* * *
Dzisiaj krótko i na temat, a że nastał okres grypowy to w naszym domu ze dwojoną siłą stawiamy na naturalne witaminy. To co najlepszego mogę zrobić dla mojej rodziny, to zadbać o codzienną dawkę wyciskanych soków i domowych surówek. Bez zbędnych składników nieobojętnych dla naszego organizmu. Mam nadzieję, że te dwa proste przepisy, będą uzupełnieniem Waszych jesiennych, domowych obiadów :-).
Skład:
1. Przepis na surówkę z pora, jabłek i prażonych orzechów włoskich.
1 średni por, drobno posiekany
1-2 jabłka, obrane i starte na dużych oczkach
ok. 100 g prażonych orzechów włoskich
garść świeżej pietruszki
garść suszonych śliwek kalifornijskich (opcjonalnie)
sos:
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu (użyłam z malin)
1 łyżka gęstego miodu
szczypta soli
2. Przepis na surówkę z kapusty, marchewki, jabłka z prażonymi pestkami dyni.
1/2 główki białej kapusty, drobno poszatkowanej
1/2 główki czerwonej kapusty, drobno poszatkowanej
2 średnie, obrane i starte marchwie na dużych oczkach
1 starte jabłko na dużych oczkach
ok. 100 g prażonych pestek dyni
sos:
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu (użyłam z malin)
1 łyżka gęstego miodu
szczypta soli
A oto jak to zrobić:
- Surówka nr 1: w średniej misce łączymy posiekanego pora, starte jabłko, suszone śliwki i posiekaną pietruszkę. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni do momentu, aż zbrązowieją. W oddzielnym naczyniu łączymy składniki na sos i polewamy warzywa. Całość dokładnie mieszamy. Dekorujemy prażonymi orzechami włoskimi.
- Surówka nr 2: w dużej misce łączymy poszatkowaną czerwoną i białą kapustę. Dodajemy startą marchew i jabłko. Pestki dni prażymy na suchej patelni do momentu, aż zbrązowieje skórka. W oddzielnym naczyniu łączymy składniki na sos i polewamy warzywa. Całość dokładnie mieszamy. Dekorujemy prażonymi pestkami dyni.
Poszatkowane warzywa najlepiej wymieszać rękami (przydają się jednorazowe rękawiczki) i dopiero później dodać sos i prażone pestki dyni lub orzechy włoskie.
Zamiast białego octu winnego, dodaję ocet z malin i łączę z oliwą z oliwek i łyżką miodu. W trakcie energicznego mieszania sos zgęstnieje.
Surówka z porem, tartym jabłkiem, pietruszką, suszoną śliwką i prażonymi pestkami dyni.
Surówka z kapusty (czerwonej i białej), tartą marchwią i jabłkiem z prażonymi orzechami.
Ceramiczne misy – PRACOWNIA ZIELONY SŁOŃ
Aaaaa! Czad! Kocham surówki, robię namiętnie! Każdy przepis się przyda! Na okrągło robię Twoją z cieciorką i marchewką, zaraz zrobię te dwie:*
❤️???
Bardzo często robię surówkę z czerwonej kapusty, marchewki i szczypiorku z sosem z oliwy, soku cytrynowego, miodu, czosnku i odrobiny soli oraz pieprzu. Natomiast jeśli używam do niej białej kapusty to marchewkę zamieniam na rzodkiewkę. Teraz pewnie do repertuaru dołączy Twoja surówka z pora, bo zapowiada się rewelacyjnie!
Kasiu dzięki za wiadomość i odwiedziny… jak wspominasz o swoim sosie, to polecam jeszcze dodać odrobinę pasty tahiny :-) Uściski!
Pyszne surówki. Wykorzystałaś wszystkie moje ulubione składniki. Codziennie robię surówki, nie tylko do obiadu, ale też jako podwieczorek.
Nawet proste danie w pięknej ceramice wygląda super. ❤️❤️❤️
:-)))
Zosiu gdzie mogę kupić ocet z malin?
Kiedyś kupowałam w Lidlu ale d dłuższego czasu nie ma.
Ściskam?
Idealne dla mnie, nie lubię surówek z majonezem czy śmietaną. Z pewnością ich spróbuję:)
Cieszę się bardzo :-)
Super zdrowe surówki, Zosiu! Staram się właśnie takie przygotowywać; tylko z oliwą, bez majonezu etc. Bardzo fajny pomysł z pestkami – wypróbuję chętnie;-)
Pozdrawiam z mroźnego południa PL
Marta:-)
Dzięki Marto za wiadomość! Serdeczności :*
Zosiu, a masz jakąś koncepcję, czym zastąpic jabłko? jakim warzywem? (nie znoszę jabłka w sałatkach i surówkach niestety)
To może pomiń jabłko albo spróbuj wersję z gruszką :-)
aaa tylko musi być ta odmiana twardsza, żeby po starciu nie wyszło puree :-)
Świetny pomysł na wpis, na pewno surówki wypróbuje . Pozdrawiam
Aniu cieszę się, że pomysł Ci się spodobał :-) Uściski!
Jakie świetne przepisy :) akurat mam w lodówce pół czerwonej kapusty i nie wiedziałam co z nią zrobić. Zamiast octu malinowego mogę użyć octu jabłkowego? Pozdrawiam Cię Zosiu :)
Kasiu jasne! Jabłkowy jak najbardziej :-)
Świetne,zdrowe ???
PS.Skad Twoja beżowa, dzianinowa sukienka na zdjęciu z insta z koszem??
Zosiu, sałatka z pora wyszła super, zrobiłam ją z kurczakiem według Twojego przepisu. Bardzo dziękuję :)
wspaniale! dziękuję za wiadomość :*
Przypomniałam sobie dziś te sałatki😊 od jutra jemy w ramach noworocznej diety🤪