trafiają do jednego z najlepszych deserów. Polecam!
Skład:
brownie:
300 g dobrej czekolady (może być mleczna/gorzka)
4 jajka
2 łyżki dobrego kakao
100 g cukru trzcinowego
150 g masła
150 g mąki kukurydzianej (chciałam żeby ciasto było bezglutenowe, ale można śmiało zastąpić zwykłą mąką pszenną)
solony karmel:
200 g cukru
80 g masła
120 ml śmietanki 36 % (lekko podgrzana)
1 łyżeczka soli
A oto jak to zrobić:
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej*, następnie dodajemy cukier, kakao i masło. Mieszamy. Odstawiamy. Gdy masa nieco ostygnie dodajemy jajka i przesianą mąkę. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch masy rozkładamy 3-4 łyżki słonego karmelu (resztę polecam podać do upieczonego brownie). Za pomocą wykałaczki delikatnie mieszamy (patrz na zdjęciu). Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 25 minut. Podajemy na ciepło z odrobiną soli. Możemy polać pozostałym karmelem.
- Aby przygotować słony karmel: cukier rozpuszczamy na rozgrzanej patelni, następnie dodajemy masło i ciepłą śmietankę. Całość mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu przez kilka minut, aż masa zgęstnieje. Posypujemy solą.
* Kąpiel wodna polega na włożeniu mniejszego garnka z produktem do ugotowania do większego naczynia z gotującą się wodą. Powinna ona sięgać do trzech czwartych wysokości mniejszego.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy cukier, kakao i masło. Mieszamy. Odstawiamy. Gdy masa nieco ostygnie dodajemy jajka i przesianą mąkę. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch masy rozkładamy 3-4 łyżki słonego karmelu. Za pomocą wykałaczki delikatnie mieszamy.
Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 25 minut. Smakuje najlepiej na ciepło!
Podajemy na ciepło z odrobiną soli. Możemy polać pozostałym karmelem.
Kocham Cię za te pomysły:* ja już zrobiłam listę do wykorzystania świątecznych Mikołajów i podobnych słodkości: brownie ze śliwkami, tarta z czekoladą i orzechami, praliny – kolejny przepis będzie jak znalazł!
:*
Miałam jutro nic nie robić ale chyba wstanę 20 minut wcześniej i moich chłopaków obudzi zapach Mikołajkowego Brownie! Uwielbiam Twoje przepisy za tą prostotę i za to że zawsze wszystko wychodzi !
❤️❤️❤️???
Tak wcześnie z rana widzę taką rozpustę! I jak tu zjeść normalne śniadanie? :) Żałuję, że żadnych Mikołajów nie mam, a ciasto z wczoraj jeszcze jest. Ale za tydzień? Trzeba spróbować:)
Zosiu jakiej konkretnie smietanki używasz? Jakiej firmy? Dziękuje
Izo najważniejsze żeby miała 36% albo 30% (tę, którą akurat w tym przepisue użyłam to Łowicz). Pozdrawiam ciepło!
Ja polecam Łaciatą. Bardzo dobra jakościowo, gęsta. :)
Dzięki za info :-)
Zosiu, a forma jakiej wielkości będzie odpowiednia na taką ilość składników? ☺️
Może być zwykła kwadratowa, np.24×24 cm
?mistrzostwo świata !
Kocham brownie w każdej postaci ?
?
Zosiu to naprawdę świetny pomysł z tym ciastem. ja właśńie zrobiłam z takich czekoladek i mikołajków blok czekoladowy z ciasteczkami i oorzechami. Pięknej niedzieli Zosiu. Pozdrawiam Ania – cook_by_ann
Aniu dziękuję za wiadomość. A jak robisz blok czekoladowy? U nas nigdy go się nie robiło :-(
Zosiu planuje jeszcze w tym tygodniuna blogu zrobic wpis z blokiem czekoladowym, bo tych słodkości po świętach jest dużo. Ale jeśli masz chcesz to mogę wysłać Ci przepis na Twoj instagram . Pozdrawiam Ania; cook_by_ann
Aniu dzięki, to będę wypatrywać u Ciebie na blogu❤️?uściski!
Zosiu dziękuje bardzo mi miło, zajrzysz do mnie. A najchętniej to bym się spotkała na żywo (bo też jestem z Trójmiasta) i porozmawiała o gotowaniu :) wspaniałości Zosiu kochana
Ile czasu można przechowywać karmel w słoiczku?
Agato, myślę że max.tydzień☺️
Przepis ciekawy, choc u nas akurat czekoladowe Mikołaje nie zalegały w szafach i szufladach.
Zosia, bardzo mi sie podoba nowy szablon bloga! Wydaje mi sie, ze idealnie odzwierciedla Ciebie, Twój styl życia i w kuchni i to, co swoimi zdjęciami i przepisami nam przekazujesz! Jest taki ciepły i subtelny – jak Ty! ?
Pozdrawiam, Kasia M.
❤️❤️❤️
Kolejny przepis bezglutenowy!!! Dziękuję Ci Zosiu ogromnie:*:*:* Noworoczna rozpusta dla podniebienia:) Szata graficzna urocza, kobieca, delikatna:)pięknie to wszystko wygląda, jedynie rozmiar czcionki mógłby być większy:) Serdecznie Cie ściskam z wietrznego Bielska-Białej:)
Zagatka dziękuję za wiadomość❤️?Cieszę się bardzo, że przepis i nowy layot Ci się podobają…a czcionkę już poprawiamy żeby była bardziej czytelna!
Hej Zagatko! Fajnie, że nas tu więcej z Bielska-Białej;-)
Pozdrawiam serdecznie,
Marta;-)
:-)))))
U mnie rzadko kiedy zalega czekolada na dnie nawet te beznadziejne w smaku mikołaje…Na brownie zawsze mam ochotę!
:)
Zosiu, czym moge zastapic maslo I smietane ? mam nietolerancje laktozy :(
z gory dziekuje za odp.pozdrawiam Klaudia
Droga Klaudio pomimo najszczerszych chęci nie potrafię Ci odpowiedzieć na to pytanie.. może Czytelnicy podpowiedzą?
Jeśli to tylko nietolerancja laktozy to wystarczy kupić masło bez laktozy:) natomiast ja nie mogę spożywać wszystkich produktów mlecznych bo jestem uczulona na kazeinę mleka więc czasem dodaje masło klarowane,ghee lub po prostu olej roslinny, a śmietanę zastępuję gęstą częścią mleczka kokosowego, np. Real Thai:) powodzenia:)
oo! Dzięki za podpowiedź :-)))
Na Wielkanoc robiłam kajmak na maśle klarowanym i mleczku kokosowym…wyszedł pyszny:)
Podaję dalej pomysł! Baardzo, baaardzo dziękuję!
Jaki świetny przepis. Mikołaje mam :) pozdrawiam :*
:-))))
Mega fajny pomysł :) Zawsze jest problem z zalegającymi słodyczami po świętach.
Kasiu dzięki za odwiedziny!
GENIALNY POMYSŁ, Zosiu:-) Na wykorzystanie poświątecznych słodyczy! Już czuję, że w weekend zapachnie i u nas Twoje brownie. Takie połączenie czekolady i słonego karmelu jest super!
Pozdrawiam cieplutko z ponurego południa PL życząc udanego tygodnia,
Marta:-)
Marto uściski!
Ciasto zrobione i niestety już zjedzone. Było pyszne :)
❤️??
Zosiu,
nie mogę doczekać się weekendu, wypróbuję Twój przepis :-)
Jaką mąką mogę zastąpić mąkę kukurydzianą ?
Aniu, możesz śmiało zwykłą mąką pszenną. Trzymam kciuki i daj znać czy Ci smakowało☺️
Zosiu, dwa lub trzy lata temu podałaś przepis na przepyszne brownie. To było przed Wielkanocą albo ja piekłam dopiero wtedy :-) W przepisie oprócz czekolady, kakao była śmietanka 30, sporo orzechów. Było przepyszne! Niestety nie mogę znaleźć przepisu :-( Poratuj!
Zosiu chciałam spytać czy mąkę kukurydzianą mogę zastąpić kaszą kukurydzianą? czy kasza się nie nadaje? czy lepiej uzyć zwykłej mąki? Z góry dziękuję za odpowiedź pozdrawiam
…hmm, wiesz nigdy nie próbowałam ale myślę, że śmiało!?
Zosiu, czy mogłabyś mi doradzić, czy Brownie z tego przepisu wychdzi bardziej puszyste, czy raczej ciężkie? I czy ciasto jest wilgotne? ? Dziękuję i miłego dnia!
Agnieszko, brownie jest mocno wilgotne i raczej ciężkie :-)
Dziękuję! ?
Dziękuję za pomysł wykorzystania mikołajów! Moje zawsze lądują w koszu jak już dostają odleżyn. ;-)
:-)))))
Droga Zosiu, czy składniki na ciasto należy wymieszać łyżka, czy mikserem? Czy do karmelu używamy białego cukru?
Anno, składniki możemy śmiało wymieszać łyżką, a do karmelu może być cukier trzcinowy lub zwykły biały. Trzymam kciuki i życzę miłego pieczenia!
Bardzo dziękuje za odpowiedź! :* pichcenie z Twoich przepisów jest zawsze przyjemnością :) pozdrawiam serdecznie
:-))))
Ciasto jest obłędne!!! ? Może uda mi się jeszcze dzisiaj uzyskać odpowiedź odnośnie tego jak przechować brownie do jutra, bo dzisiaj nie damy rady zjeść całego ? włożyć je do lodowki, czy lepiej zostawić na blacie?
Przepis na łatwe pyszne i szybkie ciasto. Czekoladowy zapach unosi się w całym domu, od pierwszych chwil przygotowania!
Mi co prawda wyszło odrobinę zbyt suche, ale to wina piekarnika ;-)
Zosiu, dziękuję za pomysł na deser, a i nowa szata graficzna zasługuje na pochwałę. Śledzę Twojego bloga od lat, od lat czerpię od Ciebie kuchenne inspirace, a Ty wciąż nie przestajesz zaskakiwać. Rewelacja! ♡
Jak miło❤️??
Bardzo apetyczne zdjęcia. Brownie z karmelem jeszcze nie robiłam, ostatnio hitem u mnie jest brownie z masłem orzechowym http://www.kuchniapysznosciowa.pl/2018/01/571-brownie-z-masem-orzechowym.html
Twój przepis Zosiu zapisuję do wypróbowania w najbliższym czasie :)
Z masłem orzechowym też doskonały pomysł!
Właśnie upiekłam i… nie ma pół blaszki :) pyszne! Najlepsze jakie jadłam ?
:-))
Zosiu, czy to normalne że karmel w lodówce zastyga niemal na beton? ;) Czy coś źle zrobiłam? Pozdrawiam z Łodzi!
Zrobilam brownie z podanego przepisu, niestety nie wyszlo mi. Do mamy czekoladowej dodalam jajka, po tym w ciescie pojawily sie grudki. Tluszcz sie rozwarstwil.