Skip to main content

Sierpniowa zupa z kurek.

Skład:

ok. 200 g kurek (umytych i oczyszczonych)

2 obrane ziemniaki

2 duże cebule

kilka kawałków czerwonej papryki chili

garść swieżego koperku

1,5 litra wywaru drobiowego

2 łyżki śmietany 18 %

1 łyżka cukru

1 łyżka masła

sól i pieprz

A oto jak to zrobić:

1. Cebulę siekamy w talarki i smażymy na rozgrzanej patelni z masłem. Dodajemy kurki i smażymy kolejne 5 min. Ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy wywarem i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Następnie dodajemy smażoną cebulę, kurki, platerki papryki chili i gotujemy kolejne 10 minut (lub do momentu, aż warzywa zmiękną).

2. Śmietanę łączymy z odrobiną zupy w oddzielnej filiżance, przelewamy do garnka, dodajemy łyżkę cukru i doprawiamy pieprzem i solą. Podajemy z dużą ilością świeżego kopru.

28 Odpowiedzi do “Sierpniowa zupa z kurek.”

  1. Dam szansę kurkom (ostanie danie, w którym je wykorzystałam nie bardzo przypadło mi do gustu) tym bardziej, że to juz ostatni moment na przygotowanie zupy sierpniowej:)

    Miłego dnia:)

  2. Nigdy nie chodze na grzyby ale teraz zaczęłam chłopaka mnie zaraził swoją pasja chodzenia na grzyby.
    Na pewno pyszna ta zupa, muszę wypróbować

    ZAPRASZAM DO MNIE NA BLOGA

  3. Patrząc na te zdjęcia przypomniał mi się dom mojej babci i smaki dzieciństwa.Moja babcia do każdej zupy tez tak dodawała koperek:))Pozdrawiam i życzę dobrego dnia:)))

  4. Super, mam cały koszyk kurek na balkonie, właśnie zastanawiałam się co z nimi zrobić. Na pewno skorzystam z przepisu, pozdrawiam:)

  5. Wiem, że pytanie laika ale jak oczyszczasz kurki? U mnie w domu królują różne grzyby, ale zawsze do kurek ani ja ani mama nie możemy się zabrać… Pozdrawiam!

    • Kurkom obiera się nóżkę. Kapelusz, jezeli są zapiaszczone, można oczyścić przed płukaniem gąbką, by ich mocno nie moczyć. Płuczemy by pozbyć się pasku i oczyścić blaszki.

  6. Kurek w borach tucholskich zatrzęsienie, więc wszelkie przepisy mile widziane, a pomysł na zupę kurkową już dawno za mną chodził. Pozdrawiam :)

  7. Zosiu, ale mi narobiłaś smaka tą zupą grzybową:) mniam mniam. Chyba polecę i kupię od pani na ryneczku kurki i zrobię jutro:) pychotka:) pozdr.

  8. kurki rządzą :)
    Twoja jajecznica z kurkami Zosi to niebo w gębie
    wczoraj też wymyśliłam sobie polędwiczki z kurkami w sosie śmietanowym, ach jakie były pyszne
    nadal nie mam dość kurek więc jutro może być zupa z kurek ;)

  9. Zupę z kurek bym zjadła… oj zjadła. W zasadzie jakoś nie ciągnie mnie latem do grzybów (ale nie ma to jak zapasy na wigilijną grzybową…), ale ostatnio po raz pierwszy w życiu zjadłam jajecznicę z kurkami i byłam wniebowzięta!! Dietetyczna, czyli coś dla mnie, no i niezwykle pyszna :) czas na zupę? ;)

  10. a ja nie przepadam za kurkami. Ostatnio pokusiłam się i kupiłam troszkę tych grzybów, ale ani nie mają wyrazistego smaku i są ciężkie w czyszczeniu. Wolę za to podgrzybki i prawdziwki. U nas tego mnóstwo w Borach Tucholskich, zapraszam na grzybobranie!

  11. Zosiu bardzo podobają mi się Twoje przepisy. Może miałabyś jakąś propozycje dla osób uczulonych na nabiał. Poza tym nie moge jesc tez pomidorów :(

  12. Czekałam ta ten przepis Zosiu !!:)
    I bardzo Ci za niego dziękuję a zrobię na pewno bo wygląda fantastycznie a że ja uwielbiam takie zupy a jeszcze z kurkami to musi być coś pysznego :)
    Pozdrawiam.

  13. Zrobiłam dziś! Pyszna! Polecam wszystkim! Twoje przepisy jeszcze mnie nie zawiodły ;) Pozdrawiam serdecznie Zosiu!

  14. pyyyyszna zupa :) przepisy są po prostu świetne, będę korzystać częściej :) Pozdrawiam!

  15. Dzis na obiad mialam ta oto pyszna zupe a na deser mus malinowy – od razu dzien staje sie lepszy :)

  16. Hej,

    Właśnie zrobiłam zupkę według Twojego przepisu :). Wyszła rewelacyjna. Zarówno ja jak i mój facet jesteśmy przepysznie najedzeni.
    Moje jedyne ale- lubię, kiedy zupa jest gęsta, przesycona ziemniaczkami, dlatego osobiście dodałabym ich trochę więcej, ale poza tym absolutna rewelacja :).

    W czwartek odwiedza mnie moja przyszła teściowa- chyba zgotuję ją na tę okazję jeszcze raz :).

    Dziękuję Zosiu, jesteś niezawodna :*!

    Pozdrawiam ciepło
    Malwina

  17. Zachwyciłam się Twoimi talerzami ze złotymi zdobieniami :-) Zdradzisz, gdzie je kupiłaś?

    Pozdrawiam,

    Julia

  18. Zosiu, Zosiu!
    Czy mogę skorzystać z zamrożonych kurek, czy efekt nie będzie ten sam? Mam ich troszkę w zamrażalniku i zastanawiam się, co z nich zrobić… :)

  19. Zosiu, czy Twoja sierpniowa zupa z kurek nadaje się Twoim zdaniem na świąteczny tegoroczny obiad?.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.