Zgodnie z zapowiedzią, zapraszam na pierwszy przepis z cyklu – ciasta do filiżanki kawy. Myśląc o konkretnych przepisach, mam przed oczami długie jesienne wieczory. Wówczas, nic tak nie cieszy jak święty spokój :-) dobra książka i coś słodkiego. Biała czekolada, wiórki kokosowe i intensywny zapach cynamonu powinny Was wprawić w dobry nastrój!
Skład:
Przepis na ciasto:
450 g mąki
150 ml ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
20 ml oleju roślinnego
2 jajka
60 g brązowego cukru
80 g masła
farsz:
200 g białej czekolady
100 g wiórków kokosowych
3 łyżki brązowego cukru
A oto jak to zrobić:
- Świeże drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem folii. Po 15 minutach powinien podrosnąć.
- Do oddzielnej miski przesiewamy pozostałą mąkę, cukier i jajka. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i jednocześnie mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone (nie gorące!) masło i wyrabiamy ciasto (wyrabiam mechanicznie za pomocą haka). Po kilku minutach wyrabiania ciasta, dolewamy cienkim strumieniem olej i ponownie ugniatamy ciasto. W efekcie końcowym ciasto nie powinno kleić się do rąk. Jeżeli się jednak klei, podsypmy mąką.
- Aby przygotować farsz: pokruszoną białą czekoladę łączymy z wiórkami kokosowymi, cukrem i cynamonem (opcjonalnie: możemy dodać ziarenka wanilii).
- Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt (ok. 40 x 50 cm), na wierzchu rozsypujemy farsz, a następnie od jednego boku zawijamy w rulon (na zdjęciu). Doklejamy boki. Tak zwinięty rulon kroimy na plastry ok. 2,5 cm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 15-18 minut lub do momentu, aż zbrązowieją.
Komentarz: Bułeczki przed pieczeniem możemy posypać płatkami migdałowymi lub cukrem gruboziarnistym. Najlepsze są na ciepło. Uwaga, szybko stają się twarde, więc przechowując je pamiętajmy o zawinięciu w lnianą serwetę.
Mam w planach zrobić bułeczki cynamonowe, ale Twój przepis mnie zachwycił – dodatkowo kokos, który uwielbiam :)
Madziu, cieszę się, że się spodobał! Nam tak zasmakował, że powtarzam w sobotę :-) Pozdrawiam ciepło!
Zosiu biorę się za komponowanie składników ale tak mam ochotę zamiast wiórek kokosowych dodac zmielone orzechy włoskie :)
Doskonały pomysł! Ja jeszcze próbowałam ze zmielonymi migdałami! Pycha!
Robię! Kocham wszystkie składniki :-)
Trzymam kciuki!
Zosiu skradłaś moje serce tym pierwszym przepisem :-))))) już się nie mogę doczekać kolejnych!
A, no i zdjęcia niesamowite. Pomyślałaś o wpisie n/t fotografii kulinarnej? Powinnaś!
:-) nawet nie wiesz jak się cieszę!
Ożesz, ale to musi być bajecznie dobre :-PP Mniamku!
O jejciu, jakie pyszności Zosiu!! :)
Cynamon, biała czekolada mmm….
Powiedz mi, tak ile sztuk z tej porcji wychodzi?
Istotna sprawa, duża rodzina:):)
Pozdrawiam cieplutko.
Monika
hmm, wszystko zależy jakiej będą grubości – ale mniej więcej 10-12 sztuk :)
Fajnie Zosiu! Bardzo podoba mi sie pomysl na cykle przepisow i zgadzam sie zprzedmowczynia ze jeden wpis o fotografii kulinarnej tez bylby super! Zdjecia jak zwykle zachwycaja. Widac na nich pasje i milosc wlozona w przygotowanie posilku i to ze posilki w Twoim domu lacza rodzine. Patrze na nie i sama mam ochote upiec, ugotowac a potem ZJESC :-D
Dzisiejsze buleczki zrobie na pewno – tylko ze z gorzka czekolada bo biala odpada ze wzgledu na zawartosc cukru. W samym ciescie moge zastosowac jego zamienniki wiec nie ma problemu! :) Ahhh ale mi smaku narobilas!
Pozdrawiam serdecznie!
Marta
☺️☺️??
Jej, jakie pyszności. Dlaczego ja jestem takim leniuchem i ciasto drożdżowe zawsze wydaje mi sie trudne w zrobieniu? Zamiast spróbować samej zawsze lecę si sklepu po gotowe drożdżówki;((
Kasiu ja też tak myślałam.. do czasu, aż zaczęłam próbować ? Może po tym przepisie zmienisz zdanie??
Kasiu, nie wiem ja ten przepisa ale ten: http://www.mojewypieki.com/post/drozdzowki-z-bialym-serem robie zwyklym mikserem i wychodzi dobre. Pozdrawiam
To nadzienie kusi mnie niesamowicie :)
wiemy, że dużo energii pochłonęła Cię ostatnio praca nad książką… tak więc teraz po cichu liczę na to, że ponownie częściej będę spotykać tu Twoje kolejne smaczne przepisy :-)
??
Zosiu, czy można użyć białej czekolady w wersji „do gotowania”? Bo nie wiem, czy ona się tylko do kąpieli wodnej i na polewę nadaje, czy jako farsz też przejdzie.
hmm, czyli masz na myśli taką czekoladę w postaci mazi, trochę jak polewa?
O, taką mam: http://www.biedronka.pl/pl/product,id,28434,name,czekolada-do-gotowania-pantagruel-200-g
Niby zwykła tabliczka ?
Idealna! Możesz ją śmiało pokroić i zmieszać z resztą składników :-) Trzymam mocno kciuki!
Zosiu, przepis jak zwykle świetny, ale dodatkowo Harry Potter… <3 cuudo :* pozdrawiam!
:-) Dzięki! Uściski i dobrego wieczoru!
Czy zamiast brązowego cukru do ciasta i farsz można użyć zwykłego białego? :-)
Pozdrawiam
Jasne!
Bułeczki wyglądają przepysznie i jaka miła lektura ;)
Zosiu,
czy można zrobić z drożdżami takimi sproszkowanymi? :-)
Jak wtedy zmodyfikować przepis?
Z góry dziękuję za odpowiedź!
… i ten Harry Potter! Zosiu uwielbiam tu zaglądać – każdy Twój wpis jest przemyślany, dopieszczony i starannie przygotowany. Widać, że kochasz to robić. Musisz być niesamowicie interesującą osobą :-)
Pozdrowienia od wiernej czytelniczki :*
A.p.
bajka! Lubie tu zaglądać.
p.s. skąd sweterek jeżeli mogę zapytać? :>
Zosiu kolejny świetny przepis. Bułeczki wyglądają przepysznie. Wkrótce zrobię dla mojej rodzinki. Zdjęcia jak zawsze piękne. Pozdrawiam ?
:* buziaki i dziękuję z całego serca za wiadomość!
Zosiu, ależ cudowny przepis!
?
koniecznie muszę spróbować,wyglądają przepysznie:)
???
Witam, proszę podać ilość cynamonu nie ma podanego w przepisie. pozdr.
1 łyżka lub więcej ??
Zosiu! Proszę daj znać czym zastąpić mleko którego nie możemy pić? Czy nadaje się również mleko roślinne jak kokosowe lub migdałowe?? Pozdrawiam
Aga, przyznam szczerze, że jeszcze nie próbowałam i nie mam porównania – ale spróbowałabym z ryżowym :-)
Dziękuję ;-) Będę testować. Chciałam tylko dodać, że dzięki Twoim cudownym przepisom, mój chłopak z wysublimowanym podniebieniem Francuza, uważa mnie za rewelacyjną kucharkę! Dziękujemy Zosiu!! <3
Wow! ale komplement :-P nawet nie wiesz jak mi miło :-)
Jeśli drożdżowe wypieki staną się troszkę za twarde, można je włożyć na kilka sekund do mikrofalówki i po prostu podgrzać. Wychodzą znowu puszyste i pachnące :)
otóż to! :-)
Zosiu,
Pyszny przepis. Czy mozna uzyc mleka roslineego domowej roboty (np.migdalowego) zamiast mleka krowiego?
Aniu, no właśnie padło już dzisiaj takie pytanie od Czytelniczki – poleciłam mleko ryżowe. Przyznam, że nigdy nie próbowałam zastępować w ciastach drożdżowych mleka krowiego roślinnym, ale może już czas? Sama jestem ciekawa – w wolnej chwili daj znać :-)
O rany julek!!! Miało być szybko i prosto ! Ja nigdy w życiu czegoś takiego nie zrobię….ale podziwiać i owszem?
Moniko, to na prawdę nie jest trudne – ciasto drożdżowe to chwila, moment. Spróbuj koniecznie :-) Jakby co będę podpowiadać :-)
Zosiu powiem Ci szczerze, że naprawdę mnie inspirujesz! :) Nie tylko jeśli chodzi o pieczenie, ale o styl życia, wagę rodziny, celebrowanie chwili. No i te przepisy na słodkości. Kocham piec i zjadać, zwłaszcza jeszcze ciepłe pyszności. Czekam z niecierpliwością na drugą książkę i proszę o spotkanie autorskie w W-wie koniecznie.:)
Z jesiennymi pozdrowieniami,
Karola
Ale cudowny komplement ☺️☺️ Całusy i do zobaczenia w Wawie ??
Aaa!!! Czarna kawa i te pyszności = perfekcyjny duet. Mój mąż oszaleje z radości jak mu to przygotuje. Dziękuję Zosiu :)
Witam Panią, czy zamiast drożdży „żywych” można dodać te proszkowane? Jeśli tak, to w jakiej ilości? Widziałam, że pytanie się pojawiło ale nie znalazłam odpowiedzi. Pozdrawiam
Witam :) Czy olej można zamienić na masło? czy jest niezbędny? Dziękuję
Zrobiłam!!! Co prawda zapomniałam cynamonu i zorientowałam się, jak bułeczki zostały zjedzone, ale wyszły pyszne i na pewno zagoszczą w naszym menu na co dzień. Zosiu, czekam na książkę z niecierpliwością, bo również chcę pichcić coś z moim czterolatkiem.
Kasiu, dziękuję za odwiedziny i wiadomość! Mam nadzieję, że książka Wam się spodoba :)
Bułeczki są pyszne. Przed chwilą wyjęłam z piekarnika. Zamiast wiórek kokosowych dodałam migdały mielone- wyszły obłędne. Mój 3 letni synek zajada się nimi:) Oczywiście książka już została zamówiona :) Skąd jest ten biały talerz?
Ciasto po wyrobieniu powinno wyrosnąć czy powinnam pominąć ten krok? Dziękuję za odpowiedź! :) Pozdrawiam
Madziu tu pomijamy ten krok :-) Uściski!
Mam pytanie odnośnie mąki, Zosiu jaki typ używasz co wypieków drożdżowych? Pozdrawiam!
Zosiu, jak myślisz czy można ciasto drożdżowe zastąpić francuskim? Pozdrawiam ;)
Robiłam je ostatnio i byłam przerażona, ponieważ znikały szybciej niż jak robiłam cynamonki tylko z cynamonem :D Są fantastyczne nawet następnego dnia.
Dzięki! Cieszę się bardzo i dziękuję za wiadomość! :*
Witam! Bułeczki zrobiłam, pyszne, proste do zrobienia. Dziękuję.
Zosiu,
a ja mam pytanie odnośnie do przechwywania – dlaczego lnianą ściereczką należy je przykryć? Czy nie lepiej owinąć szczelnie folią…?
Pozdrawiam serdecznie!
Czy ciasto można przygotować dzień wcześniej i upiec dopiero następnego dnia?
Alu lepiej tego samego dnia :-)
Bardzo mnie zainteresował ten przepis. ? Zastanawia mnie tylko czy przez to ze pomijamy tu czas wyrastania nie powoduje ze bułeczki sa twarde i malo wyrosniete? ?Chce upiec wieczorem – jak myślisz, Zosiu, na śniadania beda jeszcze świeże i dobre? ?
To już wiem co będę jutro piec na weekend! Do tej pory robiłam bułeczki cynamonowe z masłem bez czekolady. Mam nadzieję że można dodać także gorzka czekoladę za którą przepadamy bardziej :)
Dzisiaj mam gości na popołudniowej kawie i będę piekła te pyszne bułeczki. Oby mi wyszły!
Mam takie może głupie pytanie. Czy po wyrobieniu ciasto nie musi wyrosnąć? Od razu je można wałkować?