* * *
,,Jeść dla przyjemności, a nie tylko odżywiać się” – tak brzmi motto Davida Gaborioud, jednego z najbardziej serdecznych kucharzy jakich miałam przyjemność poznać! :-) David na co dzień prowadzi autorski program kulinarny ,,David w Europie” w telewizji Kuchnia+. Urodził się we Francji i wychował w Paryżu, ale ma korzenie polskie. Techniki kulinarne szlifował podczas staży i szkoleń pod okiem najlepszych szefów kuchni w Polsce i za granicą – czego osobiście bardzo mu zazdroszczę! Przy okazji, tak jak wspomniałam jest niezwykle otwarty na ludzi i potrafi w naturalny sposób zachęcić swoimi kulinarnymi opowieściami do gotowania nawet najbardziej opornych. To co jednak najbardziej mnie urzekło i jest mi osobiście bliskie, to cel który przy współpracy marki Carrefour przyświeca Davidowi – a mianowicie promowanie kultury spożywania jedzenia, celebrowania i delektowania się nim.
Tuż przed moim wyjazdem do Portugalii zostałam zaproszona na wspólne gotowanie pod okiem Davida Gaboriaud i Macieja Majewskiego w studiu kulinarnym Smak Kariery. Okazją do spotkania była promocja książki wydana przez Carrefour – Z miłości do smaku, w której rodzime polskie smaki przeplatają się z francuskim kunsztem i tradycją. Zarówno profesjonalni kucharze jak i pasjonaci gotowania przedstawiają wyrafinowane potrawy i jednocześnie łatwe w przygotowaniu. Osobiście bardzo lubię takie spotkania, które pobudzają moją kulinarną wyobraźnię i są świetnym polem do wymiany doświadczeń.
Przepis na jabłka z calvadosem i rozmarynem
Skład:
ciasto sable:
pół pęczka kolendry
1 żółtko
1 łyżka cukru
3 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki masła
Jabłka w syropie:
3 łyżki cukru
4 łyżki wody
3 łyżki wydrążonych kulek z jabłka
2 gałązki rozmarynu
3 goździki
1/2 laski wanilii
skórka z cytryny i pomarańczy
Krem z calvadosem:
1/2 szkl śmietany
1 łyżeczka winiaku calvadosem1 łyżeczka cukru pudru
A oto jak to zrobić:
- Masło mieszamy z cukrem, żółtkiem, mąką i resztą składników. Dodajemy posiekane listki kolendry. Całość zagniatamy. Rozwałkowujemy na grubość 1 mm. Wycinamy koła, kroimy na pół. Pieczemy 12 min w 160 stopniach C.
- Aby przygotować syrop cukrowy: zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy rozmaryn i laskę wanilii. Dodajemy skórki cytrusów, kulki jabłka, zagotowujemy i schładzamy. Macerujemy przez 12 godz. Przed podaniem kulki suszymy na papierowym ręczniku.
- Śmietanę ubijamy z pudrem, dodajemy calvados. Na talerzu układamy pierwszy płatek ciasta, na nim kulki jabłek, krem z calvadosem. Przykrywamy drugim płatkiem ciasta i powtarzamy. Dekorujemy małymi płatkami jabłka i listkami mięty.
Czyszczenie krewetek wymaga chwili poświęcenia – w pierwszej kolejności usuwamy pancerz z nóżkami a następnie przewód pokarmowy za pomocą wykałaczki, nakłuwając grzbiet krewetki.
Flambirowanie, czyli widowiskowa czynność polegająca na polewaniu potrawy alkoholem i podpalaniu jej.
Przepis na zupę Bisque
Skład
500 g pancerzy i głów z surowych, rozmrożonych, dużych krewetek typu gambas
800 ml wody
4 szalotki
2 ząbki czosnku
1 i 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łodyga selera
1 marchewka
2 gałązki natki pietruszki
szczypta szafranu
1 szklanka białego wytrawnego wina
30 ml koniaku
1 łyżka oliwy z oliwek
30g masła
szczypta pieprzu cayenne
A oto jak to zrobić:
- Wino mieszamy z szafranem. W garnku na maśle i oliwie dusimy posiekane szalotki, seler, marchewkę i czosnek. Dodajemy głowy i pancerze krewetek, podsmażamy. Wlewamy koniak, flambirujemy. Dodajemy wino z szafranem, gotujemy aż połowa płynu odparuje. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę. Gotujemy 30 min.
- Całość miksujemy na gładka masę, i przelewamy przez sitko. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ze smażonymi krewetkami i grillowanymi kromkami chleba.
Przepis na pierś kurczaka podana z gnocchi z serem comte i pieczarkami
Skład:
4 piersi kurczaka
1l wody
świeże gałązki tymianku
80ml oleju
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
Gnocchi:
6 pieczonych ziemniaków
40g mąki
1 jajko
40g startego sera Comte
30ml oleju
Grzyby:
20 pieczarek lub boczniaków eryngi
1 łyżka masła
30 ml oleju
A oto jak to zrobić:
- W naczyniu mieszamy wodę z solą, następnie wkładamy do roztworu kurczaka i zostawiamy w lodówce na 8 godzin. Po upływie czasu wyjmujemy z solanki i podsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju, dodając masło, tymianek i czosnek. Mięso przekładamy do piekarnika i pieczemy przez 6 min w 160 stopni C.
- Aby zrobić gnocchi: pieczone ziemniaki obieramy ze skórki i przecieramy przez sito. Dodajemy mąkę, jajo, ser i sól. Masę dokładnie mieszamy i formujemy wałeczki. Kroimy gnocchi, a następnie gotujemy w osolonej wodzie.
- Grzyby czyścimy i kroimy na pół, smażymy na oleju z masłem, doprawiamy solą i pieprzem. Upieczone mięso podajemy z ugotowanymi gnocchami i grzybami.
Powyższe przepisy pochodzą z książki Z miłości do smaku. Książkę znajdziecie we wszystkich supermarketach i hipermarketach Carrefour oraz w Internecie.
Do końca Warszawskich Targów Książki możecie ją kupić za 39,99 zł.
O 12.00 można zdobyć autograf Davida Gaboriaud!
Super sprawa, też bym chciała wziąć udział w takim wydarzeniu. :-))
:-)
Feee, te krewetki, ja nie wiem, jak ludzie mogą to jeść :P
A mogą! :-) Jak są dobrze przygotowane to czemu nie! :-P
Zosiu dzięki za tą relację – fajnie że podałaś przepisy. Czy myślisz, że uda mi się ta zupa w moich domowych warunkach?
No pewnie! Sama planuję ją zrobić w następnym tygodniu! Jak by co to pisz, może uda mi się jakoś pomóc :-) Pozdrowienia!
Zosiu przepraszam że tu na forum, ale podpowiesz skąd ta bluzeczka w paski? Jest super a ja od dawna takiej szukam :-)
P.S. Zawsze lubię tu zaglądać :-)) I pod względem kulinarny i estetycznym :-**
Aniu, to z COS :-) Uściski!
Dobrze, że jesteś z powrotem:-) stęskniłam się:-) rozpoczęłam wczoraj sezon szparagowy. Jutro rabarbarowy. A krewetki zawsze i wszędzie:-)
Anito dzięki za wiadomość! Rozpakowuję się i działam z nowymi przepisami :-* Uściski!
Wow, wygląda super. Dawno nie korzystałem z Pani przepisów, ale w końcu znowu się pobawie trochę w kuchni :P
Patryk, dziękuję za wiadomość i nawet nie wiesz jak się cieszę, że męskie grono odwiedza mojà stronę??
Przepisy i cała relacja wyglądają przecudownie! Tylko te rozpuszczone włosy w trakcie przygotowywania potraw…
❤️ P.S. Raz można mi darować!:-)
Zdjęcia w akcji super! Dobre macie oko??
Dzięki!?
Zosiu, byłam na Targach Książki ale nie mogłam znaleźć pana Dawida?W domu uwielbiamy go oglądacć na kuchnia plus. Zazdroszczę Ci troszkę?
?
Cudowne i pyszne spotkanie :)
o tak! Madziu dzięki za odwiedziny :* Uściski!
Piękni ludzie pięknie się uśmiechają!:) Świetne zdjęcia i cały event, i OCZYWIŚCIE jedzonko marzenie!;)
❤️❤️❤️
Zosiu skąd te śliczne przeszklone obrazy z wołowiną i wieprzowiną ? <3 Pozdrawiam!
Magdo, niestety nie wiem… to stały element wyposażenia warszawskiego studia Smak Kariery :-) Uściski!
Pani David wydaje się bardzo sympatycznym. Zosiu fajne doświadczenie! Trochę Ci zazdroszczę :-)
Tak! Wprowadził rewelacyjną atmosferę :-) Pozdrawiam ciepło!