Skip to main content

Puszysty omlet ze świeżymi ziołami

IMG_1674

* * *

Do tego dania najlepiej nadają się świeże zioła i dużo przypraw, ponieważ tylko w ten sposób uzyskamy najlepszy rezultat. Smak możemy wzbogacić o wędzony boczek. Trochę przypomina włoską frittatę tylko bez ziemniaków. Doskonałe na późne śniadanie lub lekką kolację!
IMG_1704

Skład:

(przepis na 4 osób)

1 pęczek świeżej bazylii

2 pęczki pietruszki

1 pęczek świeżej mięty

1 pęczek świeżego szpinaku (ok. 250 g)

1 por

1 cebula

6 jajek

4-5 ząbków czosnku (ja lubię dużo czosnku, ale możecie zmniejszyć ilość)

2 łyżeczki przyprawy Za`atar – opcjonalnie (arabska mieszanka przypraw na bazie majeranku, tymianku, oregano, prażonego sezamu i sumaku) możemy zamienić na suszonego oregano

sól morska i świeżo zmielony pieprz

do smażenia: oliwa z oliwek i 2 łyżki masła

do posypania: tarty parmezan

IMG_1657

A oto jak to zrobić:

  1. Wszystkie zioła dokładnie myjemy, suszymy, odcinamy łodygi i siekamy na drobno (czynimy to też ze szpinakiem).
  2. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy delikatnie czosnek, cebulę i posiekany por.  Następnie dodajemy posiekane zioła. Dokładnie mieszamy i trzymamy jeszcze na ogniu przez 2-3 minuty. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem (jeżeli chcemy uzyskać pikantny smak, możemy dodać posiekaną papryczkę chili).
  3. Jajka ubijamy na puszystą pianę i dodajemy podsmażone warzywa z ziołami. Mieszamy i przelewamy na rozgrzaną patelnię z masłem. Omlet smażymy 5-6 minut, a następnie przekładamy do rozgrzanego piekarnika w 160 stopniach C i pieczemy 15-20 minut. Po upieczeniu posypujemy tartym parmezanem.

IMG_1660

IMG_1667Wszystkie zioła dokładnie myjemy, suszymy, odcinamy łodygi i siekamy na drobno (czynimy to też ze szpinakiem).

IMG_1671

Jajka ubijamy na puszystą pianę i dodajemy podsmażone warzywa z ziołami. Mieszamy i przelewamy na rozgrzaną patelnię z masłem. Omlet smażymy 5-6 minut, a następnie przekładamy do rozgrzanego piekarnika w 160 stopniach C i pieczemy 15-20 minut.

IMG_1684

Po upieczeniu posypujemy tartym parmezanem.

IMG_1698Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

12 Odpowiedzi do “Puszysty omlet ze świeżymi ziołami”

  1. Zdjęcia jak zawsze piękne! Tylko nie rozumiem skąd ta „moda” na pomięte obrusy? :/

    • Ja również nie rozumiem tej mody. Nie wygląda to ani schludnie ani nowocześnie-wyglada po prostu niedbale. Mam 30 lat, jestem otwarta na nowości i innowacyjne podejście do wielu rzeczy, ale to po prostu aż razi w oczy. Widać to na wielu zdjęciach w różnych bardziej lub mniej popularnych blogach, ale ja nigdy nie zrozumiem tego fenomenu. Przepis super, na pewno wypróbuję :)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.