Skip to main content

Jak sprawić by świąteczna babka była puszysta i wilgotna?

*   *   *

Niektórzy nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez puszystej i dobrze wyrośniętej babki. Na blogu piekłam ich sporo (babka bananowa, babka jogurtowo-cytrynowa, babka czekoladowa). Lubię, gdy ciasto jest wilgotne i jednocześnie dość pulchne, a dodanie niewielkiej ilości majonezu wzmacnia ten efekt. Dzisiejsza babka jest również aromatyczna dzięki odrobinie maku. Przepis łatwy i szybki. Zamiast kremu z mascarpone możemy dodać lukier.

Skład:

(dowolna forma do pieczenia babki)

4 jajka

4 łyżki majonezu Kielecki

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

150 g mąki pszennej

150 g mąki ziemniaczanej

60 g brązowego cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

120 g gotowej masy makowej (lub nasączonego w mleku maku)

krem:

250 g serka mascarpone + 2 łyżki cukru pudru

2 łyżki soki z pieczonych buraków

A oto jak to zrobić:

  1. Białka ubijamy mikserem na puszystą pianę – pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy żółtka, masę makową, ekstrakt z wanilii, przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz majonez. Za pomocą szpatułki (mikser już odkładamy) dokładnie mieszamy ciasto do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do natłuszczonej silikonowej formy *.
  2. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 45 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i czekamy, aż ostygnie na kratce cukierniczej.
  3. Aby przygotować krem: ser mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy sok z buraków i mieszamy. Krem przekładamy na ostudzone ciasto. Babkę dekorujemy świeżymi kwiatami lub listkami.

*w przypadku wypieku babek polecam skorzystać z formy silikonowej – ciasto bez trudu odchodzi od brzegu i zachowuje ładny kształt.

Białka ubijamy mikserem na puszystą pianę – pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy żółtka, masę makową, ekstrakt z wanilii, przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz majonez. Majonez Kielecki to przeszło 55-cio letnia tradycja produkcji bez substancji konserwujących.

Nietypowy dodatek w postaci majonezu stanowi zamiennik masła/oleju i sprawia, że ciasto po upieczeniu jest bardziej pulchne.

Krem nakładamy dopiero, gdy ciasto się ostudzi.

Krem na bazie serka mascarpone i soku z pieczonych buraków przekładamy na ostudzone ciasto. Babkę dekorujemy świeżymi kwiatami lub listkami.

Po więcej zdjęć i przepisów zapraszam na mój profil na Instagramie.

29 Odpowiedzi do “Jak sprawić by świąteczna babka była puszysta i wilgotna?”

  1. Majonez do ciasta ?? Tego jeszcze nie widzialam. Ale człowiek uczy sie całe życie :) pozdrawiam

    • No właśnie! Ja miałam podobne wrażenie, jak parę lat temu moja koleżanka ze studiów upiekłam nam :) Myślę, że warto spróbować :)

  2. Zosiu, babke z majonezem znam juz od dawna. Moja ciocia robi bardzo smaczna babke z majonezem. Bardzo ladne zdjecia. Zycze wszystkiego dobrego na zblizajace sie Swieta Wielkanocne.

    Jezeli mialabys przepis na dobre owocowe ciasto bardzo ucieszyla bym sie. Dziekuje

    • Dorota dziękuję za wiadomość – ja o babce majonezowej kiedyś słyszałam, ale jakoś nigdy nie mogłam się przekonać. Smak majonezu zupełnie nie jest wyczuwalny, a faktycznie sprawia, że jest bardziej wilgotna :) Uściski!

  3. Zośku, kochamy tu zaglądać. Naprawdę.
    To jeden z nielicznych blogów, gdzie poziom zdjęć, treści jest tak wysoki i ma swoją klasę.

  4. Cześć Zosiu
    w weekend będe robic wieniec drożdzowy z makiem , ale niestety nie mam maszynki do tego by zmielic mak wiec musze kupić gotową masę. Czy polecisz mi jakąs gotową masę makową ? tak żeby chociaż nieco przypominał smak recznie zrobionego/zmielonego maku ? .. albo moze jakis sposób zeby zrobic samej ale bez maszynki ? będe wdzieczna za odpowiedź
    pozdrawiam
    Gosia

  5. Droga Zosiu,

    jest duzo innych sposoböw zeby bylo ciasto wilgotne:) Majonez jest nie za bardzo zdrowy ;)
    No tak ale jak sie robi reklame, za ktöro sie dostanie pieniozki … Moglas lepiej jakos dobro salatke z majonezem wymyslec :)
    Pozdrawiam
    Ania

    • Wiesz,cukier tez nie jest za bardzo zdrowy, wiec moze najlepiej w ogole nie jesc slodyczy…?

  6. Moja babcia też dodawała majonezu i wszyscy się dziwili a później zajadali się, aż się uszy trzęsły. Fanie, że powielasz stare przepisy.

  7. Zosiu, planuję w weekend upiec Twoją babkę, czy myślisz, że mak mogę zamienić na .. no właśnie, na co?

    • Kiedy robię babkę śmietankowo-cytrynową z przepisu Zosi, to nie muszę liczyć dni świeżości, bo znika w godzinę! :)

      W te święta upiekę chyba trzy. Jedną na sobotę, drugą na niedzielę, a trzecią na poniedziałek :P :)

      Pozdrawiam ;)

  8. Nie wątpię;) Jednak chciałabym przygotować ją w tygodniu, ale nie jestem pewna czy zachowa świeżość do świąt- jeśli wcześniej uda się jej nie zjeść;)
    Pozdrawiam

    • Gabrysiu, ja najczęściej piekę słodkości w Wielki Czwartek, bo Wielki Piątek zawsze pościliśmy :-) ale myślę, jak upieczesz na 2 dni przed Świętami, to będzie dobra :-) Pozdrawiam ciepło!

  9. Witam,
    Wolałabym nie korzystać z gotowej masy makowej – czy w takim razie mak moczony w mleku trzeba jeszcze zmielić czy też nie ma takiej konieczności? A może użyć maku mielonego?
    Pozdrawiam

  10. Hej:) świetny przepis, na pewno go zrobię. Mam tylko pytanie co do soku z pieczonych buraków. Jak go uzyskać jeśli nie mam sokowirówki ??

    • Dario, nie potrzebujesz sokowirówki, wystarczy upiec buraka w piekarniku (najlepiej owiniętego w folii), 200 stopnic C/ok/20 minut, wówczas będzie miękki i sok sam powstanie. Jeżeli potrzebujesz więcej, to zblenduj na puree i później zmieszaj z mascarpone (2-3 łyżki puree z buraków). Pozdrawiam ciepło!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.