Skład:
150 g mąki
25 g cukru
125 g pokrojonego w kostkę masła
1 łyżka stołowa wody (opcjonalnie)
450 g świeżych śliwek węgierek, bez pestek
2-3 łyżki lemon curd (krem cytrynowy)
5 białek
5 łyżek cukru
szczypta soli
A oto jak to zrobić:
1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i skrapiamy łyżką wody. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C.
2. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim formę. Pieczemy ok. 25 minut, aż uzyska złoty kolor. Aby przygotować bezę, ubijamy na sztywno masę białek z szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i nadal ubijamy.
3. Na ostudzony spód ciasta, rozsmarowujemy lemmn curd (masę cytrynową), układamy pokrojone śliwki i przykrywamy starannie wierzch pianą z białek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut, aż beza będzie chrupiąca i złocista. Podajemy natychmiast.
Komentarz: Jeżeli nie dostaliśmy w sklepie kremu cytrynowego (lemon curd), poniżej przepis.
Lemon curd
Skład:
3 duże żółtka
skórka z 1 / 2 cytryny
1 / 4 szklanki soku z cytryny
6 łyżek cukru
4 łyżki masła
A oto jak to zrobić:
1. W małym rondelku łączymy żółtka, skórkę z cytryny, sok z cytryny i cukier. Ustawiamy na średnim ogniu, stale mieszając drewnianą łyżką, upewniając się czy nic nie przywiera do dna (gotujemy ok 5-7 minut). Następnie odstawiamy rondel z ognia, dodajemy masło i mieszamy, aż konsystencja będzie gładka. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, na co najmniej 1 godzinę.
gdzie można kupić ten lemon curd? w moim sklepie go nie widzialam :(
Z tego co widzę na sloiczku to Zosia kupowała lemon curd w Marks&Spencer.
Ale jak sama Zosia napisała, bardzo łatwo jest zrobić samej ;)
Ja juz lecę kupować śliwki bo mam straszna ochotę na ta tarte :D
Lemon curd można kupić m. in. w sklepach Marks & Spencer, a także w Almie, Piotrze i Pawle.
Z tartą się raczej nie zmierzę ale zrobię dziś wreszcie lemon curd; dziękuję za przepis:)
Zosiu, na niektórych blogach kulinarnych jest taka fajna funkcjonalność „zamień na listę składników”; nie myślałaś, żeby wprowadzić ją też u siebie? ułatwiłaby korzystanie z Twoich przepisów.
Miłego dnia:)
Robiłam już coś podobnego ale bez lemon curd ;-) Pychota ;-) Pozdrawiam
Zobaczyć taki przepis i takie cudowne zdjęcia, gdy się odchudza – bezcenne :D. Aż ślinka mi cieknie, to musi rewelacyjnie smakować! W takich chwilach żałuję, że nie jem słodyczy. Pozdrawiam! ;)
:-)))))))))))))))))
ja również pozdrawiam!
Zosia
Cześć! Mam pytanie gdzie kupiłaś te kolorowe miarki które
widać na zdjęciach do – Zwyczajny makaron podany w niezwyczajny sposób. Bo są genialne. Pozdr
Extra….
super ciasto
Zosiuuuuuu a można prosić przepis na pilaw???
Proszę :-)
pozdrawiam
B.
To wyglada niesamowicie smakowicie:)
Musze kiedys wyprobowac.
a ile kosztuje ten lemon curd?
W Marks&Spencer ok 9 złotych, alma przypuszczam, że droższe.
Droga Zosiu, dzisiaj wypróbowałam tą tartę i pomimo jednego negatywnego komentarza, nie zraziłam się i wyszła rewelacyjnie!!! super kuche ciasto, beza krucha- gratuluje!
o raaaaaaaaany julek! genialne ciasto! wyszło mi rewelacyjnie. śliwki z lemon curd rewelka!!!!
Jedna z lepszych tart, które robiłam w ostatnim czasie. Śliwki swietnie się przenikają z lemon curd… od siebie bym dodała troche więcej białek.
pozdrawiam ze szczecina,
M.,
zrobiłam, zrobiłam!! tratatatam! a to ważne, bo to PIERWSZE ciasto, które mi wyszło. Ha! smakowało wszystkim. Zocha, mistrzostwo świata. W ogóle mogłabym być Twoim mężem, jeśli chodzi o kuchnie :) <3
Tarta wygląda bardzo apetycznie.Śliwki lubię pod każdą postacią, więc i w tarcie też mi będą smakować. Jak tylko wypróbuję przepis, dam znać czy mi wyszło tak apetycznie wyglądające ciasto.
Pozdrawiam
Bardzo polecam ten przepis ! Tartę robiłam dwa dni temu wyszła pyszna:) sama robiłam lemon curd i jeszcze zostało mi na jedną tartę, zastanawiam się tylko czy mogę go przytrzymać w lodówce do następnego razu?
Pozdrawiam
Śliiiwwwwkiii <3 wypróbuje na pewno bo uwielbiam śliwki :)
Zosiu.twoja zupa kurkowa,koktajl,makaron jajeczny z krewetkami i Panna Cotta – te przepisy ostatnio wypróbowałam i powiem jedno- BOSKIE <3.Nie zapominając oczywiście o innych Twoich cudownych przepisach,z których również korzystam. Twoje przepisy są boskie i kocham je po prostu!!:)
Pozdrawiam serdecznie ;)
Pyszna!! Zrobiłam ją wczoraj aczkolwiek musiałam pożyczyć kuchni od Mamy bo mojej jeszcze nie ma i tylko to mnie trzyma przed robieniem tych pysznych rzeczy!!
Oby więcej bo aż chce mi się gotowac!! Buziaki :*
Pyszna!! Zrobiłam ją wczoraj aczkolwiek musiałam pożyczyć kuchni od Mamy bo mojej jeszcze nie ma i tylko to mnie trzyma przed robieniem tych pysznych rzeczy!!
Oby więcej bo aż chce mi się gotowac!! Pozdrawiam
Tarta fajna….ciasto wyszlo pyszne, tylko śliwki muszą być dojrzałe, moje ciasto wyszło lekko kwaskowate to pewnie przez te śliwki no i dodatek lemon curd ( też jest kwaskowaty ) Pianka wyszła lekko gumowata, hm ciekawa jestem dlaczego:(
Ale ogólnie bardzo smaczne.
Zosiu, słodzisz jeszcze śliwki?
ciasto pyszne :) troche roznilo sie konsystencja od tego na zdjeciach ale i tak rewelacja.
co zrobic ze sliwkami zeby nie puscily tak duzo soku i beza byla gumowata tez nie wiem dlaczego… planuje zrobic jeszcze raz zrobic tarte i prosze o odp zebym nie powtorzyla bledow
Zrobiłam tą tarte w sobotę, nawet zakupiłam ten krem…ale ciasto jak dla mnie to porażka. Nie chodzi o smak (chociaż jak dla mnie za słodkie, mimo że zawsze daje mniej cukru niż jest podane w przepisie) bo może i nie był najgorszy. Ale o fakt, że gdy drugi raz trafiło do piekarnika, to wyszło ze spodem całym rozpuszczonym:/ Nie mam pojęcia Zosiu jakie Ty miałaś śliwki, że twój spód ciasta, tym spodem był:/ Tyle pracy i wszystko do kosza:(:(
Pierwszy raz nie udało mi się coś z Twojej strony. Mam nadzieje, że to był ostatni raz;)
moje ciasto niestety również się rozpłynęło :/ pierwszy raz nie do końca udała się tarta a robiłam ich już sporo! z przepisu masa cytrynowa niestety wychodzi nie taka gęsta jak kupna…i myślę że to jest główny powód tego że ciasto robi się zbyt paćkowate :/ przepis należy troszkę zmodyfikować. jutro spróbuję powtórnie i mam nadzieję że wyjdzie lepsze :)
niestety mi ciasto rowniez sie nie udalo… te same problemy co wyzej… :( ale musze przyznac ze lemon curd jest przepyszne!
a mi wyszło! śliwki wcale nie puściły tyle soku… pewnie zależy od śliwek. może spróbuj jeszcze raz :)
z pozdrowieniami,
Tania
Wypróbowałam i wyszło pyszne!!! oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie poddała przepisu lekkiej modyfikacji. Dodałam jajko i jogurt naturalny zamiast wody. Wyszło pysznie! a lemon curd robiony według Twojego przepisu to po prostu rewelacja!
Niestety! Ciasto pływało po rozkrojeniu. Do połowy formy woda i sos cytrynowy, który de facto udał sie super (smak i konsystnecja przed upieczeniem).
W każdym razie ja jak też zaproszeni gości wpałaszowaliśmy całą tartę :)
Pozdrawiam!
Zrobiłam, niestety moja nie wyglądała tak jak na Twoich zdjęciach:/ Moja, tak jak Karli, która pisała powyżej, także rozpływało się po rozkrojeniu. Chyba dałam za dużo śliwek i lemon curd. Szkoda, bo wszystko było bardzo dobre, jednak nie mało się tego normalnie schrupać, trzeba było nabierać płynną masę łyżeczką:D Ale nie zniechęcam się, spróbuję jeszcze raz i ograniczę proporcję. ;) Dzięki zawszystkie pomysłowe przepisy!;)
Ciasto wyszło pyszne, pomimo, że robiłam bez lemon curd. Niestety beza wyszła miękka i zastanawiam się dlaczego. Chrupiąca musi być rewelacyjna w połączeniu z resztą. Pozdrawiam!
Właśnie siedzi w piekarniku! Nie mogę się doczekać, aż skosztuje :))
Śliwki puściły sok i spód był lekko w niektórych miejscach miękki, ale uważne nakładanie i nic się nie rozwalało ;))
Na jaką średnicę formy to jest przepis?
Dziekuje za swietny przepis!Goscie byli pod wrazeniem! Przeczytawszy komentarze o „plywajacym” srodku pokroilam sliwki na troche wieksze kawalki niz Zosia i ulozylam wszystkie miazszem do gory i szczesliwie nic nie poplynelo ;-) Lemon curd wyszedl rewelacyjnie, ma genialny smak, chcac jednak troche go „odchudzic” dodalam 3-4 lyzki cukru i 2 lyzki masla. I z braku czasu nie scieralam juz skorki cytrynowej – uzylam tylko soku. Poniewaz wyszlo go sporo trzymam go w sloiku w lodowce i w ten weekend wykorzystalam do nalesnikow- polecam! Ciekawe tylko ile moze tak stac? ;-)
Droga Zosiu,
Tarta się rozpływa – niestety nie w ustach, a w formie do pieczenia. Chęci były najszczersze, ale efekt woła o pomstę do nieba. Miało być dla mężów, ale zjemy same, bo nas wyśmieją.
Z pozdrowieniem,
Kucharki trzy
Tarta ze śliwkami. | Make Cooking Easier I was recommended this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You are wonderful! Thanks! your article about Tarta ze śliwkami. | Make Cooking EasierBest Regards Agata
Nie zrażona kilkoma opiniami o „rozpływającym się cieście” postanowiłam upiec tartę i wyszła super! Wszystkim domownikom bardzo smakowała :) Jedyną uwagę mam do tego że ogólnie tarta była za bardzo słodka, więc jak kiedyś przyjdzie mi znowu ją upiec to z mniejszą ilością cukru.
Pozdrawiam :)
Zrobilam dzis i smak jest boski! Niestety ciasto takze lekko rozplynelo sie, a specjalnie robilam lemon curd wieczór przedtem i mialam cala noc w lodówce.
Nakroilam tarte godzine po zrobieniu i beza niestety byla jaky gumowa. Czy to tak sie zawsze robi?
Witam :)
Jaką średnice ma Pani forma?