* * *
Nie ma Świąt bez pierogów! To nasze sztandarowe narodowe danie i to nie ulega wątpliwości. Od tych klasycznych z kapustą i grzybami, z mięsem, ze szpinakiem po ruskie okraszone grubymi skwarkami i porządną porcją kwaśnej śmietany. Uwielbiam je wszystkie, a najprzyjemniej jest jeśli możemy spotkać się przy stole i wspólnie je lepić. Taki mam plan w tym roku!
Dzisiaj wybrałam dla Was pierogi z kaszą gryczaną, która doskonale łączy się z fetą (może być również bryndza lub kozi ser, jak ktoś lubi) i wędzoną papryką, która imituje wędzony boczek. W niektórych domach nadal kultywuje się tradycje dań bezmięsnych. A jak jest u Was? Jeżeli macie ochotę to koniecznie podzielcie się w komentarzach swoimi przepisami :-).
Skład:
ciasto:
600 g mąki pszennej
ok. 300 ml ciepłej wody
2-3 łyżki masła sklarowanego
1 jajko
szczypta soli
farsz:
2 torebki ugotowanej kaszy gryczany
2 cebule (średnie)
1 opakowanie fety (może być bryndza lub ser kozi)
4-6 ząbków czosnku (lubię dużą porcję :-))
1 pęczek pietruszki
2 łyżki wędzonej papryki
pieprz ziołowy, sól morska
do podania: duszona cebula, natka pietruszki, kwaśna śmietana
A oto jak to zrobić:
- Mąkę z solą przesiewamy i wbijamy jajko. Dolewając stopniowo ciepłej wody, wyrabiamy ciasto. Kiedy składniki się połączą, dodajemy masło i ponownie zagniatamy ciasto, aby zrobiło się gładkie. Przykrywamy lnianą ściereczką.
- Ugotowaną kaszę gryczaną łączymy z fetą. Całość ugniatamy widelcem. Dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek, pietruszkę i wędzoną paprykę. Mieszamy.
- Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy kółka (np. za pomocą szklanki). Na środku każdego kółka kładziemy gotowy farsz, zginamy w połowę. Przed sklejeniem warto zwilżyć brzegi wodą. Pierogi gotujemy w dużym garnku z osoloną wodą, do momentu aż wypłyną. Przed podaniem warto podsmażyć z cebulą. Podajemy ze śmietaną, szczyptą wędzonej papryki i posiekaną pietruszką.
Przed podaniem pierogi warto podsmażyć z cebulą. Lubię podać je ze śmietaną, szczyptą wędzonej papryki i posiekaną pietruszką.
W niektórych domach nadal kultywuje się tradycje dań bezmięsnych. A jak jest u Was? Jeżeli macie ochotę to koniecznie podzielcie się w komentarzach swoimi przepisami :-).
Po więcej zdjęć i nastroju przedświątecznego zapraszam na mój profil na instagramie.
U mnie cała kolacja wigilijna jest bezmiesna. Zreszta tego dnia pościmy od rana. A pierogi tradycyjnie z kapusta i grzybami:)
Pozdrawiam!
❤️
U nas od zawsze pierogi ruskie plus porcja drożdżowych! Ale od kilku lat próbuje robić pierogi z ciasta bezglutenowego ze względu na silną alergię u synka…z różnym niestety efektem…serdecznie Cię Zosiu pozdrawiam! Pięknego przedświątecznego czasu! PS.czy zdradzisz skąd masz taki fantastyczny wałek?
Wałek pożyczyłam od mojej kochanej teściowej – wiem, że wypatrzyła go na allegro :-) A w kwestii ciasta bezlgutenowego, to z jakiej mąki najczęściej lepisz?
Zosiu, robiłam pierogi ze Smakoterapii:) bardzo lubię przepisy:)
o nie znam, zaraz z przyjemnością zajrzę!
Witaj Zosiu!
Chcemy żeby u nas tradycja przetrwała, dlatego u nas tylko typowe wigilijne potrawy bez mięsa. Pierogi też znajdują swoje miejsce na stole. Mama przygotowuje w tym dniu jedyną w swoim rodzaju kiszoną kapustę (to już taka z własnych zimowych zapasów – przeeepyszna) z grzybami i pieczarkami – jako jedne z dań. Służy też ona za farsz. Pierogi podajemy z bułką tartą przesmażoną na masełku. Nie wiem dlaczego ale one są w tym dniu tak pyszne, że mogłabym zjeść ich całe mnóstwo!:) A z racji tego, że są jeszcze inne dania do skonsumowania to na 4 szt. trzeba poprzestać:)) hehe.
PS. Już nie mogę doczekać się tych wszystkich zapachów i smaków w ten jedyny taki dzień w roku!
Pozdrawiam Cię serdecznie:)
Monika
Mniaaaam! Przesmażone na bułce tartej, to jest to co lubimy!
Moja babcia i mama dodają do ciasta na pierogi drożdże, pyszne są te pierogi! Już się nie mogę doczekać :P
Też fajny pomysł i przyznam, że pierwszy raz słyszę o dodaniu drożdży. Czy rozrabiacie je początkowe z ciepłym mlekiem?
Ja zawsze staram się połączyć tradycję z nowoczesnością, więc u mnie na wigilię będą różowe pierogi (zabarwiane sokiem z buraka) z nadzieniem z ziemniaków, szpinaku i fety :) Co do pierogów z kaszą gryczaną to smakował nam też Twój starszy przepis, dawno temu robiłam :) Pozdrawiam Cię serdecznie
OLu uściski! Dzięki za wiadomość :*
U nas na wigilię zawsze podawane są z pierogi kapustą kiszoną i grzybami ale tez pierogi z suszoną śliwką. Z kaszą gryczaną jeszcze nie miałam okazji spróbować jednak na pewno zrobię te z twojego przepisu w najbliższym czasie. Dzięki za kolejną fantastyczną inspirację.
Buziaki
Ela
http://www.themomentsbyela.pl
Elu to ja dziękuję za odwiedziny i Twoją wiadomość. Ze śliwką wspaniałości :-)))
U mnie w domu nie ma pierogów podczas Świąt ;) Nie ma takiej tradycji. Mamy za to smażone jak faworki uszka, tłuste, ale przepyszne ;)
oo a to ciekawe! Takie uszka ze zwykłego ciasta pierogowego wrzucasz do rozgrzanego oleju?
Robię je tak – zaparzam mąkę wrzątkiem, odstawiam na moment, dodaję sól i olej. Moja babcia mówi bym nigdy nie dawała jajka, więc się jej słucham, ;) I takie ciasto zagniatam, wałkuję, wycinam kwadraciki, nadziewam farszem z suszonych grzybów- bez kapusty, same grzyby namoczone, ugotowane, doprawione, i zmielone. Formuję uszka, i smażę we frytkownicy na rozgrzanym oleju – niestety mają pływać w tłuszczu ;) Są przepyszne, choć niestety, robić je trzeba w Wigilię, raz mroziłam, ale odsmażenie było ekstremalnym doświadczeniem dla kuchni, i tak w Wigilię o 6 rano wałkuję, lepię, i smażę. Moja babcia dostała ten przepis od swojej teściowej, Litwinki, i tak się przyjęło. Kto raz spróbuje, to takich tradycyjnych jeść już nie chce :)
Kochana jesteś❤️Bardzo dziękuję Ci za ten przepis!
W moim domu Wigilia zawsze jest bezmięsna, a pierogi występują w 2-3 wersjach. Zawsze są z kapustą, tradycyjne ruskie, a trzecie to różnie, mogą być z kaszą albo serem :)
Oktawio dzięki za wiadomość :-)
Oczywiście, że bezmięsna;-) Jak to w Poznaniu: musi być zupa rybna i makiełki;-D
A makiełki to? :-))
Makiełki to danie z Wielkopolski z masy makowej jak na makowca z bakaliami z dodatkiem, zależy od domu, u nas z bułki namoczonej w mleku, mogą być też z kluskami lub makaronem. A zupa rybna obowiązkowo z łbów karpia;-) do tego kompot z suszu, pierogi z grzybami, sos grzybowy na prawdziwkach, kapusta z grzybami;-)
No pewnie, że są pierożki…. z kapustą i grzybami oczywiście …mniam! Do tego cebulka przysmażana na złoto…
Dania zawsze bezmięsne… :)
Najbardziej nie mogę doczekać się barszczu na zakwasie mojej Mamy :)
Pozdrowienia Zosiu!
Zosiu, ale smakowicie wglądają te pierogi:) Sama nie robię pierogów, ale moja mama na każde Boże Narodzenie przygotowuje tradycyjne z kapustą i grzybami oraz ruskie. Są pyszne, a w Wigilię smakują niebiańsko. Może tym razem zrobi farsz z Twojego przepisu :) Pozdrawiam mocno świątecznie:)
U nas również bezmięsnie.
Pierogi zaczęłam robić z moim chłopakiem, a teraz mężem i tak stworzyliśmy własną małą tradycję kulinarną. Wcześniej w mojej rodzinie nie serwowano pierogów – królowała zupa grzybowa, karp smażony na maśle i kapusta z grzybami.
A czy ktoś robi pierogi z mięsem? :P
Potrzebuję dobrego sprawdzonego przepisu.
Może Zosiu przygotujesz jeszcze jakieś wersje pierogów? :)
Pozdrawiam
Pierogi z kasza gryczana to tzw. zamojskie, jadłam je kiedyś w Zamościu i są przepyszny. Szkoda, że mój luby nie przepada za kasza gryczana. Wigilia oczywiście brzmienia, mieszkamy w Anglii, ale Wigilia po polski. 25grudnia obiad angielski
Ja też robię pierogi z nadzieniem z kaszy gryczanej, choć przyznam, że na święta zawsze z kiszoną kapustą i grzybami.
Zosiu droga, ile pierogów wyjdzie z podanej porcji? Tak plus minus ? Pozdrawiam Cię z Katowic ?
Też mam to samo pytanie ?
Witaj Zosiu,
Bardzo zaintrygował mnie ten przepis i mam zamiar go wypróbować na święta :)
Prośba o informację na jaką ilość pierogów bądź porcji jest ten przepis.
ps. pierwszy raz w życiu będę robiła pierogi i muszą wyjść ;))
Pierogi robiłam w zeszłym roku i były przepyszne ! Smakowały całej rodzinie w tym roku oczywiście zrobię ponownie :)
Pozdrawiam Gosiu :)
:*