* * *
Jeżeli chcielibyście w tym roku po raz pierwszy spróbować swoich sił w przygotowaniu pieczonej kaczki, to ten przepis jest właśnie z myślą o Was. U nas tę tradycję pielęgnuje Mama, która zawsze dba by w pierwszy dzień świąt była stole świątecznym. Jest miękka, soczysta a dzięki dodaniu owoców i majeranku bardzo aromatyczna.
Skład:
(przepis na 1 pieczoną kaczkę)
1 kaczka (może być mrożona *)
2 pomarańcze
2 jabłka
100 g suszonych moreli
2-3 łyżki suszonego majeranku (może być więcej)
garść świeżej żurawiny
do podania: pieczone ziemniaki
konfitury z żurawin
* jeżeli mamy kaczkę mrożoną, to polecam włożyć ją na całą noc do solanki, czyli ok. 3 łyżki na 1 l wody)
A oto jak to zrobić:
- Umytą i oczyszczoną kaczkę dokładnie nacieramy solą i majerankiem (nie żałujmy soli i majeranku, w trakcie nacierania, skórę można wręcz masować – później będzie bardziej miękka i soczysta). Tak przygotowaną kaczkę umieszczamy w naczyniu żeliwnym. Do środka kaczki wkładamy obraną pomarańczę, ćwiartki jabłek i kilka morel. Po nafaszerowaniu możemy kaczkę zszyć lub spiąć wykałaczkami (ja zostawiam bez niczego). Pozostałe owoce (żurawina i morele też) rozkładamy wokół kaczki.
- Sposób pieczenia: naczynie z kaczką umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C (opcja; grill, ale może być też góra-dół) i pieczemy 30 minut, bez przykrycia. Gdy kaczka się zrumieni, a tłuszcz wytopi, zmniejszamy temperaturę do 180 C (opcja: góra-dół) i pieczemy pod przykrywką 2,5 godziny. Bardzo ważne jest, by w trakcie pieczenia kaczkę polewać zebranym tłuszczem. W trakcie pieczenia możemy dodać jeszcze owoce.
Komentarz: Czas pieczenia kaczki zależy od jej wielkości – ja zawsze przyjmuję ok. 2,5-3 godzin. Jeżeli mięso jest miękkie i nie wypływa z niego różowy sok, to oznacza że jest bardzo dobra. Na 30 minut przed wyjęciem kaczki z piekarnika, można skórkę polać wodą z solą – to sprawi, że skórka będzie bardziej chrupiąca.
Sposób pieczenia: naczynie z kaczką umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C (opcja; grill, ale może być też góra-dół) i pieczemy 30 minut, bez przykrycia. Gdy kaczka się zrumieni, a tłuszcz wytopi, zmniejszamy temperaturę do 180 C (opcja: góra-dół) i pieczemy pod przykrywką 2,5 godziny. Bardzo ważne jest, by w trakcie pieczenia kaczkę polewać zebranym tłuszczem. W trakcie pieczenia możemy dodać jeszcze owoce.
Dla wszystkich Czytelników makecookingeasier mam rabat 20% na cały asortyment dostępny w Chasseur, który obowiązuje od 16.12.2017 do 6.01.2018.
Aby otrzymać rabat w uwagach do zamówienia trzeba umieścić kod makecookingeasier.
Kod nie powoduje automatycznego obniżenia wartości koszyka, rabat uwzględni obsługa sklepu podczas realizacji zamówienia.
* * *
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie.
Zosiu przepiękne zdjęcia! Pomysł na kaczkę świetny. Ja już nie mogę doczekać się Świąt a Ty?
Pozdrawiam Ania
Ale zrobiło się świątecznie!
Wszystkiego dobrego w tym grudniowym czasie! :)
Uwielbiam kaczkę i często pojawia się u mnie w domu na świątecznym obiedzie, choć w tym toku będzie mała zmiana tradycji, pojawi się pieczeń jagnięca . Przepiękne zdjęcia, wyjątkowo klimatyczne, aż chciałoby się usiąść do stołu :)
❤️❤️❤️
Witam
Czy można w podobny sposób upiec np same udka lub piersi ? Moja rodzinka lubi kaczkę ale nie w całości, najczęściej jemy piersi lub udka,które można kupić już porcjowane.
Zosiu jesteś mistrzynią w tworzeniu domowego, świątecznego klimatu. Pięknie przyozdobiłaś stół. Kaczkę z jabłkami i pomarańczą robiłam już kilka razy, jest pyszna.
Miłych przygotowań świątecznych.
☺️☺️??
Kocham Twój styl i klasę!
☺️
Ach pięknie u Ciebie:*
Jak pięknie u Ciebie, ślicznie nakryty stół ? kaczuszka pycha ? piekłam wczoraj.
Dziękuję za ciekawy przepis okraszony pięknymi zdjęciami. Mam pytanie do przepisu: czy w podobny sposób można potraktować mrożoną gęś?
Zosiu widzialam u ciebie ostatnio sernik ananasowy, przepyszne. Kupilam wszystkie skladniki zeby go zrobic. I teraz jakby wyparowal. Szukam go we wszystkich ciastach I nie moge znalesc. Pomocy??
Sylwio to jednak chyba u mnie :-)