Skip to main content

Simple Italian Sandwich (ciemne pieczywo, Ricotta, podpiekane pomidory z ziołami).

Skład:

1-2 kromki ciemnego pieczywa

1 duży pomidor lub 2-3 pomidorki koktajlowe

ser włoski Ricotta

1 łyżeczka musztardy

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka suszonej bazyli

1 łyżka, pokrojonej świeżej pietruszki

3 listki, posiekanej świeżej bazyli

sól i pieprz

A oto jak to zrobić:

1. Pomidory kroimy w połówki, posypujemy suszonymi ziołami, doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C. Pieczemy, aż skórka na pomidorach straci swoją elastyczność. Kromkę pieczywa, cienko smarujemy musztardą, nakładamy grubą warstwę sera Riccotta. Wyjmujemy podpieczone pomidory z piekarnika i układamy na wierzchu kanapki. Posypujemy posiekanym czosnkiem, świeżą bazylią i pietruszką. 

Pomidory kroimy w połówki, posypujemy suszonymi ziołami, doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C. 

Kromkę pieczywa cienko smarujemy musztardą i  nakładamy grubą warstwę sera Riccotta

Pieczemy do momentu, aż skórka na pomidorach straci swoją elastyczność.

Przed podaniem kanapkę możemy skropić oliwą z oliwek.

31 Odpowiedzi do “Simple Italian Sandwich (ciemne pieczywo, Ricotta, podpiekane pomidory z ziołami).”

  1. Bardzo ciekawe..
    Ja bardzo chciałabym prosić o przepis na jakąś pyszną kawę, jeśli można ;p

  2. mmmhhhh no to trudno, po czymś takim muszę teraz zrobić sobie kolację
    nie mam ricotty więc kozi ser musi go zastąpić
    ale inspiracja fajna dzięki

  3. Musi być nieziemsko pyszne,bo wygląda po prostu fantastycznie!! ;)
    Pozdrowienia gorące dla Ciebie Zosiu !!;)

  4. Kasiu!!ostatnio dzień w dzień zajadam się czerwonym grejpfrutem (wiadomo-świetnie działa na figurę, można z nim dość szybko zrzucić parę kilo;)znasz jakieś grejpfrutowe przepisy ?:)))))byłobyby pysznie, bo juz mi się nudzi zajadanie go na „surowo”….:) ps. świetny blog; fajnie,że jesteś:) i ogólnie serdecznie pozdrawiam i ściskam:)

  5. Mimo, że nie jestem wielkim fanem Ricotty, to wygląda naprawdę apetycznie. Poza tym, przepis przypomniał mi o czymś co już od dawna za mną chodzi .
    Pozdrawiam !

  6. cudnie to wygląda! muszę spróbować, bo raczej nie da się tu niczego zepsuć ;-)

    ostatnio zrobiłam ciasto i wszystkim baardzo smakowało :)

    ten blog to dla mnie świetna inspiracja, i super połączenie mody, stylu i smacznego jedzonka ;))
    Pozdrawiam

  7. Zosieńko gdyby nie Ty w ogólnie nie wchodziłabym na bloga!!!!Dzięki Tobie jest tutaj tak przyjemnie:)uwielbiam Twoje przepisy i ciągle z nich korzystam!!!pozdrawiam serdecznie z Olsztyna.

  8. podpiekane pomidorki zastąpię suszonymi, który ostatnio narobiłam chyba 100 słoików :)

  9. Właśnie spożywam :D Kocham Cię za tą kanapkę normalnie, w ogóle blog jest cudowny, pozdrawiam ciepło ;)

  10. Hey ! Kanapki istna rewelacja ! Chciałabym zdradzić mój nowy sekret odnośnie sałatek jak i kanapek – ostatnio odkryłam musztardy Develey: słodka i ziołowa, rewelacyjnie komponują się z tak smacznymi kanapkami jak powyżej jak również potrawami mięsnymi.
    Super zdjęcia ! Pozdrawiam i polecam :)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.