Skład:
1-2 kromki ciemnego pieczywa
1 duży pomidor lub 2-3 pomidorki koktajlowe
ser włoski Ricotta
1 łyżeczka musztardy
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonej bazyli
1 łyżka, pokrojonej świeżej pietruszki
3 listki, posiekanej świeżej bazyli
sól i pieprz
A oto jak to zrobić:
1. Pomidory kroimy w połówki, posypujemy suszonymi ziołami, doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C. Pieczemy, aż skórka na pomidorach straci swoją elastyczność. Kromkę pieczywa, cienko smarujemy musztardą, nakładamy grubą warstwę sera Riccotta. Wyjmujemy podpieczone pomidory z piekarnika i układamy na wierzchu kanapki. Posypujemy posiekanym czosnkiem, świeżą bazylią i pietruszką.
Pomidory kroimy w połówki, posypujemy suszonymi ziołami, doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C.
Kromkę pieczywa cienko smarujemy musztardą i nakładamy grubą warstwę sera Riccotta
Pieczemy do momentu, aż skórka na pomidorach straci swoją elastyczność.
Przed podaniem kanapkę możemy skropić oliwą z oliwek.
magnifique :-)))))
Aż chce się zanucić:
http://www.youtube.com/watch?v=_4X8YsFQRtg
Pozdrawiam ciepło:-))
Zosiu, jakiego sera ricotta używasz? ;)
Bardzo ciekawe..
Ja bardzo chciałabym prosić o przepis na jakąś pyszną kawę, jeśli można ;p
O,tak! Ja również poproszę przepis na kawę ;)
Mniaam! aż mi się zachciało tu, teraz i natychmiast:)
O tak! tak! tak! uwielbiam pomidory z ziołami. To coś dla mnie :-)
Uwielbiam takie jedzenie! Zosiu, dzięki Tobie ten blog 'dostaje’ smaku:D
bardzo, bardzo mi milo! dziekuje serdecznie!
mmmhhhh no to trudno, po czymś takim muszę teraz zrobić sobie kolację
nie mam ricotty więc kozi ser musi go zastąpić
ale inspiracja fajna dzięki
Moja ulubiona kanapka na świecie :-)
Genialna w swojej prostocie.
Jak zwykle narobiłaś mi smaku!
wspaniała :)
Panino Italiano, meraviglioso:)
Zosiu, dziękuję za wszystkie wpisy inspirowane Włochami:)
:)
proste a jakie smaczne:)
superaste ;D
Musi być nieziemsko pyszne,bo wygląda po prostu fantastycznie!! ;)
Pozdrowienia gorące dla Ciebie Zosiu !!;)
Dziękuję i również pozdrawiam! Zosia
Kasiu!!ostatnio dzień w dzień zajadam się czerwonym grejpfrutem (wiadomo-świetnie działa na figurę, można z nim dość szybko zrzucić parę kilo;)znasz jakieś grejpfrutowe przepisy ?:)))))byłobyby pysznie, bo juz mi się nudzi zajadanie go na „surowo”….:) ps. świetny blog; fajnie,że jesteś:) i ogólnie serdecznie pozdrawiam i ściskam:)
Niby banelne, a wygląda świetnie…
Ja nie jem o tej godzinie…:/
Pozdrawiam.
Mimo, że nie jestem wielkim fanem Ricotty, to wygląda naprawdę apetycznie. Poza tym, przepis przypomniał mi o czymś co już od dawna za mną chodzi .
Pozdrawiam !
Pyszności, właśnie założyłam ogródek z ziołami, gdzie rośnie także rukola, więc zrobię sobie taką kanapkę. Do tej pory z mozarellą jadłam.
Pozdrawiam
Monika
http://www.bentopopolsku.blogspot.com
No Zosiu, co post, to smaczniejszy :) wypróbowałam już kilka Twoich przepisów i przyznam, że wyszły przepysznie:) pozdrawia, :)
cudnie to wygląda! muszę spróbować, bo raczej nie da się tu niczego zepsuć ;-)
ostatnio zrobiłam ciasto i wszystkim baardzo smakowało :)
ten blog to dla mnie świetna inspiracja, i super połączenie mody, stylu i smacznego jedzonka ;))
Pozdrawiam
Zosieńko gdyby nie Ty w ogólnie nie wchodziłabym na bloga!!!!Dzięki Tobie jest tutaj tak przyjemnie:)uwielbiam Twoje przepisy i ciągle z nich korzystam!!!pozdrawiam serdecznie z Olsztyna.
Dziękuję i również pozdrawiam serdecznie cały Olsztyn! ;-)
podpiekane pomidorki zastąpię suszonymi, który ostatnio narobiłam chyba 100 słoików :)
Wczoraj wypróbowałam.Bardzo smaczne;)
Prosto i na temat ! To lubię !
Właśnie spożywam :D Kocham Cię za tą kanapkę normalnie, w ogóle blog jest cudowny, pozdrawiam ciepło ;)
:) dziękuję bardzo i pozdrawiam gorąco!
Zosia
Hey ! Kanapki istna rewelacja ! Chciałabym zdradzić mój nowy sekret odnośnie sałatek jak i kanapek – ostatnio odkryłam musztardy Develey: słodka i ziołowa, rewelacyjnie komponują się z tak smacznymi kanapkami jak powyżej jak również potrawami mięsnymi.
Super zdjęcia ! Pozdrawiam i polecam :)