* * *
Ilekroć, gdy kupuję kawę na wynos spoglądam łakomym wzrokiem na słoje stojące przy kasie z równie wypieczonymi ciastkami. Zawsze obiecuję sobie, że upiekę takie w domu. Co prawda te moje, kształtem nie są idealne, ale smakują tak jak sobie wyobrażałam. Są maślane, kruche i nieco się ciągną. A przepis jest tak prosty, że udadzą się nawet początkującym. Bardzo polecam!
Skład:
(przepis na 8-10 sztuk)
180 g mąki orkiszowej (może być zwykła, pszenna)
8 krówek
80 g brązowego cukru
120 g masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
A oto jak to zrobić:
- Masło z cukrem ubijamy mikserem na gładką masę. Dodajemy jajko i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość zagniatamy (konsystencja przypomina kruche ciasto). Na końcu dodajemy kawałki pokrojonej krówki. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, formujemy ciasteczka o średnicy ok. 6-8 cm.
- Ciastka pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C (opcja: góra-dół) przez 10-12 minut. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż ostygną. Ciasteczka będą miękkie, ale po chwili stwardnieją.
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
* * *
Zapraszam na pozostałe przepisy z cyklu ciasta do filiżanki kawy – Bułeczki kokosowo-cynamonowe z białą czekoladą oraz Ciasto orzechowe wilgotne (bez mąki)
Brzmi bosko, krówki dodajemy do ciasta? czy tylko tak zdobimy jak na zdjęciu? brakuje mi jednego zdjęcia :) pozdrawiam
Lidko wszystko jest w opisie:-) pokruszone krówki dodajemy do ciasta?
OOOO!!! Idealne dla mojego synka na poniedziałek do szkoły, pierwszy dzień po feriach:-)
?
No i są! Od razu z dwóch porcji, bo do jutra nie przetrwałyby;-) Bardzo smaczne, dzieci zachwycone, robiliśmy ze zwykłej mąki.
:***
genialne, proste, smakowite, świetne do kawy i herbaty :)
:-)
Ale masz, Zosiu piekny ekspres do kawy.. Klasa sama w sobie i ten retro styl. Jest równie dobry w działaniu jak w wyglądzie?
Aromatycznej niedzieli dla Ciebie i Twoich bliskich.
Pozdrawiam ciepło!!!
Olu rzeczywiście jest śliczny :-) Kawa jest jak w najlepszych włoskich restauracyjkach :-) Pozdrawiam ciepło!
Jeszcze dziś wypróbuję ten przepis, bo składniki tak proste źe są chyba w kazdym domu. Czytasz w myślach Zosiu. Od dawna szukam tak pięknego ekspresu do kawy, co to za model? Równie piękna jest filiżanka ze spodeczkiem, to Villa Italia? Rodzinnej niedzieli Zosieńko
Aga dziękuję za wiadomość i odwiedziny! Marka ekspresu to Smeg:http://www.smeg.pl/ekspres-do-kawy/ Jesteśmy bardzo z niego zadowoleni :-) A filiżanka to zarahome (kupiona kilka lat temu:-) Pozdrawiam ciepło!
Również dołączam się z pytaniem o ekspres ; )
Też mi się taki marzy.
Ankuu jestem bardzo zadowolona, bo ma dużą moc – co jest dość istotne przy spienianiu mleka. Kawę sama mielę, bo lubię :-) No i z uwagi na estetykę bardzo go lubimy :-)
Upiekłam dzisiaj. Wyszły pyszne, choć moje nie wyglądają tak apetycznie jak Twoje na zdjęciach. Ale liczy się przecież smak. Na pewno upiekę je jeszcze nie raz.
:*
Cześć Zosiu ,myślisz ,że coś by wyszło gdybym zamiast masła dodała oleju kokosowego ,a zamiast jajka rozgniecionego banana?Pozdrawiam!
A spróbuj! Też jestem bardzo ciekawa :-)
Witaj Zosiu. Zrobiłam dzisiaj ciasteczka dla męża z okazji Walentynek, tylko zamiast krówek dodałam suszoną żurawinę i posypałam wiórkami kokosowymi – coś pysznego. Dano nie spotkałam się z tak łatwym i smacznym przepisem :)
Pozdrawiam.
❤️❤️?
Jaka jest cena tego ekspresu do kawy?
Zosiu, zupełnie z innej beczki – skąd jest ta przepiękna kwiatowa koszula, którą masz na sobie na zdjęciach?
Asiu z Zary – obecna kolekcja. Pozdrawiam serdecznie!
Pyszne ciasteczka! Uwielbiam takie kruche, najlepiej świeże ciastka do kawy. Dzięki za przepis. Myślę, że wykorzystam go i dam znać czy mi wyszły :)
Ciastka wyszły pyszne, kolejny Twój przepis ląduje w moim przepiśniku, i tym samym na stałe będzie wykorzystywany w moim domu. Dziękuję
Zosiu, ciasteczka są pyszne i zawiadamiam, że pysznie udają się również z mąki owsianej :)
Agnieszko❤️ Cieszę się bardzo i dziękuję za wiadomość!
Obłędnie wyglądają krówki ; ) Dziękuje za inspiracje a przepis czeka na realizację w mojej kuchni.
Oczywiście niesymetryczne ciasteczka wyglądają bardziej „domowo” (i jak dla mnie super), ale jeśli chcesz uzyskać formę taką jaką widziałaś w słojach w kawiarni, to wystarczy na koniec wykrajać je formą (wystarczy zwykła obręcz np. do formowania ryżu na talerzu)
Zosiu, kiedyś już piekłam i potwierdzam – przepyszne!!
Mam w lodówce słoiczek domowego slonego karmelu. Myślisz, że można użyć zamiast krowek?
Hmmm boję się, że może być za płynna masa. Lepiej dodać coś ze zbitą strukturą👌
Zosiu, przepis jest oznakowany jako 'bez glutenu’ jednak mąka orkiszowa zawiera gluten. Jaki zamiennik proponujesz żeby ciasteczka były bezglutenowe :)
pozdrowienia!
Orkisz to gluten. Tego przepisu nie powinno być w tej kategorii.