* * *
Uwielbiam okres przedwielkanocny. Powietrze nareszcie rześkie po pierwszych wiosennych deszczach. Czuć ziemię. Na okolicznym rynku kolory tulipanów przekrzykują się. Wszystko takie świeże i niewinne – czeka na swój czas. Kupuję bazie, hiacynty, żonkile i gałązki forsycji. Wielkanoc coraz bliżej…
Skład:
(forma o wymiarach: 9 cm x 33 cm lub o średnicy: 28-9 cm)
kruche ciasto:
150 g mąki orkiszowej (może być zwykła, pszenna)
120 g schłodzonego masła
30 g cukru
1-2 łyżki wody
krem limonkowo – kokosowy:
3 żółtka
30 g masła
60 g cukru
3 limonki (skórka + sok)
5-6 łyżek mleka kokosowego z puszki (biała, gęsta część)
do dekoracji: wiórki kokosowe + otarta skórka z limonki/cytryny
- Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i wodę. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-18 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie.
- Aby zrobić krem: żółtka ubijamy z cukrem w kąpieli wodnej. Dodajemy wyciśnięty sok z limonki, otartą skórkę i masło. Całość mieszamy (nadal na parze) do momentu, aż masa lekko zgęstnieje (ok. 10-12 minut). Odstawiamy z ognia do ostygnięcia. Łączymy z gęstym mlekiem kokosowym. Tak powstały krem przekładamy na upieczony spód ciasta. Mazurek dekorujemy wiórkami kokosowymi i skórką z limonki.
Schłodzone kruche ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim natłuszczoną formę do pieczenia. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-18 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Podłużna forma do pieczenia mazurków posiada ruchome dno, co umożliwia łatwe wyjęcie ciasta. Dostępna tutaj
Gotowy krem limonkowo-kokosowy wykładamy na upieczony spód.
Całość dekorujemy otartą skórką z limonki i wiórkami kokosowymi.
Mazurek możemy ozdobić suszonymi kwiatami.
Mazurek najlepiej smakuje schłodzony.
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
No popatrz, a ja mam jeszcze przedwojenny przepis mojej prababci na najlepsze kruche ciasto na świecie I masło musi być miekkie??Fajny przepis ??
??
Aj, za ładny, Zośka, za ładny;-)
:-P
Zosiu a gdzie ja taką formę dostanę? Poluje na nią, odkąd podejrzałam ją u Ciebie ;-)))
Buzi!
P.S. Wyglądasz tak świeżo, może namówiła by się na wpis o pielęgnacji twarzy? pliiissss :)
Maniu, dziękuję za wiadomość – we wpisie jest link do formy, ale podaję też tu: https://www.garneczki.pl/produkt/forma-do-pieczenia-tarty-z-wyjmowanym-dnem-prostokatna-35-x-11-cm,14001
Uściski!
p.s. Uśmiech od rana, dużo świeżego powietrza i woda z cytryną :-P
Ja kupiłam miesiąc temu dokładnie taką z wyjmowanym dnem w Duce za jakieś 30 zł. Jest super!
Jadłam ostatnio w kawiarni tartaletkę limonkową i mam teraz smaka na wszystko limonkowe, więc chociaż to nie pora Wielkanocy, to wykorzystam moją nową formę;-)
A post o pielęgnacji twarzy zrób koniecznie!
:-))
Robię w weekend. Wszystko jak dotąd wychodzi z tej strony.
uhuu! Bardzo się cieszę, to zawsze dobra wiadomość!
Jak ja lubię tu do Ciebie zaglądać. Dziękuję ZOsieńko za kolejny piękny wpis :*
BOSKA ZOSIA i jej wypieki :-P
BOSKA ZOSIA I jej wypieki :*
wygląda cudownie, kuszący, świąteczny,pycha:)
Madziu, dzięęęęęki! :*
Będę robić ten mazurek na święta! Mam taką ochotę na niego ?
Pozdrowienia z Wrocławia!
Ślicznie wyglada, a czy da się czymś zastąpić tego kokosa?? Albo czy jest bardzo wyczuwalny??
Zosiu a jak uratować krem który nie chce zgęstniec? Ubijalam na parze ponad 15 min wydawało się, ze lekko zgęstniał, ostudziłam dodałam mleka kokosowego i mam płyn.. A mleka dodałam już całość białej części z puszki.. można to jeszcze podgrzewać?
i udało Ci się jakoś uratować ta masa? bo mam ten sam problem :(
hmmm, a mieszasz nad parą?
Mam ten sam problem :( Robię nad parą już baaaaardzo długo i nic z tego….
Miałam to samo- pomogła dopiero mąka ziemniaczana ( robimy tak jak domowy budyń- do szklanki 100 ml mleka, do tego ok łyżki mąki ziemniaczanej i jak się rozpuści dolewamy do ciepłej masy i mieszamy- zgęstniało momentalnie)
Mazurek pyszny zjedzony, ale… nie ma najbardziej oczekiwanego podsumowania z marca :-(
Już kończę, chwila moment i będzie :-)
A czy forma o średnicy 28 cm nie jest zbyt duża?
Przepis wyglada super! Czy z samym mlekiem kokosowym masa na pewno zgęstnieje w lodowce?
też się tym martwię, właśnie przygotowałam krem i jest bardzo rzadki, prawie jak woda, mam nadzieję, że po nocy w lodówce konsystencja będzie gęstsza :(
zachwycil mnie ten przepis:) wlasnie jestem w trakcie jego realizacji i chcialam zapytac, czy zoltka w masie sa niezbedne? mozna jej ich pozbawic i nadal masa bedzie dobra?
z gory dziekuje!
Pyszny, orzeźwiający mazurek. Masy wyszło mi mniej więc uzupełniłem dodając ricotta. I wyszło boskie ciasto. Polecam.
❤️❤️❤️
Mi tez nie zgestnial :/ ale łyżka mąki kukurydzianej uratowała sytuację, smak pycha zniknął w 5 minut nawet okruszki ;)
Boski i jaki świetny pomysł na krojenie. Kupuje foremkę. Mam przepis na pyszna tartę limonkowo bez pieczenia, takie skojarzenie do tego mazurka ?
wygląda prze…apetycznie! :D
::-))
Właśnie sobie uświadomiłam, że mazurek ten robię już trzeci rok z rzędu!
kolejny rok z rzędu piekę tego mazurka. w tym roku upiekłam cztery (właśnie skończyłam), ponieważ cała rodzina żąda go jako wielkanocny „must have”. jutro będę dostarczała – oczywiście bezdotykowo :)
Czy można zastąpić jajka bądź przygotować jakoś inaczej? Boję się braku wystarczającej obróbki termicznej.