Dzisiaj krótko i na temat – zatęskniłam za porządnym obiadem. Takim z pieczonymi ziemniakami, mięsem i sosem który można ukradkiem wylizać z talerza. Śliwki wspaniale się nadają jako dodatek do mięsa, a z odrobiną octu winnego nabierają bardziej wytrawnego smaku. W kwestii mięsa nie jestem specjalistą, bo na co dzień wolę ryby. Wiem jednak, że dobry stek zależy od wielu czynników – gatunku i rodzaju mięsa, sprawnego oczyszczenia z błon, temperatury i czasu smażenia, dobrej żeliwnej lub grillowej patelni. Ja smażę stek dość krótko (lubię średnio krwisty), na bardzo rozgrzanej patelni i przewracam mięso tylko raz. W domu jednak największą furorę robią pieczone ziemniaki i one najszybciej znikają! Mieszam je z garstką liści świeżego tymianku lub szałwii i posypuje otarta skórką z cytryny, która dodaje przyjemnego aromatu. Potrawa już trochę jesienna, bo taka pogoda od rana w Trójmieście. A jeszcze wczoraj w słonecznym upale pokonywaliśmy kilkanaście kilometrów kajakami wzdłuż rzeki Wdy. Koniec lata nadchodzi nieubłaganie…
Skład:
(przepis dla 3-4 osób)
ok. 500 g antrykotu, pokrojonego na steki
ok. 600 g śliwek węgierek
2 gałązki świeżego tymianku + 1 łyżka różowego octu winnego + 1 łyżeczka cukru brązowego
ok. 1 kg ziemniaków + 4 łyżki oliwy z oliwek + 2 łyżeczki soli gruboziarnistej
skórka z 1 cytryny
sól morska i świeżo zmielony pieprz
do podania: fasolka szparagowa
masło czosnkowe
do smażenia mięsa: olej roślinny lub masło sklarowane
A oto jak to zrobić:
- Aby przygotować duszone śliwki: umyte śliwki drylujemy i kroimy na ćwiartki. Przekładamy do garnka o żeliwnym dnie, dodajmy gałązki rozmarynu, ocet i cukier. Całość dusimy na małym ogniu przez 10-12 minut.
- Aby przygotować pieczone ziemniaki: umyte ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na półksiężyce. Przekładamy na blachę, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy otartą skórką z cytryny i solą gruboziarnistą (możemy dodać tymianek lub dowolne zioła). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C (opcja: góra-dół) przez 45 minut. Po 20 minutach przewracamy ziemniaki, żeby równomiernie się przypiekły.
- Aby przygotować mięso: plastry mięsa dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy do lodówki pod przykryciem na min. 5 godziny. Na patelni grillowej podgrzewamy odrobinę oleju lub masła sklarowanego i smażymy steki na dużym ogniu (lubię średnio krwiste: 5-7 minut z obu stron). Usmażone steki podajemy z duszonymi śliwkami, pieczonymi ziemniakami i ugotowaną fasolą szparagową z masłem czosnkowym.
Patelnia grillowa – GERLACH // Porcelana, Maria Biała – ROSENTHAL
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
Wygląda bardzo smacznie. Miłej niedzieli :)
Wzajemnie! Uściski!
No boskie po prostu!!!
jak smakowicie:)
UWIELBIAM steki :)
Zosiu!!! Prosimy o last month!!! I to bardzo!!!! Mam jeszcze jedno pytanie: czy łatwo jest utrzymać w czystości Twoją piękną podłogę, bo jednak zawsze błyszczące i białe kafle pewnie wymagają codziennego sprzątania ?
Zosiu, czy do śliwek doajemy na pewno rozmaryn? umknął mi w w składzie i już nie jestem pewna…
O wow! Na niedzielny obiad jak znalazł :)