* * *
Jedni ją lubią inni najchętniej by o niej zapomnieli! Moją sympatię zyskuję najczęściej w okresie jesienno-zimowym. Mało pracy, danie treściwe i rozgrzewające … i podobnie jak z bigosem, czy chili con carne im częściej odgrzewasz tym lepsze. Warte wypróbowania!
Skład:
(przepis dla 4 osób)
500 g ugotowanej fasoli Jaś
ok. 10 dużych pomidorów
6 liści laurowych + 4-5 ziaren ziela angielskiego + 4-5 ziaren czarnego pieprzu
2 czerwone cebule
kilka kropel Tabasco
1 łyżeczka mielonego majeranku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka chili
oliwa z oliwek
sól morska
* proporcje przypraw polecam modyfikować wg własnego smaku
Wersja z mięsem
200 g kiełbasy
1 łyżka majeranku
A oto jak to zrobić:
1. Umyte pomidory nacinamy na ćwiartki i przekładamy na żaroodporną blachę. Dodajemy kawałki cebuli, ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy szczyptą soli. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 12-15 minut (do momentu, aż skórka lekko się pomarszczy). Wyjmujemy, czekamy aż ostygnie i miksujemy w blenderze (pamiętajmy o wcześniejszym wyjęciu liści laurowych i kilku ziaren ziela angielskiego – pieprz możemy pozostawić). Tak powstały przecież pomidorowy przekładamy do żeliwnego garnka. Dodajemy ugotowaną fasolę i resztę ziół – chili, majeranek, kmin rzymski, kolendrę i kilak kropli Tabasco. Całość podgrzewamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i pozostawiamy jeszcze przez 15-18 minut. Od czasu do czasu warto zamieszać. Podajemy na gorąco z pieczywem.
Wersja z mięsem: Kiełbasę kroimy w cienkie plastry i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Dodajemy majeranek. Czekamy aż wytopi się tłuszcz, a następnie przekładamy do gotującej się fasoli z zmiksowanymi pomidorami (zobacz powyżej).
Komentarz: Fasolę przygotowuję wg wskazówek producenta. Jeżeli uważasz, że zmiksowane pomidory nie są wystarczająco esencjonalne, proponuję dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego.
Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
Parę lat nie jadłam,zapomniałam zupełnie o tym daniu:)
u mnie w domu uwielbiamy :) jak chcę mieć obiad na 2-3 z głowy to gotuję właśnie fasolkę :) w mojej wersji jest też boczek
Dzięki Zosiu za przywołanie smaku dzieciństwa…
W moim rodzinnym domu serwuje ją mój tata, ale teraz przygotuję ją sama według Twojego przepisu i… zaproszę rodziców;))
Miłego dnia, pozdrawiam serdecznie!
Jakie te pomidory z czosnkiem pięknie wyglądają :) miłego dnia :)
nie czosnek a cebula :)
Witam Zosiu! :)
Dziękuję za wspaniały pomysł na fasolkę! Pamiętam, że kiedy u nas w domu mama fasolkę gotowała, zawsze do garnka z (ugotowaną już) fasolą dodawała z patelni podsmażoną cebulę z kiełbasą i potem koncentrat… Twoja wersja o wiele bardziej mi odpowiada (mimo, że fasolka mamy pyszna była, dla mnie jeden ze smaków dzieciństwa, za którym zdarza mi się tęsknić) i niebawem ją wypróbuję (muszę tylko fasolę namoczyć i ruszamy do dzieła!:)).
Lubię piec pomidory, bo w piekarniku stają się jeszcze słodsze i bardziej aromatyczne… A o dobry (słodki, głęboki w smaku) koncentrat przeważnie trudno – chociaż niedawno dopisało mi szczęście i w tureckim sklepie znalazłam słoik z tak pysznym koncentratem, że łyżeczką można wyjadać (co mi się też zdarza ;)).
Jeszcze raz dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie! :*
Karolina
Właśnie wczoraj zrobiłam. Idealna na jesienno-zimową porę :) Pozdrawiam :)
Zosiu pytanie z innej beczki, bo nie wiem gdzie napisać. Jaką ksiażkę kucharską( Twoją już mam ;D) polecasz?
Cos w stylu Nigelli czy może Jamiego?
Czy może jeszcze coś innego?
Chodzi mi o przepisy proste bez jakiś wymyślnych rzeczy typu jakaś komosa, maca itp.
Z góry dziękuję za odpowiedz.
Nie jestem Zosią ale z całego serducha polecam Ci książkę „Artystyczne smaki.Z miłości do kuchni „.Ja już wszystkie przepisy przerobiłam i wszystkie są fantastyczne!
oo ja jej nie znam! Czyja to? :-)
Dziękuję bardzo! Przepisy są proste? Czy wymagają skomplikowanych składników?
Czyli Nigella i Jamie są przereklamowani?:P
Ania i Ola Kopcza. Jest przepięknie wydana a przepisy …,po prostu bajka(sałatka śniadaniowa z omletem i krewetkami mniam…)i bez wyszukanych składników.
Naprawdę polecam Wam dziewczyny.
Sycące danie idealne na jesienny obiad :)) i oczywiście, jak to u Zosi, piękne zdjęcia
:*
Piekne zdjecia, fasolka wyglada apetycznie. Lubie takie proste i tradycyjne przepisy.
Zosiu, czy biala fasola z puszki tez moze byc?
Pozdrawiam. Wiola
Może być :-)
Zosiu możesz zdradzić jakieś swoje ulubione przepisy na kawy i herbaty? W okresie jesienno-zimowym pije je litrami i chętnie sobie urozmaicę ulubione smaki ;)
pozdrawiam ciepło! martyna
Jasne! W przyszłym tygodniu planuję taki wpis :-) Dziękuję serdecznie za odwiedziny i wiadomość! Dobrego piątku:*
już się nie moge doczekać! milego weekendu :*
Droga Zosiu, czy moczyłaś fasolę przez noc w wodzie?
pozdrawiam serdecznie :)
Jestem mile zaskoczona dzisiejszymi odwiedzinami strony mobilnej, kawał dobrej roboty ? ?
z chorizo najlepsza!
Jezeli ktos robi zgodnie z przepisem to uwaga, bedzie mega ostre
:-)