* * *
O tej porze roku nic tak dobrze nie rozgrzewa jak gar domowej zupy. To jest jeden z tych przepisów co praktycznie ,,sam się robi”. Bez problemu możecie zmodyfikować jej skład, a także – w razie potrzeby – przyrządzić większą ilość. Teraz mogę ze spokojem wyglądać przez okno i patrzeć na spadające płatki śniegu :-) Dobrego popołudnia :*
Skład:
(przepis na 3-4 porcje)
150 g czerwonej soczewicy
1,2 l bulionu warzywnego lub wody
1 puszka pomidorów
1 łyżeczka posiekanej papryki chili (opcjonalnie)
kilka liści jarmużu
3 cm kawałek świeżego imbiru
1 cebula
2 gałązki tymianku
1 czerwona papryka
3-4 liście laurowe + 8 ziarenek czarnego pieprzu
1 łyżka kminu rzymskiego
4-5 ząbków czosnku
do smażenia: oliwa z oliwek
do podania: natka pietruszki
jogurt grecki lub śmietana
A oto jak to zrobić:
- W garnku o żeliwnym dnie podsmażamy na oliwie posiekaną cebulę, czosnek, papryczkę chili i gałązki tymianku. Całość zalewamy bulionem lub wodą i dodajemy soczewicę, imbir, posiekany jarmuż, liście laurowe, pomidory z puszki i resztę przypraw. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy temperaturę i gotujemy ok. 35-40 minut.
- Całość doprawiamy wg uznania – solą, dodatkową szczyptą kminu rzymskiego lub pieprzem. Podajemy z posiekaną pietruszką i ewentualnie łyżką jogurtu lub śmietany.
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
Zupa zapowiada się bardzo ciekawie i smacznie.:)Czy zamiast czerwonej może być zielona soczewica?Pozdrawiam Zosiu:)
Juz gdzieś to czytałam … Tak u Liski… niezbyt ładnie z twojej strony, ze tak ja skopiowałas.. nawet „przepis co sam sie robi” …..identyczny ..
A skąd wiesz, że u Liski? Bardzo nie lubię, jak ktoś tak z nudów i z chęci dopisania czegoś niekorzystnego pozostawia tu taki ślad….
White plate
Zupa soczewicowo-pomidorowa
4 lutego 2013
Tam zamiast jarmużu jest kolendra, poza tymprzeousy bardzo podobne. Moze to jednak wynikać z faktu, ze oba przepisy czerpią z tego samego źrodła – kuchni indyjskiej
Zosiu ja robię podobno, tylko z pieczarkami – u nas w domy też tak się mówi, że robi się sama!
Pozdrowienia z Koszalina – u nas też dzisiaj padało :-)
Ilona
Zosieńko,
ta zupa to pomysł na mój jutrzejszy obiad.
A ja cięgle gotuję Twoją z ziemniakami, porem i boczkiem. Uwielbiajmy ją w domu. Mniamku!!!!
piękne zdjęcia!
Wspaniale się komponują smaki. Podziwiamy i na pewno wypróbujemy :-)
Zośka, chciałam jedynie donieść, że dzisiaj piekliśmy Twoje (Przemka) rogaliki – są niesamowite – gratuluję Wam, bo to jeden z lepszych przepisów na ciasto drożdżowe jakie kiedykolwiek zrobiłam :-))))
O rajciu! Czy ja mogę wpaść do Ciebie, dzisiaj, teraz!?
Zosiu, przepis wspaniały. Zupka ugotowana i już zjedzona. Zamiast jarmużu (którego nie miałam), dodałam pod koniec gotowania świeży szpinak. Ależ to było dobre :))
Super wygląda! U mnie dziś Twoje danie „studenckie” z białej fasoli, a to będzie kolejne:-) Póki co do zobaczenia w Poznaniu w sobotę:-)!
do zobaczenia! :* :* :*
na te chłody zupa idealna:)
Zosiu , a kiedy bedzie przepis na ten deser z Instagram ? Pozdrawiam Ania
Wspaniały przepis, Zosiu:-) O tej porze roku do zup lub tzw. Eintopfów zawsze dorzucam korzeń imbiru;-) Udanego weekendu!
Pozdrawiam ciepło, tym razem z zamglonej Warszawy,
Marta:-)
A co zrobić z czerwoną papryką?
Zosiu,świetny przepis,oby wiecej takich! kombinuję ostatnio z dietą wegetariańską,więc na pewno wypróbuję i zdam relację,jak smakowało :)
P.S. Zosiu,czy mogłabyś w zakładkach na górze dodać oprócz podziału obiad/śniadanie/słodkie itd. także „przepisy wegetariańskie”.
A czy moze byc zielona soczewica zamiast czerwonej?
Zupa jest pyszna! Jako zaganiana mama uwielbiam potrawy, które robią się same i ten przepis pojawił się akurat, kiedy najbardziej go potrzebowałam. Zupa przyjemnie rozgrzewa i syci. Mąż co prawda podejrzliwie spoglądał na jarmuż i soczewicę, ale aromat, zwłaszcza kuminu go przekonał. Dziękuję i pozdrawiam :)
???
Zosiu, uwielbiam Twoje przepisy. Wszystkie zawsze sie sprawdzaja ale ta zupa przerosla moje oczekiwania- jestem uzalezniona! Wlasnie gotuje ja trzeci raz pod rzad! Ciagle mi malo ?! Obecnie mieszkam za granica ale pochodze z Gdyni I zawsze uwielbiam ogladac Twoje piekne zdjecia naszych okolic! Juz w niedziele przylatuje do domu na Swieta gdzie czeka na mnie przedswiateczny prezent- Twoja nowa ksiazka! Juz nie moge sie doczekac, kiedy ugotuje cos z tej ksiazki dla mojego malego synka ☺️. Pozdrawiam ?
Moniko dziękuję Ci bardzo za Twoją wiadomość. Baaardzo mi miło! Uściski i pięknych Świąt w naszym mieście :-**
Dziękuję za ten przepis, zupa jest tak pyszna, że właśnie ugotowałam ją już trzeci raz. Dodałam szpinak zamiast jarmużu (pod sam koniec gotowania) i zieloną soczewicę zamiast czerwonej. Zapomniałaś wspomnieć kiedy dodajemy paprykę – ja dodałam ją razem z soczewicą przed wlaniem bulionu, dzięki temu trochę się podsmażyła. Dobrego dnia!
❤️❤️❤️
Idealne na kwarantanne 😍 ja zrobiłam gęstą jak gulasz do kaszy. Ale ten kumin i chilli idealnie rozgrzewające! I kolędra do posypania. Rewelacja!!!! Już przesłałam dalej w świat :-)
Olu bardzo się cieszę i dziękuję za wiadomość! Pozdrawiam ciepło👋☀️