Skład:
płat polędwicy z dorsza albo tzw. brzuszki
4-5 ząbków czosnku
ok. 100 g masła
1 natka pietruszki
1/2 cytryny
garść prażonych orzechów włoskich
mieszanka przypraw: 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki soli morskiej, 1/2 łyżeczki posiekanej papryki Peperoncino, szczypta oregano
do podania: pieczone ziemniaki
A oto jak to zrobić:
- Masło mieszamy z posiekanym czosnkiem, natką pietruszki, ziołami i prażonymi orzechami. Umyty i osuszony płat dorsza umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Doprawiamy solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Na wierzch ryby kładziemy masło ziołowe. Całość przykrywamy folią aluminiową albo pokrywką od naczynia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C (opcja: grill) przez 20-25 minut (czasem po 18 minutach ryba jest gotowa).
- Upieczonego dorsza podaję z pieczonymi ziemniakami. Jeżeli zostało nam jeszcze masła to podajmy je w małym naczyniu.
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
Ehhh tobie nawet jak sie nie chce to wychodzi cudo!;)
???
Zosiu, czy Tobie się kiedyś nie chce gotować?:)
??? bardzo często! Uściski!
przepiękne zdjęcia, pysznie podana rybka:)
Pięknie!
?
Powtarzam się, ale u Ciebie zawsze wszytsko wyglada tak smakowicie! Muszę koniecznie wypróbować przepis! Jeszcze mi sie nie zdażyło aby coś z Twojego przepisu nie wyszlo ???
Pozdrawiam,
Marta
P.S. Zapraszam też do siebie :)
http://travel-fashion-lifestyle.blogspot.com
?❤️ Z przyjemnością zajrzę!
Zdrówka dla Hani, u nas niedawno było zapalenie krtani.
Trzymajcie się zdrowo.
:*
Hej,
przepis na pewno wypróbuję :)
Zastanawiam się nad majówką, a wiem że spędzasz tam często czas wolny. Jako że jestem z poludnia Polski, mogłabym Cię prosić o polecenie jakieś konkretnej miejscówki/ atrakcji itp. w tych okolicach? Nie znam nikogo innego kto był w tamtych stronach, a bardzo mnie tam ciągnie.
Pozdrawiam
O Kaszuby mi chodziło :)
Zosiu, myślisz, że te przepis sprawdzi się z halibutem? :)
Jasne!
Przepis wypróbowany z dużym filetem łososia. Oczywiście przepyszny jak wszystko od Ciebie! Masło zrobiło szał również na grillu…jedzone po kolei z wszystkim co bylo? Pozdrawiam! I dziękuję, że jesteś ??
Asiu kochana, dzięki serdecznie! Całusy znad morza!
Hej, przepis fajny, prosty, jednak tytuł jest zniechęcający.
Pieczenie dorsza to nadal gotowanie posilku… Wiec nie ma za bardzo sensu (tytul) . Jak nie chce Ci sie gotowac, to idz do knajpy, zamów cos, czy znajdz jakies rozwiazanie.
Jednak, aby przygotować dorsza, trzeba przede wszystkim po niego isc do sklepu, a potem przyprawic, więc jest jakas praca do wykonania. Tytul ten umniejsza dorszowi przyzadzaniu go. Takie mam odczucia..
Zosiu! ☀️ Ależ to smakuje 😁 REWELACJA!! Dobrego wieczoru🍀