Skład:
1-2 kolby kukurydzy
80g masła
garść orzechów włoskich
listki pietruszki (łodygi usuwamy)
2-3 ząbki czosnku
garść świeżego koperku
1 łyżka cukru
sól i pieprz
A oto jak to zrobić:
1. Masło, orzechy, listki pietruszki oraz koperek wrzucamy do miksera i mielimy na miazgę. Dodajemy wyciśnięty czosnek i doprawiamy solą i pieprzem.
2. Kukurydzę przełamujemy na kawałki i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy cukier i gotujemy pod przykryciem ok. 10-12 minut.
Komentarz: Kukurydza gotowana z solą twardnieje, dlatego używam cukru, który dodaje również przyjemniejszego aromatu.
Masło, orzechy, listki pietruszki oraz koperek umieszczam w mikserze i miksuję na gładką masę.
2-3 ząbki czosnku to minimum !
ZOSIU, ZOSIU, ZOSIU~!
w Twoim wydaniu nawet kukurydza wygląda na cesarskie danie!
maso+ czosnek+ orzechy= całkiem nieźle!
mniam :))
Masło czosnkowe z wyciśniętym świeżym czosnkiem jak dla mnie ;) jest zbyt ostre. Zawsze zapiekam czosnek 3-4 ząbki w foli, skrapiam oliwą z oliwek sól i pieprz, 20 minut na 180stopni w piekarniku:D Polecam takie masełko do steków :D
słyszałam też o metodzie z zapiekaniem całej główki czosnku, ale jak się potem z tego robi masełko to już nie pamiętam…
uwielbiam słodką kukurydzę, uwielbiam masło czosnkowe – ale osobno…
masło czosnkowe świetnie smakuje z tymiankiem lub ziołami prowansalskimi
Pięknie wygląda nigdy nie jadłam jeszcze kukurydzy z masłem czosnkowym musze wypróbować
http://ahhmniam.blogspot.com/
Jak zwykle wzbudzasz apetyt i fajnie potrafisz łączyć to co na pierwszy rzut oka niekoniecznie do siebie pasuje.Pozdrawiam:)))ps.czekam z niecierpliwością na sałatki owocowe-masz może jakiś sprawdzony przepis?
Zosiu znowu zaskoczyłaś mnie kolejnym oryginalnym pomysłem:):)uwielbiam Twoja stronę:):):)
Zosiu, świetny pomysł na masło czosnkowe!!!
Koniecznie muszę wypróbować :)
Ale fantastyczny i jak prosty przepis:) A masełko można wykorzystać do innych dań. Super! Uwielbiam Twoje przepisy.
Zosiu, widziałam Cię ostatnio w Sopocie jak robiłaś zdjęcia. Mogłabyś mi powiedziec jakiego aparatu oraz jakich obiektywów używasz? :)
Pozdrawiam!
Zosiu, wytrzymujesz jeszcze takie pytania?? :)
Dziewczyny, a może rzeczywiście stworzycie zakładkę: „najczęściej zadawane pytania”? Byłby tam post o aparacie (i obiektywie), układaniu włosów, oprawkach Zosi i sposobie zapłaty na asos.com.
..ohh.. ja dzisiaj tez zakupiłam kukurydzę bedzie na jutro , zapewne skozystam z przepisu .
Za to dzisiaj zrobiłam Knedelki wg. Twojego przepisu i powiem szczerze … wyszły wyśmienicie ..były takie dobre , że gdybym miała miejsce w brzuchu pewnie zjadłabym wszystkie sama :)
pozdrawiam
super!!!! bardzo mi miło! Dziękuję za komentarz! Zosia
Pięknytalerzyk!
Bardzo podoba mi się jak niezwykłą uwagę przywiązujesz do detali: ładnych talerzy, stylowej zastawy, serwetek:)
To właśnie one decydują o całości, prawda?
;-)) z pewnością! pozdrowienia, Zosia
kukurydza z masełkiem? – MMMMMMMMMMMmmm :)
musi być pyszne :) zapraszam do mnie http://smartnesspattern.blogspot.com/
musi być smaczne :)
Strasznie tucząca ta potrawa, mimo wielu zalet jak prostota i oryginalny smak. Dietetyczny granat.
Uwielbiam gotowaną kukurydzę, i sprawdziłam wiele przepisów jakby to powiedzieć ;-) dotyczących jej gotowania i w końcu znalazłam ten idealny!
Mianowicie do wody dodaje pół łyżeczki cukru i pół łyżeczki soli. Kiedy woda zaczyna się gotować wrzucam kukurydzę i gotuje 10-13 minut.
Pychotka!
Później smaruje masełkiem, posypuje solą i wuala ! ;)
Zosiu, zauważyłam, że na każdym zdjęciu masz inną zastawę. Ile ich dokładnie masz? Pozdrawiam. (;
Witaj Zosiu, co bys powiedziala na przgotowanie jakiegos smacznego przepisu na sernik :) ?
Barzdo czekam na taka aktualizacje :)
Pozdrawiam,
O.
Proszę bardzo: https://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/sernik-na-zimno-z-czeresni-ktora-posadzil-moj-tata/
Pozdrawiam,
Zosia
CHodzialo mi barzdiej o sernik wiedenski :) ? JEdnak to i tak milo ze odpisalas na moj komentarz, dziekuje :)
oo sernik wiedeński to świetny pomysł! Dzięki za inspirację i postaram się nie zawieść :) pozdrowienia! Zosia
Z pewnością musi być to coś wspaniałego!!
A jeszcze masełko z ziołami mmm coś wspaniałego !!;)
I jak zawsze klasa przy podaniu,jestem fanką waszego bloga i w sposób w jaki podajesz czy tez w jaki sposób dekorujesz te wszystkie znakomite potrawki ;)
Pozdrawiam !!!!
Mmm od kilku dni już za mną chodzi kukurydza. Mamy kukurydziany sezon, więc oprócz gotowanej odkurzyć trzeba będzie przepis na chowder kukurydziany z nachosami.
Zosiu, od kilku dni jestem na Waszmy blogu, czytam, ogladam, podziwiam i napa trzec sie nie moge. No coz, jestescie super, tak trzymac:))
Mam do Ciebie prośbe, może teraz jakis przepis z kabaczkiem w roli głownej:)) ja robie na kilka sposobów ale juz sie znudzily i mi i mojej rodzinie:) Moze coz z mieskiem mielonym:)))
Pozdrawiam Ciebie bardzo serdecznie i zycze sukcesów zawodowych i prywatnych:)
uwielbiam kukurydzę, zwykle ją gotuję i zjadam bez dodatków. Za pomysł podania z masłem czosnkowym dziękuję, sam pomysł na takie masełko przyda się nie tylko do kukurydzy.
A propos – uwielbiam też kukurydzę pieczoną, z grilla lub nad ogniskiem, jeśli nie jadłaś, polecam!!!
Pozdrawiam
Monika
http://www.bentopopolsku.blogspot.com
Ale mi narobiłaś ochoty na kukurydzę Zosiu! :)
Bardzo lubię przeglądać Twojego bloga, wszystko zawsze tak pięknie wygląda i już kilka razy przyrządzałam Twoje potrawy – wychodzą wyśmienicie.
Znasz może jakiś przepis na smaczny tort? bo ja niestety nie mam żadnego sprawdzonego, a już za tydzień mój chłopak ma urodziny i chciałabym mu zrobić niespodziankę :)
Witaj! Właśnie kończę ostatnie zdjęcia do wpisu o torcie malinowym. Pod koniec tygodnia z pewnością się ukaże. Warto poczekać :)
Pozdrawiam,
Zosia
Ratujesz mi życie kochana! :)
Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na tort :)
witam witam:)
pomysl na gotowanie kukurydzy z cukrem- to jest to:)
szkoda, ze dwa dni temu ugotowalam kukurydze po swojemu;/
A ponizej pozdrawiam i zamieszczam super przepis.
Nie wiem jak Wam to inaczej wyslac, ale strasznie chce sie z Wami tym podzielic, bo smakuje pysznie
Weronika z Drezna:)
CIASTKA CZEKO-CHILI
100 g mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki cynamonu
40 g cukru
50 g masła
1/2 łyżeczki chilli (tutaj dowolnie, w zależności od stopnia preferowanej ostrości ;))
2 łyżki miodu
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
Wszystkie suche składniki wymieszać w naczyniu. Dodać masło i chilli, wyrobić palcami jak na kruszonkę. Dodać cukier, posiekaną czekoladę i delikatnie wyrobić, by ciasto się połączyło, uformować kulę. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce w bardzo dużych odstępach, lekko spłaszczyć.
Piec 8 – 10 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić najpierw na blaszce (będą bardzo miękkie), po 3 minutach na kratce.
wow! dziękuję serdecznie!
.. i również pozdrawiam,
Zosia
Nie wiem jak to zrobiłaś,że kukurydza gotowała się 10-12 minut. ja wrzucałam do gotującej wody,cała była zakryta i gotowała się godzinę. Mimo,że nie soliłam.każdym z 3 podejść w tym roku kukurydza gotowała się godzinę;/
z doświadczenia wiem, ze co kukurdza i to jak jest stara/jaki konkretny garunek prezentuje:)-to wplywa na czas gotowania;) Mama mnie zawsze uczyla, ze przy wyborze kukurydzu na straganie trzeba mocno ucisnac ziarna przy nasadzie kolby, jesli sa miekkie, soczyste-kukurydza jest dobra:) i wowczas gotuje sie wzglednie krotko:P