* * *
Zatęskniłam za dobrym, mocno czekoladowym i wilgotnym ciastem. Takim z prawdziwego zdarzenia. Przekładanym kremem i nasączonym alkoholem lub kawą. Nie chciałam, żeby był to zwykły biszkoptowy murzynek. Może bliżej mu w kierunku brownie?! Mam jednak nadzieję, że polubicie je przynajmniej w połowie tak, jak ja. Nie jest trudne – pieczenie najlepiej rozłożyć sobie w czasie (ja lubię piec wieczorami, gdy już nikt nie krząta się po kuchni ;) a przekładanie kremem pozostawić w momencie, gdy ciasto całkowicie wystygnie. Zamiast świeżych kwiatów (niektóre niestety mogą być trujące) polecam letnie owoce – maliny, jagody lub truskawki. Może skusicie się wypróbować przepis na Wielkanoc zamiast tradycyjnej babki czekoladowej?
P.S. Przy okazji – odwołując się do tytułu wpisu – chciałabym Was gorąco zaprosić do konkursu kulinarnego – który przygotowałam wraz z kultową marką SMEG (firma rodzinna, którą kieruje już trzecie pokolenie rodziny Bertazzoni :) oraz Fabryką Form.
O tym co trzeba przygotować opisuję poniżej wpisu.
Skład:
(forma o średnicy: 18 cm )
150 g masła
2 dobre czekolady po 100 g (gorzka lub mleczna)
200 ml mleka 3,2 %
100 g brązowego cukru
125 g marcepanu
1 espresso
1 kieliszek ajerkoniaku
6 jajek
200 g mąki pszennej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
400 g śmietanki 36 %
400 g mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
ok. 100 g marcepanu
do nasączenia ciasta: 2-3 filiżanki espresso
A oto jak to zrobić:
- W średnim garnku na małym ogniu roztapiamy masło, czekoladę, brązowy cukier i mleko. Całość stale mieszamy, żeby uniknąć grudek (najlepiej trzepaczką do jajek). Następnie dodajemy starty na tarce marcepan i espresso. Ponownie mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- Do oddzielnej misy rozbijamy jajka i lekko mieszamy. Gdy masa czekoladowa ostygnie, dodajemy rozbite jajka i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki – ważne, żeby nie napowietrzać masy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C przez 50/60 minut. Wyjmujemy i studzimy.
- Aby przygotować krem: do misy miksera wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder i ubijamy do uzyskania piany. Następnie dodajemy mascarpone i tarty marcepan. Całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Masę schładzamy w lodówce.
- Gdy ciasto całkowicie wystygnie, kroimy na plastry i nasączamy espresso, a następnie przekładamy kremem. Na końcu dekorujemy świeżymi kwiatami. Tort podajemy schłodzony.
Do oddzielnej misy rozbijamy jajka i lekko mieszamy.
Aby przygotować krem: do misy miksera wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder i ubijamy do uzyskania piany.
Następnie dodajemy mascarpone i tarty marcepan. Całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Masę schładzamy w lodówce.
Gdy ciasto całkowicie wystygnie, kroimy na plastry i nasączamy espresso
a następnie przekładamy kremem.
Na końcu dekorujemy świeżymi kwiatami. Tort podajemy schłodzony.
Upiecz ze Smegiem i wygraj mikser 50’s Style!
W każdej rodzinie są takie przepisy, które towarzyszą kolejnym pokoleniom. Podziel się z marką Smeg przepisem na wypieki, które są w Twojej rodzinie od zawsze, a być może to właśnie Ty następnym razem swoje ulubione ciasto upieczesz ze Smegiem!
Co masz zrobić, by wygrać wybrany przez Ciebie model miksera 50’s Style marki Smeg?
- Upiecz swój rodzinny wypiek i zrób mu zdjęcie, na którym umieścisz też karteczkę z napisem #UpieczZeSmegiem
- Wrzuć zdjęcie na swoje konto na Instagramie, oznacz #UpieczZeSmegiem i opisz historię przepisu – skąd wziął się w Twojej rodzinie i jakie ma dla Was znaczenie, lub wyślij zdjęcie wraz z opisem na adres mailowy: [email protected].
- Komisja konkursowa wybierze zdjęcie z najciekawszą historią, a zwycięzca otrzyma wybrany przez siebie mikser Smeg 50’s Style.
- Masz czas do wtorku 23 kwietnia do godziny 23:59.
Powodzenia!
Wyniki zostaną ogłoszone najpóźniej 26 kwietnia u mnie na blogu makecookingeasier.pl :)
Bój się Boga, Zosiu! Oszalałam!!!
aj! aż tak kiepsko?! :-P
Jak z francuskiej scenerii filmu – ach Zosieńko w tych dzisiejszych zdjęciach jest romantyzm! :* :* :*
Dużo słoneczka dla Ciebie i Twoich bliskich :)
:*
Nie wiem jak smakuje ten tort, ale zjadłam go wzrokiem i jestem bardzo, ale to bardzo usatysfakcjonowana estetycznie! :)
Od kiedy zrobiłam idealne ciasto czekoladowe Twojego przepisu – króluje ono na moim świątecznym stole (ale także na urodziny i do niedzielnej kawy :D), po prostu je uwielbiamy!
A teraz propozycja z marcepanem… którego nie potrafię sobie odmówić ;)
Zosiu czuję, że to bedzie kolejny najcześciej wykorzystywany przepis w naszym domu :)
Zosiu, przekonałaś mnie i zamiast babki będzie ten właśnie tort😁 Wygląda wspaniale! Zosiu, napisz proszę skąd te piękne, wiszące patelnie?
Ten tort wygląda tak wspaniale, że jem oczami!
Perfekcyjne ciasto!
Cudny przepis, tylko powiedz Zosiu proszę czym można zastąpić marcepan jeśli nie jest sie jego fanem?
Śmiało pomiń!😎
Zosiu, gdzie i w jakiej formi mogę kupić marcepan? Jedyne co przychodzi mi do głowy to batonik ale najczęściej one oblane są czekoladą.
Zosiu, zdradzisz skąd jest ta przepiękna sukienka?
Wyglądasz przepięknie!
Wydaje mi się, że sukienka jest z H&M :)
Droga Zosiu, ten tort wyglada p r z e p i e k n i e ! ! ! Gdybym lubila ciasta i torty, chetnie bym upiekla. Udzial w konkursie, tez jest niemozliwy, bo zarowno mama, jak i babcia, byly damami nie od kuchnii. Wlasciwie nie wiem po kim odziedziczylam talent doskonalego gotowania, najmilszym zajeciem po nudnej szkole bylo eksperymentowanie w kuchni, przyrzadzania wielu potraw nauczylam sie sama, bez ksiazek kucharskich, czy przekazow rodzinnych. Mimo mojego vakatu w konkursie firme Smeg bardzo cenie, wiekszosc urzadzen w naszym domku letniskowym nad morzem jest wlasnie tej firmy, jednak z innej serii, tej zaprojektowanej przez guru design-u Mario Bellini. Wszystkim czytelniczkom bioracym udzial w konkursie zycze szczescia wygranej i trzymam kciuki za wszystkie.
Zosiu właśnie wyjmuje ciasto z piekarnika! Pachnie fenomenalnie❤️❤️❤️
Twój tort jest nie dość że pyszny i piękny to jeszcze tak uroczo wiosenny. Można na niego patrzeć i patrzeć.
Zosiu, a czy mogłabym Cię poprosić o komentarz na temat funkcjonalności tego robota (zwłaszcza jak uciera masło, czy nie zostaje na misie)? Stoję właśnie przed wyborem mojego pierwszego planetarnego robota. Zastanawiałam się nad Kitchenaidem, a tu takie piękne cacko ujrzałam. Pozdrawiam
Ponawiam pytanie – gdzie kupić marcepan?
Anno, marcepan można kupić w większości supermarketów na dziale wypieków – tam gdzie jest cukier waniliowy, lukier i inne dodatki cukiernicze. Pozdrawiam!
W którym momencie dodajemy do ciasta ajerkoniak bo chyba zostało to pominięte 😉
Zosiu , czy może być masa marcepanowa ?
Zosiu, narobiłaś smaka tym przepisem ogromnego! Postanowiłam zrobić ten tort i wszystko szło dobrze do momentu kremu. W przepisie jest żeby wlać śmietankę i cukier puder i ubijamy do otrzymania piany. Trochę mnie ta piana zdziwiła, więc jak zrobiła się piana , dodałam mascarpone i ubijalam. Porównując mój krem do Twojego, to mój nie jest tak sztywny jak Twój. Czy ta śmietana powinna być po prostu ubitą na sztywno? Bo piana, to raczej jest z białek.
Zosiu, czy można pominąć ajerkoniak?
Jasne!