* * *
Pieczenie serników nigdy nie przychodziło mi łatwo. Jako dziecko zdecydowanie wolałam ten na zimno – bez rodzynek – z różową galaretką i plastrami brzoskwini na wierzchu. Z czasem smaki się zmieniają – chociaż niechęć do rodzynek pozostała :-) Jeżeli lubicie serniki wilgotne i dość puszyste, to ten przepis jest w sam raz!
Skład:
(forma o średnicy 23-26 cm)
1 kg tłustego twarogu, zmielonego dwukrotnie*
5 jajek
100 g masła
1 szklanka cukru (użyłam trzcinowego)
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z migdała z Maroko
250 ml mleczka kokosowego (użyłam tą białą, zawiesistą część)
80 g wiórków kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
do dekoracji: 1 obrane mango + 1/2 granatu + 1 łyżka wiórków kokosowych
* twaróg miksuje za pomocą blendera – myślę, że w tym przepisie lepiej smakuje niż zmielony z pudelka. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
A oto jak to zrobić:
- Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Porcjami dodajemy twaróg i miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy jajka, wiórki kokosowe, mleko kokosowe, mąkę ziemniaczaną i naturalny ekstrakt migdałowy. Miksujemy (nie za długo).
- Tak przygotowaną masę przekładamy do natłuszczonej formy. Sernik pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C przez 60 minut. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
- Ostudzony sernik dekorujemy obranymi płatami świeżego mango i ziarenkami granatu. Przed podaniem sernik najlepiej schłodzić min. 2 godziny w lodówce. Możemy posypać wierzch wiórkami kokosowymi.
Sernik pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C przez 60 minut. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Sernik dekorujemy obranymi płatami świeżego mango i ziarenkami granatu. Przed podaniem najlepiej schłodzić min. 2 godziny w lodówce. Możemy posypać wierzch wiórkami kokosowymi.
W następnym przepisie zdradzę Wam, jak przygotować zieloną pastę do jajek wielkanocnych
* * *
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
ja osobiście wielbię serniki i kocham je piec;)
:-)
Witaj Zosiu czy sernik mozna udekorowac truskawkami?? lub innymi owocami niz mango ??:) pozdrawiam
No pewnie :-) Truskawki nawet wskazane :-) Trzymam kciuki!
Dla mnie serniki to najprostsze ciasta właśnie ;)
Moje dlatego, że szkoliłam się u Mistrzyni serników czyli mojej Babci… Jej już nie ma, ale gdy przygotowuje to ciasto to czuję jakby stała obok :) i wszystko robię wg zasad, które obowiązywały w gdy razem gotowałyśmy lubi piekłyśmy: włosy związane, wszystkie składniki na stole żeby coś nie umknęło, skorupki z jajek od razu zapakować dla kur sąsiada. A przepisy testuje wszystkie jak leci, Babcia to była nowoczesna babeczka i lubiła nowe smaki :) więc ten sernik na pewno też będzie na tapecie :) zresztą włoski z kawą i ricottą polecany na któreś z Świąt Bożego Narodzenia przez Ciebie Zosiu to jeden z moich ulubionych :) Buziaki z Małopolski :)
Zosiu, pięknie wygląda:) Na pewno kiedyś spróbuję, bo uwielbiam serniki, a z kokosem i mango musi być pyszny! Na tegoroczne święta upiekę z przepisu, który dostałam od przyjaciółki, niezwykle prosty, zawsze się udaje i świetnie smakuje. Zapraszam do zobaczenia na moim blogu. Pozdrawiam ciepło i świątecznie:)
O! chętnie zobaczę :-) pieczony, czy na zimno?
Pieczony…to pierwszy, który mi dobrze wyrósł i wszystkim gościom smakował:) https://inspirowanenatura.wordpress.com/2017/04/05/sernik-doskonaly-z-bratkami/
Zosiu, nie wiem, czy ten problem pojawia się tylko u mnie, ale od czasu zmiany szablonu biały pasek z napisem „Blog, kategorie, książka…” jeździ za mną przez całą stronę i przeszkadza… Byłoby świetnie, gdyby dało się coś z tym zrobić :)
Gosiu, super że o tym piszesz – zaraz sprawdzimy, co się z tym da zrobić :-) Uściski!
Dziękuję ci pięknie za sprawdzony przepis na sernik. Taki właśnie szukałam na święta.
Mam taką samą makutrę, ma chyba więcej lat ode mnie, dostałam ją od babci :)
Pozdrowionka
Te makutry to chyba w każdych domach :-)) Uściski!
Serniki to moja miłość!
A z tej miłości w tym roku zrodziła się moja pierwsza książka z przepisami na serniki słodkie i wytrawne :)
http://rajdlapodniebienia.pl/index.php/produkt/ksiazka-serniki-slodkie-i-wytrawne-renata-czelny-kawa/
Twój wypiek prezentuje się cudnie!
Zdrowej i wiosennej Wielkanocy!
oo gratuluję! Super ;-) P.S. O serniku wytrawnym jeszcze nie słyszałam!
Dziękuję! :)
Zosiu, serniki wytrawne polecam gorąco!W książce mam ich kilka propozycji, zarówno pieczonych, jak i na zimno ;)
Wszystkiego dobrego!
Sernik z mango jeszcze nia jadłam ale ten wygląda bardzo smacznie!
:-)
Twaróg miksowany blenderem? Dobry pomysł! Czy jakość jest zbliżona do tego przemielonego przez maszynkę?
Myślę, że tak! P.S. To tak wyszło z lenistwa, ale całkiem się sprawdza! Pozdrawiam ciepło!
A ja chcialam sie dowiedziec z jakiego sera go zrobic, jesli nie mieszka sie w Polsce i nie ma sie dostepu do zwyklego twarogu..Ricotta? Philadelphia? Mascarpone?
Pozdrawiam cieplo!
:*
Wow Zosiu, bardzo wysoki ten sernik! Jakie wymiary poleciłabyś używając kwardatowej/prostokątnej blaszki? Niestety nie mam takiej wysokiej tortownicy :( Czy przez to, że sernik jest tak wysoki nie opada za bardzo po środku?
hmmm Agnieszko, a jaką masz formę do dyspozycji?
Zosiu jak to robisz ze sernik jest tak pieknie wyrosniety?? Mi zawsze ladnie rosnie a potem opada ?
Aga, a przy jakiej temperaturze pieczesz?
160 stopni
Zosiu, mleczko kokosowe czy mleko kokosowe? Pytam aby się upewnić :) Sernik wyglada obłędnie i pewnie tak samo smakuje , mam zamiar jutro go upiec :) Jak dla mnie najlepszy blog kulinarny , a zdjęcia przepiękne :) Pozdrowienia z UK :))
Joanno, dziękuję za wiadomość i pozdrowienia – w tym przepisie miałam na myśli, to gęste mleczko kokosowe z puszki :-) Pozdrawia ciepło!
Wygląda przepysznie! Wiele zrobiłabym za sernik! Uwielbiam :)
??
Jaką piękną trzeba mieć piękną wyobraźnię, żeby tworzyć takie cudeńka :) pozdrawiam ciepło :)
Aga, kochana jesteś! Dziękuję bardzo za Twoje odwiwdziny???
Szaleję za Twoimi zdjęciami i za sernikami oczywiście ? Mój tegoroczny sernik jeszcze w planach, może zamiast tradycyjnego skuszę się na Twój ? Wygląda obłędnie!
Póki co udało mi się upiec babeczki do koszyczka, choć nie wiem, czy przy moich chłopcach dotrwają do soboty ?
http://batirulez.blogspot.com/2017/04/babeczki-do-wielkanocnego-koszyczka.html?m=1
❤️??❤️
Zosiu,
czy mogę użyć melonów z puszki?
Pozdrawiam!
Oo na melona z puszki bym nie wpadła?
Oczywiście chodziło mi o mango z puszki… ehh przesilenie wiosenne :)
:-) ale melon też fajnie brzmiał :-P Wesołych Świąt!
Jakiego masla najlepiej uzyc? piekny sernik <3
Hmm, może osełkowe/ze strzałkowa? Najlepiej dodaj swoje ulubione??
Zosiu, pytanie troszkę z innej beczki ;) Skąd ta sukienka? Bo jest śliczna! Pozdrawiam ciepło
Zara (ale szczerze, raczej nie polecam :-)
Zosiu upiekłam sernik – pycha, zrobiłam mazurek kokosowo- limonkowy też pycha, świetne przepisy
Zosiu,
sernik wyszedł wyśmienity, nawet pomimo braku wiórek kokosowych o których zapomniałam.
Pozdrawiam
Agata
Agato, cieszę się bardzo :-) Całuję mocno, poświąteczne!
Gdzie można kupić taką foremkę na ciasto?
W tesco :)
A taką paterę na ciasto gdzie zakupiłaś? :)
Jeżeli chodzi o mleczko kokosowe i jego białą, zawiesistą część to znaczy, że chodzi o śmietankę z tego mleczka?
Nie wiem jak to się dzieje, że każdy przepis podany przez Panią mi wychodzi.
Dziękuję i życzę błogosławieństwa Bożego z okazji Świąt Wielkiej Nocy!