* * *
Nie od dzisiaj wiadomo że serce, które wkładamy w przygotowanie jedzenia może zmienić nawet najbardziej zwykłą potrawę w pewien rodzaj sztuki. Wszystko to co nasz otacza może dać upust naszej fantazji – dlatego dzisiaj zainspirowana pierwszymi oznakami wiosny proponuję coś słodkiego z myślą o zbliżających się świętach…
Skład:
Przepis na biszkopt:
5 jajek
150 g mąki orkiszowej (może być zwykła)
150 g cukru trzcinowego (może być zwykły)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przepis na krem:
200 g chałwy waniliowej
500 g serka mascarpone
200 g śmietanki kremówki 30% lub 36 %
1 -2 kieliszki nalewki porzeczkowej lub malinowej
A oto jak to zrobić:
- Aby przygotować biszkopt: mikserem ubijamy pianę z białek, w ostatniej fazie ubijania (czyli jak już piana będzie lśniąca i sztywna) dodajemy po łyżce cukier. Następnie stale miksując, dodajemy żółtka. Odstawiamy mikser. Dodajemy przesianą mąkę orkiszową i ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do formy, której dno wykładamy najpierw papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C przez 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
- Aby przygotować krem: śmietankę przelewamy do garnuszka, dodajemy chałwę i podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając, aż chałwa się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie dodajemy 2-3 łyżki serka mascarpone i mieszamy, do uzyskania jednolitej masy. Resztę serka mascarpone delikatnie ubijamy i odstawiamy – będzie nam potrzebna do dekoracji tortu.
- Ostudzony biszkop kroimy na 3 lub 4 płaty i skrapiamy nalewką. Przekładamy kremem chałwowym i wykańczamy górę i brzegi tortu ubitym serkiem mascarpone. Tort najlepiej smakuje schłodzony (przed podaniem min. 1-2 godziny w lodówce)
Komentarz: Do dekoracji tortu wykorzystałam przebiśniegi (moje ogrodowe :-)) oraz chrobotek.
Ostudzony biszkop kroimy na 3 lub 4 płaty i skrapiamy nalewką.
Tort przekładamy kremem chałwowym i wykańczamy górę i brzegi tortu ubitym serkiem mascarpone.
Tort najlepiej smakuje schłodzony (przed podaniem min. 1-2 godziny w lodówce).
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
Zosiu, robisz chyba najpiękniejsze torty w internetach! :)))
❤️❤️❤️
Przepiękny tort Zosiu ? Z checia bym kawałek zjadła ??
Kasiu z przyjemnością bym Cię poczęstowała!
A z czego taka ładna dekoracja? Jadalne to to?
Zosiu, a czy możesz napisać dla jakiej wielkości (średnicy) foremki jest ten przepis. Z góry dziękuje i pozdrawiam. Ps. Uzależniłam sie od Twoich zdjęć morza ;)
Cieszę się baaardzo! P.S. Forma ma średnicę 20 cm, ale możesz śmiało wykorzystać te standardową tortownicę (chyba ma ok. 26-28 cm), będzie nie co niższy :-)
Ten tort jest tak piękny, że można na niego patrzeć i patrzeć, z jednej strony szkoda go zjeść, a z drugiej musi być przepyszny.
Mistrzostwo świata. Pozdrawiam.
http://www.themomentsbyela.pl
Elu dziękuję za wiadomość i odwiedziny! Jeżeli lubisz ,,wilgotne” ciasta, to ten z pewnością Ci zasmakuje :-) Dobrej nocy!
Ja bym ten tort i zdjęcia zgłosiła na konkurs! Serio Zosiu, jest fenomenalny :-))) Myślę, że nie tylko ja jestem tego zdania :-)))
:-****
Piękny piękny piękny, po prostu cud. To się nazywa talent i pasja, widać od pierwszego zdjęcia <3
:-))) dziękuję za odwiedziny i ciepłe słowa! Bardzo mi miło! Spokojnej nocy :*
Jaka piękna dekoracja! :) Czy to gąbka bazyliowa?
Karolino to chrobotek :-) Uściski!
wow, nie pomyślałabym :D dziękuję za odpowiedź!
:-)
Co za rewelacja!
Zapisuję w zeszycie przepisów do spróbowania :D
Bardzo się cieszę :-) Uściski!
Mmmm… pysznie :)
Ja też trwam w tym postanowieniu wielkopostnym oprócz ulgowej niedzieli i ewentualnie soboty było by ciężko! :) Oczywiście wtedy tylko domowe wypieki.
W ogóle deser cały wygląda po królewsku bo te łyżeczki urocze jak z innej epoki:) Targ staroci?
Uściski z Wielkopolski
Monika
Monia dzięki za wiadomość! Trzymam kciuki za Twoje postanowienia :-) Łyżeczki dostałam w prezencie urodzinowym od mojego Teścia :-))
naprawdę wygląda jak dzieło sztuki:0
:-P
Pani Zosiu od kilku miesięcy kupowanie książek kucharskich stało się moim hobby. Kupuję i testuję. Pani książki należą do moich ulubionych. Wiele z Pani przepisów weszło do mojego stałego menu dlatego mam pytanie czy może mi Pani polecić jakiś przepis białego tortu. Chciałabym sama upiec tort na komunię mojego syna a do Pani przepisów mam największe zaufanie ? Z góry dziękuję, pozdrawiam i czekam na kolejną książkę ?
Cudny :) Pani Zosiu ma Pani wspaniałe pomysły
Bardzo mi miło!!!! P.S. Jaka tam pani – po prostu Zosia :-)
Co prawda nie przepadam za chałwą, ale muszę koniecznie napisać, że dekoracja tortu jest niesamowita. Dzieło sztuki Zosiu!
U mnie także wiosenny i orzeźwiający tort, o smaku limonkowo-miętowym. Zapraszam :)
Smak limonkowo-miętowy – musi być pyszny!
Zosiu, co proponujesz zamiast likieru, poniewaz chcę zaserwowac dzieciom.P.S.Twoj blog jest rewelacyjny:)
czym mogłabym zastąpić nalewkę ;)? mój ssak mógłby nie być zadowolony ;)
Olu możesz zastąpić dżemem truskawkowym albo porzeczkowym… albo, możesz kupić owoce mrożone, trochę je podgotować aż puszczą sok – i nimi nasączyć blaty biszkoptów :-) Pozdrawiam ciepło!
bardzo dziękuję ! będę robić na świąteczny stół ;) choć z chęcią zjadłabym go znacznie wcześniej ;)
❤️
Czy jeżeli tort mają jeść dzieci nalewkę można zastąpić czymś innym ? Pozdrawiam ciepło:)
Zosiu, ratunku! Czym zastąpić mascarpone? Nie wiem co się stało ale w całym mieście nie ma ani grama tego serka ? Jakiś skandal. Biszkopt się piecze, what to do?
Masa chałwowa wydaje się bardzo płynna czy ona stężeje czy wpije w biszkopt? Wygląda na problematyczną, a zarazem przepyszną! Kusi mnie spróbować na święta…
Wiosennie pozdrawiam :)
Pani Zosiu, na jaką wielkość foremki jest biszkopt?