Pamiętam czasy kiedy ciasto marchewkowe robiło niesamowitą furorę. Byłam wtedy w liceum – koleżanka z klasy upiekła to cudo na wigilię klasową i nikt nie mógł uwierzyć, że są tam aż dwie szklanki startej marchewki. Ubłagałam ją wtedy o przepis i do dzisiaj z niego korzystam! Dzisiaj już nikogo nie dziwią tak skrajne połączenia, więc pewnie nie zaskoczę Was i tym przepisem :-) Korzenne, wilgotne, słodkie, przypominające smak piernika. I ten kolor!
Skład:
(forma podłużna o wymiarach: 11 cm x 35 cm)
4 jajka
200 g brązowego cukru
300 g mąki
250 g mrożonego szpinaku
1 tabliczka białej czekolady
duża garść suszonych daktyli
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżki miodu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
300 ml oleju roślinnego
A oto jak to zrobić:
- Rozmrożony szpinak, miód i olej miksujemy w blenderze na gładką masę. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z sodą i przyprawami. Delikatnie mieszamy, a następnie dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę oraz zmiksowany szpinak. Całość dokładnie wymieszamy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy pokrojone daktyle i mieszamy.
- Masę przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ciasto ostygnie. Babkę możemy udekorować lukrem i żurawiną (żurawinę wymieszałam z drobnym cukrem i na 30 minut przed dekorowaniem umieściłam w zamrażalniku). Aby przygotować lukier – wymieszałam ciepłą wodę z taką ilością cukru pudru, aż masa zrobiła się śnieżnobiała.
Komentarz: Szpinak w cieście nie jest wyczuwalny :-) Jeżeli chcemy uzyskać bardziej zielony kolor, to proponuję dodać mniej przypraw. Możemy skorzystać z dodania gotowej przyprawy do piernika. Daktyle możemy zamienić na inne bakalie.
Żurawinę wymieszałam z drobnym cukrem i na 30 minut przed dekorowaniem umieściłam ją w zamrażalniku
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
Zosiu gdzie kupujesz ostrokrzew?
Asiu, ostrokrzew kupuje w kwiaciarni – podpytaj się czy je nie mają takich gałązek do wypełnienia bukietów. Mój jest z orłowskiej kwiaciarni narcyz. Pozdrawiam ciepło!
Zosiu, a czy taki samym lukrem dekorujesz pierniki czy robisz inny?
Dodaję trochę więcej cukru pudru – ale ta sama zasada :-)
Zosiu co robimy z olejem? Najpierw piszesz ze miksujemy go ze szpinakiem i miodem… A kilka linijek niżej znów piszesz ze dodajemy olej?
Tak, moje przeoczenie – dziękuję za zwrócenie uwagi – już poprawiłam. Raz dodajemy olej w trakcie miksowania ze szpinakiem. Pozdrawiam ciepło :*
Czarujące zdjęcia!
Piękne zdjęcia, cudowna babka:)
Lukier to naprawdę tylko woda i cukier puder?
Ja wciąż poszukuję przepisu na lukier idealny :)
Tak!
Ja robilam dwie wersje i zdecydowanie wolę ta z białkiem jaja, które wcześniej ubijam, potem dodaje sam cukier puder na oko ale wydajei soe ze jeat to 1 szklanka, bez wody i miksuje minimum 10 minut. Lukier jest szklisty, nie odpada i lepiej smakuje, nie jest taki wodnisty. Z tym,że jaja mam 'swoje’ ,więc pewne.
A ja mam formę do pieczenia typu „choinkowy zagajnik” :) to ciasto będzie idealne – zielone choinki :).
Zatem, tym roku Zosiu, wykorzystuję Twoje zielone przepisy- wieniec z pietruszką i to ciacho. Dzięki za inspiracje.
Pozdrawiam z Wrocławia.
Magdaleno super! Bardzo się cieszę i trzymam kciuki :* Miłego, wspólnego czasu przy pieczeniu :)
Pani Zosiu! Ciasto wygląða rewelacyjnie! Zapewnie smakuje wyśmienicie:) Mam pytanie: czy smak szpinaku jest wyczuwalny? Ja akurat to warzywo uwielbiam ale dzieci niekoniecznie…
Pozdrawiam,
Kasia
Kasiu – nic a nic! Nawet zrobiłam taki test w domu i po spróbowaniu zapytałam się moich domowników jak sądzą skąd ten kolor? Tylko Mama zgadła – ale to dlatego, że wspaniale zna się na pieczeniu :-) Pozdrawiam ciepło i życzę udanego, świątecznego wypieku!
Ile mąki należy dodać? Nie moge zaleźć w przepisie :(
Na pewno na święta wypróbuje zielone ciasto, wyglada wspaniale! :)
300 g mąki :-) Pozdrawiam!
Zosiu a ile mąki? W przepisie jest „dodajemy przesianą mąkę z sodą” a w składnikach mąki brak :)
Jak ilość mąki jest potrzebna? Nie ma takiej informacji na liście składników natomiast w sposobie przygotowania jest napisane , żeby dodać przesianą mąkę.
300 g mąki!
Dzień dobry Zosiu, czy mogłabym prosić Cię abyś w przepisach w których korzystamy z piekarnika podawała program na jakim ma się odbywać pieczenie? Byłabym bardzo wdzięczna bo mam zawsze z tym niemały kłopot :)
Pozdrawiam życząc ciepłych rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia
Kaju – w tym przypadku opcja: góra-dół. dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam ciepło!
300 ml to jak dla mnie strasznie dużo oleju – cały kubek. Czy można zmniejszyć jego ilość? W innych przepisach z olejem zawsze zmniejszam jego ilość o conamniej 1/3. Czy tu też da radę? Pozdrawiam, a szpinak dopisuję do listy świątecznych zakupów :)
Mamy 300 g mąki, więc myślę że max. możesz zmniejszyć do 250 ml.
Jakieeeee piękne!;)
ja wczoraj upiekłam ze szpinakiem Leśny Mech! polecam!! zrobił furore w pracy :)
Zosiu, a jak jest z przechowywaniem babki? Gdybym chciała zrobić ją trochę wcześniej, to na ile dni przed świętami można i gdzie przechować, aby się nie zestarzała?
pozdrawiam serdecznie!
Myślę, że 2 dni przed wigilią :-)
Och Zosiu przepiękne zdjęcia. Dzięki Tobie już wiem co upiekę na Święta. :)
Przepiękne zdjęcia! Zwłaszcza to ostatnie :>
Żurawinka na torcie ;D
Pani Zosiu, jeśli dodamy świeży szpinak to ile go?
Mam swój w foli ;)
Wygląda bajecznie!
A może być świeży szpinak? Czy to popsuje masę na ciasto?
Fotografie, które towarzyszą Pani postom zawsze są obłędne, ale te dzisiejsze ujęcia po prostu przebijają wszystko! Nieprzeciętnie piękny i profesjonalnie prowadzony blog kulinarny, chapeau bas! :)
Zosiu, jestem Twoją fanką!!!:). Moje oczy jedzą z każdym Twoim przepisem:). Fantastyczne zdjęcia, tworzą niesamowitą atmosferę iż ma się ochotę pobiec do kuchni i czarować … w związku ze zbliżającymi Świętami Bożego Narodzenia chciałam życzyć kolejnych inspiracji, odpoczynku w gronie rodzinnym i dalszych sukcesów!:)
O mamo… uwielbiam! :)
zielonego ciacha jeszcze w życiu nie jadłam.
Muszę Ci powiedzieć, że Twój blog jest moim ulubionym blogiem kulinarnym. Nikt nie robi lepszych zdjęć, no i te przepisy… :) Uwielbiam Twoje zdjęcia krok po kroczku. :)
Ach i jeszcze jedno, bardzo podoba mi się nowy layout bloga! uścisków moc
:****
Zosiu!
Twoja strona wygląda wspaniale! Zdjęcia są przepiękne, wszystko jest takie przejrzyste i bardzo klimatyczne. Gratuluję Ci, że blog się tak rozwija :)
Ściskam Cię mocno,
Ania
Aniu! Dziękuję z całego serca za wiadomość! Cieszę się, że się podoba!
Witam!
Ciasto wygląda rewelacyjnie na Twoich zdjęciach, mi niestety opadło zupełnie :( Chciałabym podać je na wigilii co mogę zrobić, aby nie wydarzyła się taka sytuacja?
Wygląda świetnie, na pewno spróbuję w te święta :)
Zosieńko ja robię ciasto ze szpinakiem na słodko i z masą z ubitej śmietany i cukru pudru a potem posypuje rozdrobnionym ciastem i owocami :) też polecam spróbować !!! :) pozdrawiam ciepło z Krakowa !!!!
Zdjęcia piękne. Sama babka dla mnie jednak apetycznie nie wyglada- nie lubie lukru, i ten kolor. Pozdrawiam!:-)
A czy mozna ominać daktyle (nie lubie ich), w jaki sposób zastapić ich słodycz?
Można śmiało ominąć!
Właśnie próbuję pierniczka i jest przepyszny ;) jednak nie wyszedł mi zielony :( a zamiast daktyli dodałam żurawinę ;) Pozdrawiam :)
Szkoda że zmienił się wygląd strony, kiedyś był fajny spis przepisów a teraz nic nie można znaleźć.
Dziewczyny napiszcie czy smaczny ;) każdy przepis Zosi jest smaczny, wiem, wiem wyglada super ale jak przeczytałam o tym szpinaku hmm;)?
Czy można zastąpić szpinak marchewką? Jedli tak to czy w tej samej ilości?
Zosiu, podpowiedz jak dekoracją zamaskować pęknięcie ciasta dużo głębsze niż Twoje. Ja zrezygnowałam z daktyli, ubiłam białka na sztywno i dodałam do niż żółtka i stewię, zamiast 200 g cukru. Smakowo zbliżone do piernika.
Hmm, w tym przepisie mieszamy jednak całe jajka, a nie oddzielnie biała i żółtka. To jest dość istotne :) Może zamiast lukru na wierzch zrobić krem z serka twarogowego (proporcja: 50 g masła, 25 g cukru pudru, 100 g serka śmietankowego (np. Turek))?
nie dodalam daktyli i bakali , i czuje smak szpinaku… buuuuuu
szkoda bo taka mialam chrapke na to ciasto:) ale nie moje smaki…niestety, zdjecia cudowne
ojej! To nie dobrze :( A trzymałaś się proporcji? :-) Może lukier uratuje sytuację?
Dobry wieczór Zosiu, chciałam tylko powiedzieć że babka zrobiła wspaniałe wrażenie u mnie w pracy! Mam zamówienia na wigilię służbową i muszę upiec 2! Przepis fenomenlany, dziękuję Ci :*
Zosiu czy myślisz, że zamiast daktyli można dodać do ciasta mrożoną żurawinę? trochę się obawiam, że taka mrożona podczas pieczenia rozmięknie i brzydko się rozbabrze.. i czy taka żurawina będzie nadawała się do dekoracji? pozdrawiam ciepło!
Chyba coś zrobiłam nie tak :/
trzymałam do suchego patyczka i niestety musiałam odkroić boki bo się przypalił :/
smak jest suuper ale nie mam zielonego koloru (mimo iż dodałam więcej szpinaku niż w przepisie !!)
może nast razem będzie piękna zieleń ;)
Pozdrawiam
Rowniez zrobilam ta babke tylko ze zielonego koloru jakos nie bylo widac :( wygladalo bardziej na ciasto czekoladowe uzylam brazowego cukru ( wg przepisu) moze jednak moglam lepiej uzyc cukru trzcinowego? tak czy inaczej smakowala wysmienicie :)
Ciasto mi się tak spodobało na zdjeciach, że rano w Wigilię je upiekłam :) Zrobiłam je zgodnie z przepisem, jedynie zamiast daktyli dodałam pokrojone orzechy włoskie i żurawinę. Ciasto bardzo dobrze wyrosło, miało świetny zielony kolor i było bardzo smaczne :)
Wspaniale! Dziękuję Marto za wiadomość :-) Uściski!
Droga Zosiu, ciasto piekłam 3 razy, jest naprawdę przepyszne, nawet zrobiłam z niego świąteczne upominki dla Rodziny, ale niestety nie było zielone.. Nie wiem co robię nie tak..:(
Przepiekne zdjecie :)
Ciasto pyszne, ale moje nie bylo zielone. Jakues takie brunatne mi wyszlo. Co moglo byc powodem?
bardzo bardzo lubię! :) z granatem średnio z czerwonymi porzeczkami może być bomba! :)
Zosiu! Zrobiłam ciasto i wyszło pyszne! Kolor zielony niesamowity :) nie zdążyłam nawet polać lukrem bo rozeszło sie bardzo szybko ;) mam jedno pytanie: czy biała czekoladę mozna pominąć? Ew. Czym ja zastąpić ?:) pozdrawiam!
Kasiu, dzięki za wiadomość! Cieszę się, że przepis się spodobał. Białą czekoladę oczywiście można pominąć. Może w zamian 1-2 łyżki miodu?
Ciasto wyszło bardzo smaczne, chociaż piecze się grubo ponad godzinę i lepiej użyć większej blaszki, niż w przepisie.
Dzięki za wiadomość!
Zosiu a jak by użyć świeżego szpinaku ? Czy ten kolor nie będzie bardziej intensywny ?
Zosiu, mam pytanie: nigdy nie uzywalam swiezych kwiatow do dekoracji tortow/ciast. Czy zabezpieczasz czyms lodygi? czy mozna tak po prostu wlozyc je do lukru? zdjecia wygladaj przepieknie! pozdrawiam Cieplo!
Czy zamiast oleju można dodać roztopione masło?