Pieczony kalafior to specjalność kuchni izraelskiej. Zazwyczaj podawany w formie przystawki z sosem na bazie tahiny, cytryny, czosnku i kuminu. W Izraelu spotkałam się ze znacznie mniejszymi główkami – często w brunatnym kolorze. Nasze kalafiory smakują bardzo podobnie, a dzięki pieczeniu nabierają cudownego, orzechowego aromatu. Ciekawa jestem czy Wam również przepis się spodoba?
Skład:
1 duży kalafior
2 żółtka
3 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
szczypta soli morskiej
250 ml oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
do podania: świeża kolendra
A oto jak to zrobić:
- Kalafior dokładnie myjemy i rozdzielamy na małe różyczki. Rozkładamy w żaroodpornej formie, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez ok. 25 minut (opcja: grill) lub do zbrązowienia skórki.
- Aby przygotować czosnkowe aioli: sparzone żółtka o temperaturze pokojowej umieszczamy w misce, dodajemy starty czosnek, szczyptę soli i ubijamy mikserem. Następnie powolnym strumieniem dodajemy sok z cytryny i oliwę. Miksujemy do osiągnięcia konsystencji przypominającej majonez.
- Pieczonego kalafiora podajemy z posiekaną świeżą kolendrą i czosnkiem aioli.
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
Surowe żółtka? OOOO…..nie odważe się nigdy wiecej. Już raz zjadłam i wylądowałam z salmonella:-(!!!!
Anka koniecznie przed spożycie sparz wrzątkiem :-) Pozdrawiam ciepło!
Jak zoltko sparzyc wrzątkiem?
Wystarczy jajka sparzyć wrzątkiem :-)
Bardzo fajny, szybki przepis. Prezentuje się apetycznie, więc muszę wypróbować ;)
:-)
Zosiu skąd panterkowe mokasyny?
Massimo Dutti :)
Jak sie parzy zoltka?
po prostu sparzyć jajka
Tez nie wiem jak sie parzy zoltka:/
Powtarzam pytanie, jak sie parzy zoltka?
Ja tez jestem ciekawa jak parzy sie zoltka. Bo rowniez boje sie salmonelli. Polac wrzatkiem zoltka? Tylko wierzch? A co ze srodkiem?
Ja robię tak: nalewam trochę wrzątku do kubka i po kolei wkładam tam po jednym jajku na 30 sekund, wyjmuję i osuszam. Tak robię np. do tiramisu, bo do kremu daje się surowe żółtka.
Pozdrawiam :)
Ewa
Mogę użyć mrozonego kalafiora? :)
hmmm, lepiej świeży! ;-)
Hmm, pytanie było inne…
Jak sparzyć żółtka?
Bardzo ciekawy przepis, do tej pory gotowałam na parze kalafiora i podawałam z oliwą z oliwek i czosnkiem. W takiej wersji można podać go także dziecku :)
Hmn to skorupki jajek czy same zoltka???? Salmonella oprocz tego, ze jest na skorupkach jajek moze byc i w srodku jajka…..Tak przynajmniej uczono mnie na kursie kulinarnym na ktory uczeszczalam.
Dziewczyny, litości … Zosi chodziło o to, by sparzyć JAJKA! Ot, cały sekret. Nie próbujcie, proszę parzyć samego żółtka :D
Dokładnie! Agata dziękuję za pomoc :-) Jajka wystarczy sparzyć wrzątkiem :-)
od dawna robię pieczony kalafior z sosem kaparowo-oliwnym Yotama Ottolenghi. to żelazny punkt moich babskich wieczorków przy winku :) Palce lizać !
Fajny przepis,ale mnie też surowe żółtka nie przekonują…
Wygląda przepysznie, a kalafiora uwielbiam
Piękne zdjęcia. Pozdrawiam ciepło :-)
Patrycjo dzięki za wiadomość! Uściski :*
Bardzo fajny przepis, ale boję się trochę tego surowego jajka nawet sparzonego. Czy mogę go czymś zastąpić? Pozdrawiam.
Salmonella jest na skorupce i w srodku jaja. Sparzenie tylko skorupki nie zabezpiecza w 100 proc przed zakazeniem. Salmonella ginie podczas obrobki cieplnej – pieczenie, gotowanie itd- w temperaturze 70 stopni. Stad np jak robimy kremy do ciast na bazie surowych zoltek to nalezy je podgrzewac do temperatury 70 stopni…….
Stad dopytywalam sie o to sparzenie zoltka- bo myslalam ze zostal odkryty nowy sposob na pozbycie sie wroga……. A jesli chodzilo tylko o skorupke, to ja absolutnie na to sie nie pisze
Na Twojego bloga Zosiu zaglądam głównie dla zdjęć, bo jestem wegetarianką a potrawy są głównie mięsne. Ten przepis wypróbuję chętnie. Fajnie będzie go zestawić z pieczonym kalafiorem Jadłonomi. ?
Edyto dzięki za wiadomość i odwiedziny! Bardzo mi miło :)
Hej, mam problem:( wlasnie robilam czosnkowe aioli i strasznie wyszlo gorzkie plus wyszedl mi majonez ( bardzi geste )… jaki moze byc tego powod? pozdrawiam seredcznie
Mniam, wygląda pysznie :)