Skip to main content

Świąteczna babka w kolorze choinki

IMG_1543

Pamiętam czasy kiedy ciasto marchewkowe robiło niesamowitą furorę. Byłam wtedy w liceum – koleżanka z klasy upiekła to cudo na wigilię klasową i nikt nie mógł uwierzyć, że są tam aż dwie szklanki startej marchewki. Ubłagałam ją wtedy o przepis i do dzisiaj z niego korzystam! Dzisiaj już nikogo nie dziwią tak skrajne połączenia, więc pewnie nie zaskoczę Was i tym przepisem :-) Korzenne, wilgotne, słodkie, przypominające smak piernika. I ten kolor!

IMG_1482

Skład:

(forma podłużna o wymiarach: 11 cm x 35 cm)

4 jajka

200 g brązowego cukru

300 g mąki

250 g mrożonego szpinaku

1 tabliczka białej czekolady

duża garść suszonych daktyli

2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżeczki mielonego cynamonu

2 łyżki miodu

1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

300 ml oleju roślinnego

IMG_1509

A oto jak to zrobić:

  1. Rozmrożony szpinak, miód i olej miksujemy w blenderze na gładką masę. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z sodą i przyprawami. Delikatnie mieszamy, a następnie dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę oraz zmiksowany szpinak. Całość dokładnie wymieszamy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy pokrojone daktyle i mieszamy.
  2. Masę przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ciasto ostygnie. Babkę możemy udekorować lukrem i żurawiną (żurawinę wymieszałam z drobnym cukrem i na 30 minut przed dekorowaniem umieściłam w zamrażalniku). Aby przygotować lukier – wymieszałam ciepłą wodę z taką ilością cukru pudru, aż masa zrobiła się śnieżnobiała.

Komentarz: Szpinak w cieście nie jest wyczuwalny :-) Jeżeli chcemy uzyskać bardziej zielony kolor, to proponuję dodać mniej przypraw. Możemy skorzystać z dodania gotowej przyprawy do piernika. Daktyle możemy zamienić na inne bakalie.

 

IMG_1515

Żurawinę wymieszałam z drobnym cukrem i na 30 minut przed dekorowaniem umieściłam ją w zamrażalniku

IMG_1530

IMG_1546

IMG_1557

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

69 Odpowiedzi do “Świąteczna babka w kolorze choinki”

    • Asiu, ostrokrzew kupuje w kwiaciarni – podpytaj się czy je nie mają takich gałązek do wypełnienia bukietów. Mój jest z orłowskiej kwiaciarni narcyz. Pozdrawiam ciepło!

  1. Zosiu co robimy z olejem? Najpierw piszesz ze miksujemy go ze szpinakiem i miodem… A kilka linijek niżej znów piszesz ze dodajemy olej?

    • Tak, moje przeoczenie – dziękuję za zwrócenie uwagi – już poprawiłam. Raz dodajemy olej w trakcie miksowania ze szpinakiem. Pozdrawiam ciepło :*

  2. Lukier to naprawdę tylko woda i cukier puder?
    Ja wciąż poszukuję przepisu na lukier idealny :)

    • Ja robilam dwie wersje i zdecydowanie wolę ta z białkiem jaja, które wcześniej ubijam, potem dodaje sam cukier puder na oko ale wydajei soe ze jeat to 1 szklanka, bez wody i miksuje minimum 10 minut. Lukier jest szklisty, nie odpada i lepiej smakuje, nie jest taki wodnisty. Z tym,że jaja mam 'swoje’ ,więc pewne.

  3. A ja mam formę do pieczenia typu „choinkowy zagajnik” :) to ciasto będzie idealne – zielone choinki :).
    Zatem, tym roku Zosiu, wykorzystuję Twoje zielone przepisy- wieniec z pietruszką i to ciacho. Dzięki za inspiracje.
    Pozdrawiam z Wrocławia.

    • Magdaleno super! Bardzo się cieszę i trzymam kciuki :* Miłego, wspólnego czasu przy pieczeniu :)

  4. Pani Zosiu! Ciasto wygląða rewelacyjnie! Zapewnie smakuje wyśmienicie:) Mam pytanie: czy smak szpinaku jest wyczuwalny? Ja akurat to warzywo uwielbiam ale dzieci niekoniecznie…
    Pozdrawiam,
    Kasia

    • Kasiu – nic a nic! Nawet zrobiłam taki test w domu i po spróbowaniu zapytałam się moich domowników jak sądzą skąd ten kolor? Tylko Mama zgadła – ale to dlatego, że wspaniale zna się na pieczeniu :-) Pozdrawiam ciepło i życzę udanego, świątecznego wypieku!

  5. Ile mąki należy dodać? Nie moge zaleźć w przepisie :(
    Na pewno na święta wypróbuje zielone ciasto, wyglada wspaniale! :)

  6. Zosiu a ile mąki? W przepisie jest „dodajemy przesianą mąkę z sodą” a w składnikach mąki brak :)

  7. Jak ilość mąki jest potrzebna? Nie ma takiej informacji na liście składników natomiast w sposobie przygotowania jest napisane , żeby dodać przesianą mąkę.

  8. Dzień dobry Zosiu, czy mogłabym prosić Cię abyś w przepisach w których korzystamy z piekarnika podawała program na jakim ma się odbywać pieczenie? Byłabym bardzo wdzięczna bo mam zawsze z tym niemały kłopot :)

    Pozdrawiam życząc ciepłych rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia

    • Kaju – w tym przypadku opcja: góra-dół. dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam ciepło!

  9. 300 ml to jak dla mnie strasznie dużo oleju – cały kubek. Czy można zmniejszyć jego ilość? W innych przepisach z olejem zawsze zmniejszam jego ilość o conamniej 1/3. Czy tu też da radę? Pozdrawiam, a szpinak dopisuję do listy świątecznych zakupów :)

  10. ja wczoraj upiekłam ze szpinakiem Leśny Mech! polecam!! zrobił furore w pracy :)

  11. Zosiu, a jak jest z przechowywaniem babki? Gdybym chciała zrobić ją trochę wcześniej, to na ile dni przed świętami można i gdzie przechować, aby się nie zestarzała?

    pozdrawiam serdecznie!

  12. Och Zosiu przepiękne zdjęcia. Dzięki Tobie już wiem co upiekę na Święta. :)

  13. Fotografie, które towarzyszą Pani postom zawsze są obłędne, ale te dzisiejsze ujęcia po prostu przebijają wszystko! Nieprzeciętnie piękny i profesjonalnie prowadzony blog kulinarny, chapeau bas! :)

  14. Zosiu, jestem Twoją fanką!!!:). Moje oczy jedzą z każdym Twoim przepisem:). Fantastyczne zdjęcia, tworzą niesamowitą atmosferę iż ma się ochotę pobiec do kuchni i czarować … w związku ze zbliżającymi Świętami Bożego Narodzenia chciałam życzyć kolejnych inspiracji, odpoczynku w gronie rodzinnym i dalszych sukcesów!:)

  15. O mamo… uwielbiam! :)
    zielonego ciacha jeszcze w życiu nie jadłam.
    Muszę Ci powiedzieć, że Twój blog jest moim ulubionym blogiem kulinarnym. Nikt nie robi lepszych zdjęć, no i te przepisy… :) Uwielbiam Twoje zdjęcia krok po kroczku. :)
    Ach i jeszcze jedno, bardzo podoba mi się nowy layout bloga! uścisków moc

  16. Zosiu!
    Twoja strona wygląda wspaniale! Zdjęcia są przepiękne, wszystko jest takie przejrzyste i bardzo klimatyczne. Gratuluję Ci, że blog się tak rozwija :)
    Ściskam Cię mocno,
    Ania

  17. Witam!
    Ciasto wygląda rewelacyjnie na Twoich zdjęciach, mi niestety opadło zupełnie :( Chciałabym podać je na wigilii co mogę zrobić, aby nie wydarzyła się taka sytuacja?

  18. Zosieńko ja robię ciasto ze szpinakiem na słodko i z masą z ubitej śmietany i cukru pudru a potem posypuje rozdrobnionym ciastem i owocami :) też polecam spróbować !!! :) pozdrawiam ciepło z Krakowa !!!!

  19. Zdjęcia piękne. Sama babka dla mnie jednak apetycznie nie wyglada- nie lubie lukru, i ten kolor. Pozdrawiam!:-)

  20. A czy mozna ominać daktyle (nie lubie ich), w jaki sposób zastapić ich słodycz?

  21. Właśnie próbuję pierniczka i jest przepyszny ;) jednak nie wyszedł mi zielony :( a zamiast daktyli dodałam żurawinę ;) Pozdrawiam :)

  22. Szkoda że zmienił się wygląd strony, kiedyś był fajny spis przepisów a teraz nic nie można znaleźć.

  23. Dziewczyny napiszcie czy smaczny ;) każdy przepis Zosi jest smaczny, wiem, wiem wyglada super ale jak przeczytałam o tym szpinaku hmm;)?

  24. Czy można zastąpić szpinak marchewką? Jedli tak to czy w tej samej ilości?

  25. Zosiu, podpowiedz jak dekoracją zamaskować pęknięcie ciasta dużo głębsze niż Twoje. Ja zrezygnowałam z daktyli, ubiłam białka na sztywno i dodałam do niż żółtka i stewię, zamiast 200 g cukru. Smakowo zbliżone do piernika.

    • Hmm, w tym przepisie mieszamy jednak całe jajka, a nie oddzielnie biała i żółtka. To jest dość istotne :) Może zamiast lukru na wierzch zrobić krem z serka twarogowego (proporcja: 50 g masła, 25 g cukru pudru, 100 g serka śmietankowego (np. Turek))?

  26. nie dodalam daktyli i bakali , i czuje smak szpinaku… buuuuuu
    szkoda bo taka mialam chrapke na to ciasto:) ale nie moje smaki…niestety, zdjecia cudowne

    • ojej! To nie dobrze :( A trzymałaś się proporcji? :-) Może lukier uratuje sytuację?

  27. Dobry wieczór Zosiu, chciałam tylko powiedzieć że babka zrobiła wspaniałe wrażenie u mnie w pracy! Mam zamówienia na wigilię służbową i muszę upiec 2! Przepis fenomenlany, dziękuję Ci :*

  28. Zosiu czy myślisz, że zamiast daktyli można dodać do ciasta mrożoną żurawinę? trochę się obawiam, że taka mrożona podczas pieczenia rozmięknie i brzydko się rozbabrze.. i czy taka żurawina będzie nadawała się do dekoracji? pozdrawiam ciepło!

  29. Chyba coś zrobiłam nie tak :/
    trzymałam do suchego patyczka i niestety musiałam odkroić boki bo się przypalił :/
    smak jest suuper ale nie mam zielonego koloru (mimo iż dodałam więcej szpinaku niż w przepisie !!)
    może nast razem będzie piękna zieleń ;)
    Pozdrawiam

  30. Rowniez zrobilam ta babke tylko ze zielonego koloru jakos nie bylo widac :( wygladalo bardziej na ciasto czekoladowe uzylam brazowego cukru ( wg przepisu) moze jednak moglam lepiej uzyc cukru trzcinowego? tak czy inaczej smakowala wysmienicie :)

  31. Ciasto mi się tak spodobało na zdjeciach, że rano w Wigilię je upiekłam :) Zrobiłam je zgodnie z przepisem, jedynie zamiast daktyli dodałam pokrojone orzechy włoskie i żurawinę. Ciasto bardzo dobrze wyrosło, miało świetny zielony kolor i było bardzo smaczne :)

  32. Droga Zosiu, ciasto piekłam 3 razy, jest naprawdę przepyszne, nawet zrobiłam z niego świąteczne upominki dla Rodziny, ale niestety nie było zielone.. Nie wiem co robię nie tak..:(

  33. Przepiekne zdjecie :)
    Ciasto pyszne, ale moje nie bylo zielone. Jakues takie brunatne mi wyszlo. Co moglo byc powodem?

  34. Zosiu! Zrobiłam ciasto i wyszło pyszne! Kolor zielony niesamowity :) nie zdążyłam nawet polać lukrem bo rozeszło sie bardzo szybko ;) mam jedno pytanie: czy biała czekoladę mozna pominąć? Ew. Czym ja zastąpić ?:) pozdrawiam!

    • Kasiu, dzięki za wiadomość! Cieszę się, że przepis się spodobał. Białą czekoladę oczywiście można pominąć. Może w zamian 1-2 łyżki miodu?

  35. Ciasto wyszło bardzo smaczne, chociaż piecze się grubo ponad godzinę i lepiej użyć większej blaszki, niż w przepisie.

  36. Zosiu a jak by użyć świeżego szpinaku ? Czy ten kolor nie będzie bardziej intensywny ?

  37. Zosiu, mam pytanie: nigdy nie uzywalam swiezych kwiatow do dekoracji tortow/ciast. Czy zabezpieczasz czyms lodygi? czy mozna tak po prostu wlozyc je do lukru? zdjecia wygladaj przepieknie! pozdrawiam Cieplo!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.