Skip to main content

Pieczony łosoś w pomarańczach z miodem i rozmarynem

img_8756

Uwielbiam ryby. Wielokrotnie deklarowałam wszem i wobec, iż należę do tych osób, które o mięsie mogą na wiele tygodni zapomnieć. Myślę, że to nie jest objaw chwilowej mody, tylko potrzeba mojego organizmu, a zasada, że danie rybne przygotowuję dwa razy w tygodniu, na stałe wpisała się w nasz rytuał. Jako że wkraczamy w okres przedświąteczny, mam dla Was przepis mało skomplikowany i szybki. Aromatyczne zioła, wyciśnięty sok z pomarańczy i świeży łosoś. Wszystko razem łączymy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez kilka minut. Danie bardzo apetyczne. Szczerze polecam, bo warto!

*  *  *

Przy okazji chciałabym Was zaprosić do wzięcia udziału w przedświątecznym konkursie. Więcej szczegółów znajdziecie pod tym linkiem. Pięknej niedzieli!

img_8749

Skład:

(przepis na 3-4 osoby)

płat świeżego łososia (bez skóry)

3-4 gałązki świeżego rozmarynu

1-2 ząbki czosnku

kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)

sok wraz z miąższem, wyciśnięty z 3 pomarańczy

2 łyżki oleju rzepakowego z dodatkiem oleju lnianego Fithia

2 łyżki miodu

sól morska

świeżo zmielony pieprz

img_8752

A oto jak to zrobić:

  1. Płat łososia kroimy na kawałki, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
  2. Na rozgrzanym oleju delikatnie podsmażamy posiekany czosnek, imbir i rozmaryn. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego z łososiem. Zalewamy wyciśniętym sokiem z pomarańczy i dodajemy miód. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 15-18 minut lub do momentu zarumienia skórki. Podajemy na ciepło!
    img_8768

img_8774

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

19 Odpowiedzi do “Pieczony łosoś w pomarańczach z miodem i rozmarynem”

  1. Pyszny łosoś ?Mam ochotę wypróbować przepis. Co bedzie pasować do tego łososia?

    • 1-2 ząbki czosnku i kawałek (ok. 2cm) świeżego imbiru. Dziękuję za wiadomkść:)

    • Zrobiłam dzisiaj taki obiadek : ) pasuje do tego np.kapusta pekińska z papryką albo surówka z białej kapusty z marchewką.

  2. W składzie przepisu nie ma info o czosnku czy imbirze- jaka ilość jest potrzebna? Przepis zapowiada się smakowicie :)

  3. Po zdjęciach wnioskuję że łosoś przed włożeniem do naczynia żaroodpornego był wcześniej lekko pod grilowany?
    Nie mjest o tym wspomniane w przepisie, mogłabyś proszę potwierdzić, czy grilować go wcześniej, czy to tylko moje wrażenie?

  4. Mniam, zrobił dzisiaj mąż i było wyśmienite. Do tego pieczone marchewki i pietruszki. Palce lizać

  5. A ja mam pytanie o ten miód…. w jakim celu go dodajemy? W 180 stopniach ze zdrowotnych właściwości miodu nic nie zostanie. W jakim celu go dodajemy?

  6. Fajny przepis,tylko jeden szczegół jeśli ma być łosoś bez skóry to jak można go piec do czasu zarumienienia skórki!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.