Uwielbiam ryby. Wielokrotnie deklarowałam wszem i wobec, iż należę do tych osób, które o mięsie mogą na wiele tygodni zapomnieć. Myślę, że to nie jest objaw chwilowej mody, tylko potrzeba mojego organizmu, a zasada, że danie rybne przygotowuję dwa razy w tygodniu, na stałe wpisała się w nasz rytuał. Jako że wkraczamy w okres przedświąteczny, mam dla Was przepis mało skomplikowany i szybki. Aromatyczne zioła, wyciśnięty sok z pomarańczy i świeży łosoś. Wszystko razem łączymy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez kilka minut. Danie bardzo apetyczne. Szczerze polecam, bo warto!
* * *
Przy okazji chciałabym Was zaprosić do wzięcia udziału w przedświątecznym konkursie. Więcej szczegółów znajdziecie pod tym linkiem. Pięknej niedzieli!
Skład:
(przepis na 3-4 osoby)
płat świeżego łososia (bez skóry)
3-4 gałązki świeżego rozmarynu
1-2 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
sok wraz z miąższem, wyciśnięty z 3 pomarańczy
2 łyżki oleju rzepakowego z dodatkiem oleju lnianego Fithia
2 łyżki miodu
sól morska
świeżo zmielony pieprz
A oto jak to zrobić:
- Płat łososia kroimy na kawałki, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Na rozgrzanym oleju delikatnie podsmażamy posiekany czosnek, imbir i rozmaryn. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego z łososiem. Zalewamy wyciśniętym sokiem z pomarańczy i dodajemy miód. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 15-18 minut lub do momentu zarumienia skórki. Podajemy na ciepło!
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
Pyszny łosoś ?Mam ochotę wypróbować przepis. Co bedzie pasować do tego łososia?
1-2 ząbki czosnku i kawałek (ok. 2cm) świeżego imbiru. Dziękuję za wiadomkść:)
Zrobiłam dzisiaj taki obiadek : ) pasuje do tego np.kapusta pekińska z papryką albo surówka z białej kapusty z marchewką.
W składzie przepisu nie ma info o czosnku czy imbirze- jaka ilość jest potrzebna? Przepis zapowiada się smakowicie :)
Zosiu a kiedy post o Twojej urodowej pielegnacji? :))
hmmmm :-)
Czekamy, czekamy ; )
Właśnie w piekarniku piecze się łosos w pomarańczach : ))
Dam znać, jak wyszedł :)
Już zjedzony ?
Dzięęęękuję za przepis :*
ale apetyczna rybka :)
Po zdjęciach wnioskuję że łosoś przed włożeniem do naczynia żaroodpornego był wcześniej lekko pod grilowany?
Nie mjest o tym wspomniane w przepisie, mogłabyś proszę potwierdzić, czy grilować go wcześniej, czy to tylko moje wrażenie?
Wyłącznie pieczemy :)
czemu zatem jest zdjecie lososia na patelni grillowej? ;)
Dzięki za odpowiedź:)
dzis zrobilam takiego lososia i wyszedl super, bardzo dziekuje za przepis :)
Czy mozna łososia zamienić na dorsza?
Mniam, zrobił dzisiaj mąż i było wyśmienite. Do tego pieczone marchewki i pietruszki. Palce lizać
A ja mam pytanie o ten miód…. w jakim celu go dodajemy? W 180 stopniach ze zdrowotnych właściwości miodu nic nie zostanie. W jakim celu go dodajemy?
Fajny przepis,tylko jeden szczegół jeśli ma być łosoś bez skóry to jak można go piec do czasu zarumienienia skórki!