* * *
Niektórzy nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez puszystej i dobrze wyrośniętej babki. Na blogu piekłam ich sporo (babka bananowa, babka jogurtowo-cytrynowa, babka czekoladowa). Lubię, gdy ciasto jest wilgotne i jednocześnie dość pulchne, a dodanie niewielkiej ilości majonezu wzmacnia ten efekt. Dzisiejsza babka jest również aromatyczna dzięki odrobinie maku. Przepis łatwy i szybki. Zamiast kremu z mascarpone możemy dodać lukier.
Skład:
(dowolna forma do pieczenia babki)
4 jajka
4 łyżki majonezu Kielecki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
60 g brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 g gotowej masy makowej (lub nasączonego w mleku maku)
krem:
250 g serka mascarpone + 2 łyżki cukru pudru
2 łyżki soki z pieczonych buraków
A oto jak to zrobić:
- Białka ubijamy mikserem na puszystą pianę – pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy żółtka, masę makową, ekstrakt z wanilii, przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz majonez. Za pomocą szpatułki (mikser już odkładamy) dokładnie mieszamy ciasto do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do natłuszczonej silikonowej formy *.
- Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 45 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i czekamy, aż ostygnie na kratce cukierniczej.
- Aby przygotować krem: ser mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy sok z buraków i mieszamy. Krem przekładamy na ostudzone ciasto. Babkę dekorujemy świeżymi kwiatami lub listkami.
*w przypadku wypieku babek polecam skorzystać z formy silikonowej – ciasto bez trudu odchodzi od brzegu i zachowuje ładny kształt.
Białka ubijamy mikserem na puszystą pianę – pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy żółtka, masę makową, ekstrakt z wanilii, przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz majonez. Majonez Kielecki to przeszło 55-cio letnia tradycja produkcji bez substancji konserwujących.
Nietypowy dodatek w postaci majonezu stanowi zamiennik masła/oleju i sprawia, że ciasto po upieczeniu jest bardziej pulchne.
Krem nakładamy dopiero, gdy ciasto się ostudzi.
Krem na bazie serka mascarpone i soku z pieczonych buraków przekładamy na ostudzone ciasto. Babkę dekorujemy świeżymi kwiatami lub listkami.
Po więcej zdjęć i przepisów zapraszam na mój profil na Instagramie.
Majonez do ciasta ?? Tego jeszcze nie widzialam. Ale człowiek uczy sie całe życie :) pozdrawiam
No właśnie! Ja miałam podobne wrażenie, jak parę lat temu moja koleżanka ze studiów upiekłam nam :) Myślę, że warto spróbować :)
Zosiu, babke z majonezem znam juz od dawna. Moja ciocia robi bardzo smaczna babke z majonezem. Bardzo ladne zdjecia. Zycze wszystkiego dobrego na zblizajace sie Swieta Wielkanocne.
Jezeli mialabys przepis na dobre owocowe ciasto bardzo ucieszyla bym sie. Dziekuje
Dorota dziękuję za wiadomość – ja o babce majonezowej kiedyś słyszałam, ale jakoś nigdy nie mogłam się przekonać. Smak majonezu zupełnie nie jest wyczuwalny, a faktycznie sprawia, że jest bardziej wilgotna :) Uściski!
Fajny przepis, moje dzieci takie ciasta lubią;-)
:-)))
Przepiękna babka, taka radosna, wiosenna, piękna :)
Magdalena, dziękuję:* Słońca na pierwszy dzień wiosny!
Zośku, kochamy tu zaglądać. Naprawdę.
To jeden z nielicznych blogów, gdzie poziom zdjęć, treści jest tak wysoki i ma swoją klasę.
Ojejejje! A czy ja mogę z Tobą zamieszkać?
Tak pięknie….
Cześć Zosiu
w weekend będe robic wieniec drożdzowy z makiem , ale niestety nie mam maszynki do tego by zmielic mak wiec musze kupić gotową masę. Czy polecisz mi jakąs gotową masę makową ? tak żeby chociaż nieco przypominał smak recznie zrobionego/zmielonego maku ? .. albo moze jakis sposób zeby zrobic samej ale bez maszynki ? będe wdzieczna za odpowiedź
pozdrawiam
Gosia
Zosiu, czy może być kupny sok z buraków do kremu ?
Tak Aniu, jasne!??
Babka wygląda przepięknie. Jestem pod wielkim wrażeniem twoich dekoracji. Babkę z majonezem już robiłam i rzeczywiście była smaczna i dłużej wilgotna.
Droga Zosiu,
jest duzo innych sposoböw zeby bylo ciasto wilgotne:) Majonez jest nie za bardzo zdrowy ;)
No tak ale jak sie robi reklame, za ktöro sie dostanie pieniozki … Moglas lepiej jakos dobro salatke z majonezem wymyslec :)
Pozdrawiam
Ania
Wiesz,cukier tez nie jest za bardzo zdrowy, wiec moze najlepiej w ogole nie jesc slodyczy…?
Moja babcia też dodawała majonezu i wszyscy się dziwili a później zajadali się, aż się uszy trzęsły. Fanie, że powielasz stare przepisy.
Zosiu, planuję w weekend upiec Twoją babkę, czy myślisz, że mak mogę zamienić na .. no właśnie, na co?
W wielkanoc jak jest pyszna babka to mogłabym jeść tylko babkę :)
Twoja wygląda naprawdę pysznie :)
_____________
♥ Blog dla kobiet daria-porcelain.pl ♥
Dariu kochana dziękuję za wiadomość i odwiedziny! :* Uściski!
Ile czasu babka pozostanie świeża?:)
Kiedy robię babkę śmietankowo-cytrynową z przepisu Zosi, to nie muszę liczyć dni świeżości, bo znika w godzinę! :)
W te święta upiekę chyba trzy. Jedną na sobotę, drugą na niedzielę, a trzecią na poniedziałek :P :)
Pozdrawiam ;)
Nie wątpię;) Jednak chciałabym przygotować ją w tygodniu, ale nie jestem pewna czy zachowa świeżość do świąt- jeśli wcześniej uda się jej nie zjeść;)
Pozdrawiam
Gabrysiu, ja najczęściej piekę słodkości w Wielki Czwartek, bo Wielki Piątek zawsze pościliśmy :-) ale myślę, jak upieczesz na 2 dni przed Świętami, to będzie dobra :-) Pozdrawiam ciepło!
Witam,
Wolałabym nie korzystać z gotowej masy makowej – czy w takim razie mak moczony w mleku trzeba jeszcze zmielić czy też nie ma takiej konieczności? A może użyć maku mielonego?
Pozdrawiam
no, no też nie wiedziałem, że można dodać majonez do ciasta. prawda, prawda, człowiek uczy sie całe życie :)
:-)
Hej:) świetny przepis, na pewno go zrobię. Mam tylko pytanie co do soku z pieczonych buraków. Jak go uzyskać jeśli nie mam sokowirówki ??
Dario, nie potrzebujesz sokowirówki, wystarczy upiec buraka w piekarniku (najlepiej owiniętego w folii), 200 stopnic C/ok/20 minut, wówczas będzie miękki i sok sam powstanie. Jeżeli potrzebujesz więcej, to zblenduj na puree i później zmieszaj z mascarpone (2-3 łyżki puree z buraków). Pozdrawiam ciepło!