Skip to main content

Z miłości do smaku…

*  *  *

,,Jeść dla przyjemności, a nie tylko odżywiać się” – tak brzmi motto Davida Gaborioud, jednego z najbardziej serdecznych kucharzy jakich miałam przyjemność poznać! :-) David na co dzień prowadzi autorski program kulinarny ,,David w Europie” w telewizji Kuchnia+. Urodził się we Francji i wychował w Paryżu, ale ma korzenie polskie. Techniki kulinarne szlifował podczas staży i szkoleń pod okiem najlepszych szefów kuchni w Polsce i za granicą – czego osobiście bardzo mu zazdroszczę! Przy okazji, tak jak wspomniałam jest niezwykle otwarty na ludzi i potrafi w naturalny sposób zachęcić swoimi kulinarnymi opowieściami do gotowania nawet najbardziej opornych. To co jednak najbardziej mnie urzekło i jest mi osobiście bliskie, to cel który przy współpracy marki Carrefour przyświeca Davidowi – a mianowicie promowanie kultury spożywania jedzenia, celebrowania i delektowania się nim.

Tuż przed moim wyjazdem do Portugalii zostałam zaproszona na wspólne gotowanie pod okiem Davida Gaboriaud i Macieja Majewskiego w studiu kulinarnym Smak Kariery. Okazją do spotkania była promocja książki wydana przez Carrefour – Z miłości do smaku, w której rodzime polskie smaki przeplatają się z francuskim kunsztem i tradycją. Zarówno profesjonalni kucharze jak i pasjonaci gotowania przedstawiają wyrafinowane potrawy i jednocześnie łatwe w przygotowaniu. Osobiście bardzo lubię takie spotkania, które pobudzają moją kulinarną wyobraźnię i są świetnym polem do wymiany doświadczeń.

Przepis na jabłka z calvadosem i rozmarynem

Skład:

ciasto sable:

pół pęczka kolendry

1 żółtko

1 łyżka cukru

3 łyżki mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki masła

Jabłka w syropie:

3 łyżki cukru

4 łyżki wody

3 łyżki wydrążonych kulek z jabłka

2 gałązki rozmarynu

3 goździki

1/2 laski wanilii

skórka z cytryny i pomarańczy

Krem z calvadosem:

1/2 szkl śmietany

1 łyżeczka winiaku calvadosem1 łyżeczka cukru pudru

A oto jak to zrobić:

  1. Masło mieszamy z cukrem, żółtkiem, mąką i resztą składników. Dodajemy posiekane listki kolendry. Całość zagniatamy. Rozwałkowujemy na grubość 1 mm. Wycinamy koła, kroimy na pół. Pieczemy 12 min w 160 stopniach C.
  2. Aby przygotować syrop cukrowy: zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy rozmaryn i laskę wanilii. Dodajemy skórki cytrusów, kulki jabłka, zagotowujemy i schładzamy. Macerujemy przez 12 godz. Przed podaniem kulki suszymy na papierowym ręczniku.
  3. Śmietanę ubijamy z pudrem, dodajemy calvados. Na talerzu układamy pierwszy płatek ciasta, na nim kulki jabłek, krem z calvadosem. Przykrywamy drugim płatkiem ciasta i powtarzamy. Dekorujemy małymi płatkami jabłka i listkami mięty.

Czyszczenie krewetek wymaga chwili poświęcenia – w pierwszej kolejności usuwamy pancerz z nóżkami a następnie przewód pokarmowy za pomocą wykałaczki, nakłuwając grzbiet krewetki.

Flambirowanie, czyli widowiskowa czynność polegająca na polewaniu potrawy alkoholem i podpalaniu jej.

 Przepis na zupę Bisque

Skład

500 g pancerzy i głów z surowych, rozmrożonych, dużych krewetek typu gambas

800 ml wody

4 szalotki

2 ząbki czosnku

1 i 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łodyga selera

1 marchewka

2 gałązki natki pietruszki

szczypta szafranu

1 szklanka białego wytrawnego wina

30 ml koniaku

1 łyżka oliwy z oliwek

30g masła

szczypta pieprzu cayenne

A oto jak to zrobić:

  1. Wino mieszamy z szafranem. W garnku na maśle i oliwie dusimy posiekane szalotki, seler, marchewkę i czosnek. Dodajemy głowy i pancerze krewetek, podsmażamy. Wlewamy koniak, flambirujemy. Dodajemy wino z szafranem, gotujemy aż połowa płynu odparuje. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę. Gotujemy 30 min.
  2. Całość miksujemy na gładka masę, i przelewamy przez sitko. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ze smażonymi krewetkami i grillowanymi kromkami chleba.

Przepis na pierś kurczaka podana z gnocchi z serem comte i pieczarkami

Skład:

4 piersi kurczaka

1l wody

świeże gałązki tymianku

80ml oleju

1 łyżka masła

2 ząbki czosnku

Gnocchi:

6 pieczonych ziemniaków

40g mąki

1 jajko

40g startego sera Comte

30ml oleju

Grzyby:

20 pieczarek lub boczniaków eryngi

1 łyżka masła

30 ml oleju

A oto jak to zrobić:

  1. W naczyniu mieszamy wodę z solą, następnie wkładamy do roztworu kurczaka i zostawiamy w lodówce na 8 godzin. Po upływie czasu wyjmujemy z solanki i podsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju, dodając masło, tymianek i czosnek. Mięso przekładamy do piekarnika i pieczemy przez 6 min w 160 stopni C.
  2. Aby zrobić gnocchi: pieczone ziemniaki obieramy ze skórki i  przecieramy przez sito. Dodajemy mąkę, jajo, ser i sól. Masę dokładnie mieszamy i formujemy wałeczki. Kroimy gnocchi, a następnie gotujemy w osolonej wodzie.
  3. Grzyby czyścimy i kroimy na pół, smażymy na oleju z masłem, doprawiamy solą i pieprzem. Upieczone mięso podajemy z ugotowanymi gnocchami i grzybami.

Powyższe przepisy pochodzą z książki Z miłości do smaku. Książkę znajdziecie we wszystkich supermarketach i hipermarketach Carrefour oraz w Internecie.

Do końca Warszawskich Targów Książki możecie ją kupić za 39,99 zł.

O 12.00 można zdobyć autograf Davida Gaboriaud!

26 Odpowiedzi do “Z miłości do smaku…”

  1. Zosiu dzięki za tą relację – fajnie że podałaś przepisy. Czy myślisz, że uda mi się ta zupa w moich domowych warunkach?

    • No pewnie! Sama planuję ją zrobić w następnym tygodniu! Jak by co to pisz, może uda mi się jakoś pomóc :-) Pozdrowienia!

  2. Zosiu przepraszam że tu na forum, ale podpowiesz skąd ta bluzeczka w paski? Jest super a ja od dawna takiej szukam :-)

    P.S. Zawsze lubię tu zaglądać :-)) I pod względem kulinarny i estetycznym :-**

  3. Dobrze, że jesteś z powrotem:-) stęskniłam się:-) rozpoczęłam wczoraj sezon szparagowy. Jutro rabarbarowy. A krewetki zawsze i wszędzie:-)

    • Anito dzięki za wiadomość! Rozpakowuję się i działam z nowymi przepisami :-* Uściski!

  4. Wow, wygląda super. Dawno nie korzystałem z Pani przepisów, ale w końcu znowu się pobawie trochę w kuchni :P

    • Patryk, dziękuję za wiadomość i nawet nie wiesz jak się cieszę, że męskie grono odwiedza mojà stronę??

  5. Przepisy i cała relacja wyglądają przecudownie! Tylko te rozpuszczone włosy w trakcie przygotowywania potraw…

  6. Zosiu, byłam na Targach Książki ale nie mogłam znaleźć pana Dawida?W domu uwielbiamy go oglądacć na kuchnia plus. Zazdroszczę Ci troszkę?

  7. Piękni ludzie pięknie się uśmiechają!:) Świetne zdjęcia i cały event, i OCZYWIŚCIE jedzonko marzenie!;)

  8. Zosiu skąd te śliczne przeszklone obrazy z wołowiną i wieprzowiną ? <3 Pozdrawiam!

    • Magdo, niestety nie wiem… to stały element wyposażenia warszawskiego studia Smak Kariery :-) Uściski!

  9. Pani David wydaje się bardzo sympatycznym. Zosiu fajne doświadczenie! Trochę Ci zazdroszczę :-)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.