Skład:
750 g świeżych brokułów
ok. 1,5 l wody lub bulionu
ok. 100g wędzonego boczku (może być wędlina)
1 por
3 ząbki czosnku
80 g świeżego szpinaku
1-2 ziemniaki
1 łyżka masła
1 łyżeczka posiekanej papryki chili
sól morska + świeżo zmielony pieprz
do podania: oliwa smakowa (najlepiej pikantna lub truflowa), liście mięty
A oto jak to zrobić:
- Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, posiekany czosnek, por, pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę chili i liście szpinaku. Dodajemy brokuły i lekko przesmażamy. Następnie całość zalewamy wodą lub bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 18-20 minut. Całość blendujemy na gładki krem. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Podajemy z liśćmi świeżej mięty i kroplami pikantnej oliwy.
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
Obłęd! Robię!
?❤️?
Zosiu ja mam swój sposób na zupę z brokuła, ponieważ jego smak jest dla mnie okropny i żeby go jakoś zatuszować dodaję poza ziemniakami, marchewką, pietruszką, buraczki ćwikłowe :) Wszystko blenduję i po brokule ani śladu :)
Pozdrawiam Iwona :* :)
Banalnie prosty przepis na szybki i pyszny obiad ! Proszę więcej takich, matki półki nie mają czasu na gotowanie.
❤️❤️❤️
wspaniała zupa:)
???
Szukam takich miseczek już bardzo, bardzo długo! Gdzie nabyłaś swoje? Cudownie wyglądają na fotografiach kulinarnych <3
Katarzyno, te akurat kupiłam na przecenie w Zara home, sprawdź może jeszcze są :-)
Wyszła pyszna! Dziękuję :) będę wracać do tego przepisu :)
Boczek też blendujesz?
tak jest!
Ok to trochę dziwne ale ufam Ci Zosia
Ewelino, tylko go najpierw podsmażamy :-) Trzymam kciuki!
Zrobiłam, tylko wersję wegańską – boczek zastąpiłam chlebem czosnkowym. Wyszło pycha. Dzięki!
Mniam! :-PP
Mój 11 letni syn jak słyszy brokuły to mu się aż uszy trzęsą. Muszę wypróbować ten przepis, na pewno mu zasmakuje.
❤️❤️❤️
Droga Zosiu, lubie brokuly, a zupy kremowe uwielbiam, gdyz kreatywnosc jest na tym polu po prostu nieograniczna, a wiele warzyw wyladowaloby po prostu na smietniku, gdyby nie kremowe zupy jak zupa z salaty, gdyz z lisci juz zwiedlej, ale jeszcze nienadpsutej salaty, z lisci rzodkiewki wychodzi znakomita zupa. Fajna jest zupa krem z rukolii z feta, pokrzywy z orzechami sosnowymi, karczocha ostowego z zytnimi grzankami czy topinaburu z czerwona kapusta. Zupa krem z brokulow nigdy do tej pory mnie nie przekonala, tym razem na pewno wyprobuje twoj przepis ale zdecydowanie bez boczku. W duzej mierze szkola gotowania byly dla mnie Wlochy, w ogromnej mierze wloscy przyjaciele plus najlepsze ksiazki kucharskie: Srebrna lyzka, Cipriani etc. Oni wszyscy uwazaja, ze „barbazynstwem” jest dodawanie do zup warzywnych jakichkolwiek mies czy miesnych bulionow, gdyz niweluja czysto warzywny smak tychze. Stosuje ta zasade od dawna, gotuje je zaczynajac od podsmazania warzyw w oliwie z oliwek, czasami dla okrasy i poglebienia smaku dodaje homeopatyczna ilosc masla lub ghee, podsmazone warzywa zalewam jedynie woda, doprawiam, a zupy czysto warzywne, rowniez wszelakie zupy kremowe bez dodatku mies i miesnych bulionow smakuja jeszcze lepiej.
Nie miałam w domu pora, a miałam powoli żółknącego brokuła, którego musiałam wykorzystać, więc w zastępstwie dałam dwie cebule – zupa i tak wyszła pyszna! Do tego czosnkowe grzanki i obiad w pół godziny gotowy.
Dziękuje za rewelacyjny przepis :)
Cieszę się bardzo :*** i dziękuję za wiadomość!
Blendujemy razem z boczkiem??
Jak tylko masz ochotę :)