* * *
Muszę Wam się przyznać, że w kwestii serników jestem dość wymagająca – staram się piec z prawdziwego twarogu. Im tłustszy tym lepszy. Unikam wszelkich produktów twarogowych, czyli z tzw. pudełku. Kiedyś nie rozpoznawałam różnicy, teraz ma to dla mnie znaczenie. Przy mieleniu twarogu, idę jednak na skróty korzystając z ręcznego blendera, pamiętając o dodaniu odrobiny mleka lub śmietanki, aby masa łatwiej się mieliła. Unikniemy wówczas przegrzania lub spalenia blendera. Lubię jak konsystencja sernika jest kremowa o nieco kwaskowatym smaku – dzięki otartej skórce i soku z limonki. Biała czekolada delikatnie osłodzi smak, bo cukru jest stosunkowo mało. I jeszcze jedna ważna sprawa – nie ma mowy o dodaniu rodzynków! A jakie Wy najbardziej lubicie serniki? Pieczone czy na zimno? Kremowe czy bardziej z tych ciężkich, polskich klasycznych?
Skład:
1 kg tłustego twarogu (zmielonego*)
4 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g cukru
otarta skórka i sok z 1 limonki
100 g białej czekolady
mus:
duża garść czerwonych porzeczek
2 łyżki żelatyny + odrobina wody
2-3 łyżki brązowego cukru
A oto jak to zrobić:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy aż ostygnie. Twaróg miksujemy na gładką masę (korzystam z ręcznego blendera, dodaję odrobinę mleka, żeby masa nie była zbyt sucha). Do zmielonej masy dodaję cukier, jajka, mąką ziemniaczaną, roztopioną czekoladę, otartą skórkę i sok z limonki. Całość dokładnie mieszam za pomocą szpatułki (nie mikserem, gdyż chcę uniknąć napowietrzenia się masy).
2. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160 stopni C. Na najniższym poziomie umieszczamy blachę z wodą, na wyższym piętrze formę z ciastem. Sernik pieczemy 60 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i czekamy, aż ostygnie sernik. Po 15 minutach ostrożnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce cukierniczej.
3. Aby przygotować mus porzeczkowy: obrane porzeczki zasypujemy cukrem i delikatnie podsmażamy w garnuszku. Gdy owoce puszczą sok dodajemy wymieszaną z wodą żelatynę. Całość dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce. Po godzinie konsystencja powinna być bardziej gęsta – rozkładamy ją na powierzchni sernika i dalej schładzamy (najlepiej 2-3 godziny przed podaniem).
Poproszę kawałeczek :-)
Przyznam, że sernik robię tylko jeden z przepisu koleżanki Jolki😉 ciężki, z furą rodzynek i grubą warstwą lukru🙈 wcześniej tez mieliłam ser, ale teraz już nie chce mi się 😉 piekę z lidlowskiego wiaderka na 10 żółtkach🙀 Szaleństwo !
Ach💥10 żółtek!🙈
Przepis bardzo podobny do sernika z jeżynami i sernika z lemon curd – oba sprzed kilku lat… :) Jestem ich wielką fanką! To moje dwa popisowe serniki, moja rodzina i przyjaciele go uwielbiają… Ten też na pewno będzie świetny, na 100 % go wypróbuję! Dzięki, że jesteś, Zosiu! ♥ Buziaki z Wrocławia! :*
Olu kochana to ja dziękuję, że tu zagladasz❤️🥰uściski wieczorne!🌙🌿
Czy mogłaby Pani polecić jakiś dobry ser, który nadaje się na ten sernik?
Pozdrawiam serdecznie
Moja mama, ktora mieszka w Trojmiescie zawsze poleca twarog ze Strzalkowa. Faktycznie jak przyjedziemy I go jemy, badz tez jemy sernik z niego upieczony no faktycznie wymiata….
Aniu, ja uwielbiam kremowy ze Strzałkowa💥💥💥
a co z czekoladą? roztopić i czekać aż ostygnie … i co dalej???
Roztopić i dodać do masy🎂
Wygląda obłędnie!
Jeżeli sernik to taki jak Twój, bez udziwnień, koniecznie bez rodzynek. Sama często nie piekę sternika, ale ten przepis wypróbuję!
Uwielbiam taki sernik bez spodu! Klasyczny, wiedeński, ciężki, z rodzynkami -wersja na Boże Narodzenie i na Wielkanoc. W ciągu roku częściej eksperymentuję, rodzinie smakuje sernik cytrynowy i na palonym maśle. Ale wersja z moimi kochanymi porzeczkami brzmi Zosiu bajecznie!
Ja serniki wielbię miłością nieskończoną od samego dzieciństwa! Piekę je na słodko i na słono. Uwielbiam je maziste, kremowe, z frapującymi, niecodziennymi dodatkami. Efektem tego uwielbienia stała się moja pierwsza książka z przepisami właśnie na te wyborne serowce :)
Wszystkiego smacznego!
http://rajdlapodniebienia.pl/index.php/produkt/ksiazka-serniki-slodkie-i-wytrawne-renata-czelny-kawa/
Zosiu, Królowo Serników! Dziękuję Ci za przypomnienie tego wpisu i kolejną inspirację (porzeczki). W naszej rodzinie ten sernik to hit na każdą okazję.
Pozdrawiam ciepło z południa PL,
Marta:-)
:*****
Witam jakie wielkosc jest Pani forma ?
Brzmi cudownie! Juz sie nie moge doczekac weekendu i.. biore sie do roboty 🍰tylko jedno pytanie: “obrane porzeczki”. Serio? Obrane? Ja nigdy nie obieralam do tej pory porzeczek. Wydaje sie ze bardzo duzo z tym pracy… moze da sie ominac ten proces? 😆
Pozdrawiam!
Obrane czyli bez szypułek/gałązek😎
🙈 o losie! A juz myslalam, ze skoro w restauracji z Michellin Star obieraja zielony groszek, to moze porzeczki tez trzeba 🤪 ale mi ulzylo! Dzieki!
Na pewno wyprobuje. Chyba nawet do weekendu nie doczekam 😉 Dzieki!!!
:-))))))))
Witam,
Sernik wygląda bardzo apetycznie.
Jaki rozmiar formy Pani użyła przy jego pieczeniu? Planuję użyć formę o średnicy 10cm lub 12cm i upiec sernik z połowy składników.
Pozdrawiam
Interwsują mnie przepisy na tortownicę 12 cm. Z góry dziękuję za pomoc 💪
Kocham serniki, wszystkie rodzaje. Najlepsze sa z prawdziwego sera i na czekoladowym spodzie w wykonaniu mojej cioci (oczywiscie prawdziwy, mielony kilka razy ser). Sernik byl pierwszym ciastem, jakie zrobilam w moim domu. Na herbatnikach, a gora z masy kajmakowej z puszki :) Zosiu zostalo cos jeszcze? Kiedy mozna wpasc na kawalek? :) proponuje otworz cukiernie w mojej ukochanej Gdyni, najlepiej obok Pączusia-moje ulubione miejsce w Gdyni.
Zosiu, jak on pysznie wygląda! Mam pytanie- czy da radę zrobić go na samych żółtkach? I ile ich potrzeba-6 wystarczy? Moja córeczka ma alergię na białko jaja, a karmię ją piersią, więc i ja muszę być na diecie. Skoro już Pavlowa odpada, to może chociaż sernik;) pozdrawiam serdecznie!
Czy twaróg że Strzalkowa – śmietankowy nie jest za tłusty? I mam pytanie odnośnie owoców, jakie można użyć inne? Maliny? Jagody? Jak je przygotwac? Ponawoam yez pytanie innych czytelniczek – ile cm ma blaszka?
Ja lubię tłusty (w zasadzie, on jest bardziej śmietankowy). Można spróbować z każdym innym. Pozdrawiam☀️
Uwielbiam serniki! Z klasycznych chyba najbardziej podolski. W sezonie letnim panują u nas delikatne, kremowe serniki z owocami – widzę, że nie jesteśmy wyjątkiem ;) Pozdrawiam
Zosiu – Termoobieg, czy góra-dół? Jaka wielkość foremki?
Magdo, opcja góra-dół, foremka o średnicy 26 lub 29 cm. Trzymam kciuki!
Zosiu skąd jest ta piękna patera?
Kupiłam 2 lata temu w tkmaxxie, ściskam!
Czemu Pani nie odpowiada? Komentarzy nie jest aż tak dużo. Pytałam o owoce i podobnie jak.onne czytelniczki wielkość formy
Pani Karolino, staram się, ale proszę mi wybaczyć, nie jestem 24h online…
Przepraszam. Widzę odpowiedź o wielkość formy. Pozostaje zatem.pytanie owoce- jakie inne będą pasowały?
Mogą być wszystkie inne – jagody, malin, jeżyny, truskawki…
Co za glupie pytanie o owoce. Zrob sobie z czym chcesz, przeciez to dekoracja. A jak mieszkasz w bloku i nie masz krzaka porzeczek jak Zosia to ciasta nie zrobisz?? Ooo litosci. Jaki brak samodzielnosci.owoce nie sa w ciescie i nie ma obawy, ze np.puszcza wiecej wody czy cos.
Zosiu właśnie zajadamy wspólnie z rodzinką Twój sernik – jest cudowny! Wszyscy tacy zachwyceni – tak Ci dziękuję :*
Kasiu to ja dziękuję za wieści :))))
Zosiu, Orłowo jest piękne na prawdę zazdroszczę takiego miejsca. Jak bym mogła to chętnie bym tam zamieszkala. Czy to możliwe ze Cię widziałam kilka dni temu w białym aucie na warszawskich rejestracjach? Czy to wyobraźnia spłatała mi figla?
…hmm chyba jednak wyobraźnia (nie mam białego auta😅)
Szkoda, już myślałam ze to Ty😀 Pozdrawiam
kiedyś piekłam z zosinego przepisu identyczny sernik, był pyszny i smakował mojemu chłopakowi, juz o nim zapomniałam, a tu na stronie przypominajka, pozdrawiam :)
Pani Zosiu,
Uwielbiam gotować i z przyjemnością korzystam z Pani przepisow. Prócz tego zdjęcia zawsze są perfekcyjne i cieszą oko. Zazdroszczę tak pięknych wnętrz. Jeśli chodzi o sernik jest to pierwszy który upiekłam (zwykle za nimi nie przepadam). Był przepyszny. Sprawdził się idealnie jako prezent dla chłopaka z okazji urodzin. Pozdrawiam serdecznie.
:*
Pani Zosiu,
Czy ten sernik ma urosnąć? Na zdjeciu wydaje się wysoki a mój wyszedł polowe taki…na pewno coś zle zrobiłam ale chciałam się upewnić czy zrobi się wyższy.
I jeszcze jedno pytanko czekoladę dodałam roztopioną ale nie gorąca, po pomieszaniu szpatułka czekolada się zmienila w małe kawałeczki…co mogłam zrobić zle?
Piekłam w formie 24cm.
Właśnie się piecze :) Mam nadzieję, że się uda.
aaaaato trzymamkciuki!
Zosiu, nie dodajemy proszku do pieczenia tym razem? Czy na pewno ladnie urosnie? Pozdrawiam :)
Ja mam dwa pytania – o rozmiar formy do pieczenia i gdzie kupiłaś tę piękną paterę :))
Zamiast białej czekolady mogę dodać miód? Czy zmieni to konsystencję sernika? Zależy mi na tym, aby był kremowy i aksamitny.
Dziękuję za odpowiedź! :)
Kocham wszystkie alternatywne serniki. Nie przepadam za tym zbitym i ciężkim, naładowanym rodzynkami … Dlatego od dawna jak już mam piec sernik to wybieram ten puszysty.
Dziś sprawdzam jak mi wyjdzie ten z Twojego Zosiu przepisu. Mam nadzieję, że będzie obłędny :) :)