* * *
W ostatnich dniach aura pogodowa nas nie rozpieszcza. Odkąd sięgam pamięcią nie przypominam sobie tak zimnego maja – wczoraj budząc się wczesnym rankiem z niedowierzaniem przyglądałam się płatkom śniegu, które opadały na rozwinięte pąki kwiatów poziomek. Na myśl o wszystkich sadownikach serce mi się kraje – oby kolejne dni były dla nich łaskawsze, a te które były nie wyrządziły krzywd.
Dzisiejszy wpis poświęcam tym wszystkim, którzy pomimo zmieniających się warunków planują wspólne grillowanie. Marka Weber oferuje grillowanie z pokrywą, bez względu na pogodę. Dzięki możliwości zamknięcia pokrywy i otwarciu otworów wentylacyjnych wytwarza się obieg powietrza, który rozprowadza ciepło wewnątrz grilla. W telegraficznym skrócie umożliwia nam to kontrolowanie temperatury i uniknięcie przypalenia potrawy lub zepsucie jej smaku. Nie tylko produkty dobrej jakości, ale też i sprawne urządzenie decydują o powodzeniu naszej potrawy. Życzę wszystkim dużo słońca na najbliższy weekend i wielu miłych chwil przy wspólnym rodzinnym grillu!
Skład:
(przepis na 2 porcje)
2 świeże pstrągi ze skórą
1/2 pęczka świeżej kolendry
1 ostra papryczka, np. Habanero
4 łyżki oliwy z oliwek
sól morska i świeżo zmielony pieprz
4 ząbki czosnku
dodatki: grillowane szparagi z fetą
1 pęczek zielonych szparagów
ok. 15o g fety
4 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
dodatki: pieczone ziemniaki z octem winnym i cebulą
młode ziemniaki
1 pęczek świeżego koperku
1 czerwona cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
świeżo zmielony pieprz
A oto jak to zrobić:
- Aby przygotować pstrąga: świeżą i wypatroszoną rybę dokładnie myjemy, nacieramy solą i pierzem. Następnie przygotowujemy marynatę: liście kolendry, obrane ząbki czosnku, oliwę z oliwek, szczyptę soli, szczyptę świeżo zmielonego pieprzu i pokrojoną papryczkę umieszczamy w moździerzu i ucieramy na gładką masę. Gotową marynatą nacieramy rybę (jeżeli chcemy, aby była bardziej aromatyczna, polecam rybę delikatnie naciąć) przekładamy do naczynia i przykrywamy folią. Umieszczamy w lodówce na min. 2 godziny.
- Sposób grillowania: zamarynowaną rybę możemy upiec bezpośrednio na ruszcie, warto jednak pamiętać, że skórka w trakcie obracania może przywrzeć do rusztu – aby temu zapobiec, polecam raz jeszcze posmarować dokładnie rybę oliwą oraz ruszt. Możemy również upiec rybę w folii aluminiowej – wówczas smarujemy ją od środka oliwą lub masłem i zawijamy rybę. Jest jeszcze sposób wykorzystujący tackę do pieczenia – zamarynowana ryba może swobodnie leżeć, a dodatkowo możemy rozłożyć wokół ryby świeże gałązki ziół i plastry cytryny (nie za dużo, bo cytryna nadaje goryczy).
- Aby przygotować pieczone ziemniaki: lekko podgotowane ziemniaki umieszczamy na rozgrzanym ruszcie i pieczemy 8- 10 minut. Następnie przekładamy do salaterki, dodajemy cienkie plastry cebuli. Całość skrapiamy wymieszaną oliwą z octem. Posypujemy szczyptą soli i pieprzu.
- Aby przygotować grillowane szparagi z fetą: szparagi dokładnie myjemy i odrywamy końce – zielone szparagi zamiast obierać można też złamać przytrzymując bliżej dolnej części pędu. Łamią się na granicy, od której nie trzeba ich obierać. Aby przygotować marynatę łączymy oliwę z oliwek z sosem sojowym i posiekanym czosnkiem. Szparagi przekładamy do podłużnego naczynia i zalewamy marynatą – im dłużej poleżą tym będą smaczniejsze. Grillujemy na rozgrzanym ruszcie przez 5-6 minut, na minutę przed końcem kładziemy grube plastry fety.
Świeżą i wypatroszoną rybę dokładnie myjemy, nacieramy solą i pierzem. Następnie przygotowujemy marynatę: liście kolendry, obrane ząbki czosnku, oliwę z oliwek, szczyptę soli, szczyptę świeżo zmielonego pieprzu i pokrojoną papryczkę umieszczamy w moździerzu i ucieramy na gładką masę. Gotową marynatą nacieramy rybę (jeżeli chcemy, aby była bardziej aromatyczna, polecam rybę delikatnie naciąć) przekładamy do naczynia i przykrywamy folią. Umieszczamy w lodówce na min. 2 godziny.
Firma Weber oferuje grill z pokrywą, który działa jak piekarnik z termoobiegiem i pozwala na przygotowanie większych porcji mięsa. Dodatkowo dzięki termometrze na pokrywie, możemy swobodnie operować temperaturą.
Aby umożliwić szybsze rozpalanie grilla, na ruszcie węgla umieszczamy dwie kostki rozpałki – rozpalanie będzie szybsze i bez dymu. Następnie umieszczamy komin wypełniony dobrej jakości brykietem (szybko i równomiernie się rozpala i długo utrzymuje temperaturę) na palących się kostkach i otwieramy otwór wentylacyjny na podstawie. Czekamy do momentu, gdy brykiet jest szary na wierzchu, oznacza to że jest dobrze rozpalony.
Podnosimy pokrywę grilla i rozkładamy gałązki tymianku na żarze. Umieszczamy zamarynowanego pstrąga na ruszcie, tak aby znajdował się w strefie grillowania pośredniego. Grillujemy pod zamkniętą pokrywą przez 15-20 minut, aż skórka ryby stanie się brązowy – aby sprawdzić, czy ryba się upiekła, należy ją naciąć i zobaczyć, czy nie jest szklista.
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
jakie piękne zdjęcia! Aż chciałabym być Twoim gościem:)
Zawsze zapraszam!?
Wow dziękuję za ten przepis jestem w szoku że to wcale nie takie trudne…. ?
??
Zosiu jestem zachwycona Twoimi zdjęciami – wydają mi się z każdym postem jeszcze bardziej profesjonalne!
To bardzo miło słyszeć :-* Uściski!
I nareszcie przydatny post – ja uwielbiam rybę grillowaną, tylko zawsze mam problem z tą skórkę – nigdy bym nie wpadła na ten myk z natłuszczaniem rusztu :[PPP
Gucio! :-PPPP
:-))) zawsze znajdzie odpowiednie miejsce!
Zosiu, marynatą smarujemy z zewnątrz i wewnątrz? A jeśli używamy folii to dodatkowo oliwa lub masło do środka? Dobrze to zrozumiałam? :)
Pozdrawiam!
Droga Zosiu,
Z okazji imienin
Samych pogodnych dni, dużo radości i miłości. Dużo, dużo zdrówka.
Stała czytelniczka z córeczką Nina
A czy ta pokrywa chroni sasiadow przed zapachem i dymem?
Wow super przepis, mam już plan na weekend :o)
Można zapytaćską jest koszula i sweter przewieszony na krześle? Wygląda na bardzo ciepły a ja straszny zmarźluch jestem :/
Pysznie to wygląda:)
Zosiu gdzie kupiłaś te piękne lampki żarówki? Też chcę takie :)
Bardzo cenne porady :) Dzięki :) Zwłaszcza taki pstrąg z grilla z cytrynką jest przepyszny :)
???